Muslimanski skrajnež, obsojen zaradi terorizma, zdaj dostavlja na dom pakete

Foto: epa

29-letni oče treh otrok Mohammed Shabir Ali je pod pretvezo, da zbira denar v dobrodelne namene, dobil v dar kar 3300 evrov, vendar ta denar ni šel za uboge Palestince, kot je zatrjeval opeharjenim dobrodelnežem. Z njim je nameraval nakupiti avtomatske puške Kalašnikov in z njimi opremiti džihadistične skrajneže.

Skrajnež je bil že leta 2012 obsojen na dvig 3300 evrov, da bi pomagal džihadističnim borcem in njihovim skupinam, predvsem z orožjem. Njegov namen je bil pomagati predvsem skupini Al Šabab in usposabljati njihove člane v taboriščih v Somaliji. S svojim bratom dvojčkom, Shafiqom Alijem, sta se predstavljala, da zbirata denar za humanitarno pomoč, torej v dobrodelne namene, vendar denar ni šel tja, kamor sta zatrjevala.

Dobro organizirana terorista
Shabir in njegov brat sta se avgusta 2012 pretvarjala, da zbirata denar za vse revne Palestince. Posnemala sta druge dobrodelne prostovoljce in v Londonu postavila celo stojnico, na kateri sta opozarjala na svojo dobrodelno dejavnost. Toda namesto da bi šel denar revnim Palestincem, je njegov starejši brat Shamim odletel v Somalijo, da bi se usposabljal z ostalimi džihadističnimi pripadniki in da bi se jim pomagal opremiti z orožjem.

Prebiral je celo literaturo, kako biti dober skrajnež
Še dobro, da so nekateri tako polni ega in se radi pohvalijo s svojimi dosežki. Niti Shamim ni bil izjema – v telefonskem pogovoru se je hvalil svojemu bratu, kako je pripravljen umreti. In tako je policija prišla na sled temu islamskemu skrajnežu. Nemudoma so izvedli preiskavo njegovega doma, kjer so odkrili tudi literaturo skrajnežev, med drugim tudi brošuro z naslovom 44 načinov za podporo džihadu.

Shabirju Aliju, ki živi v vzhodnem Londonu, je grozila desetletna zaporna kazen, vendar je dobil le tri leta za zapahi. Med drugim mu je pri znižanju kazni pomagalo tudi to, da je razkril, da je bil njegov brat odločen žrtvovati svoje življenje v borbi za ustanovitev “Islamskega emirata Somalije”.

Ker je bil obsojen leta 2012, je kazen že prestal, zdaj pa dela kot voznik dostave na dom v podjetju Sainsbury’s – internetni trgovini, ki združuje več blagovnih znamk, pri njih lahko naročite vse od prehrambenih izdelkov do pohištva, naročeno pa vam dostavijo vse do vaših vrat. Da, prav ste prebrali: džihadistični skrajnež, ki simpatizira s teroristično skupino v Somaliji, se danes prosto in nenadzorovano giblje po Londonu.

Kupci so zgroženi, da obsojeni terorist vstopa v njihove domove
Odločitev Sainsburyja pa ni ostala brez posledic – ko je prišlo v javnost, kdo je njihov dostavljavec, so kupci njihovo odločitev označili za škandalozno. Ena izmed strank v Sainsburyju je zgrožena rekla: “On je obsojen terorist. Kako lahko Sainsbury dopusti, da dela za njih?! In ta terorist vstopa v naše domove, v domove ljudi, ki so različne vere kot on.” Zato je veriga supermarketov že sprožila notranjo preiskavo.

Stranke te internetne trgovine se strinjajo, da bi morali biti kupci obveščeni, če dela za podjetje, ki dostavlja pakete na dom, kdorkoli, ki je obsojen zaradi terorizma.

Ko je Daily Mail stopil v kontakt s tiskovnim predstavnikom Sainsburyja, je ta zavrnil kakršno koli dajanje izjav. Na hitro jih je odslovil, češ da ne komentirajo pogodb zaposlenih.

M. S.