Muslimanskim študentom v Avstraliji dovoljeno zavrniti rokovanje z žensko

Foto: iStock

Neka javna šola v Avstraliji je šolarju islamske veroizpovedi dopustila zavračanje rokovanja z ženskami. Gre za del islamske tradicije ‘hadith’, ki pa jo zavračajo celo nekateri islamski voditelji. 

Na nedavni podelitvi priznanj v deškem univerzitetnem naselju (kampusu) univerze George River v Avstraliji je prišlo do nenavadne prakse, saj se študent ni rokoval z žensko predstavnico šole, temveč je roke položil čez svoj prsni del, kot je to v njihovi navadi.

Gre za del islamske tradicije, imenovane hadith, ki se glasi: “Bolje je biti zaboden v glavo z železno iglo, kot se dotakniti ženske roke.”

Avstralski izobraževalni sistem podpira versko in kulturno raznolikost
Z izobraževalnega oddelka kampusa v Novem Južnem Walesu so nato sporočili, da podpirajo tovrstne prakse, ki so po njihovem mnenju del dogovorjenega protokola z osebjem, starši in študenti. “Že pred prireditvijo je bilo gostom predstavljeno, da se bodo nekateri muslimanski študenti rokovali skladno z islamsko vero,” so sporočili.

Izobraževalni sistem v Avstraliji priporoča vsem šolam, naj prepoznajo in spoštujejo kulturna, jezikovna in verska ozadja vseh študentov ter s tem pripomorejo k promociji odprtega in strpnega odnosa do drugačnosti raznolike avstralske družbe, piše Express.

Po mnenju nekaterih muslimanskih voditeljev v Avstraliji pa je dobesedna interpretacija haditha celo sporna. Islamsko poučevanje po njihovem prepričanju kaže veliko spoštovanje do žensk, ideja nerokovanja z ženskami pa izhaja iz zaščite ženske pred neželenim dotikanjem.

M. P.

 

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!