Na britanski televiziji razkrili, kako poteka sojenje na enem izmed šeriatskih sodišč

Foto: Printscreen/YouTube

Glede na to, da število šeriatskih sodišč, ki delujejo za zaprtimi vrati in so zunaj dosega britanskega prava, še naprej vztrajno narašča, je na plano prišel dokumentarec, ki razkriva, kaj se v resnici dogaja v teh temačnih postopkih. 

Britanski televiziji Channel 4 je uspelo posneti, kako šeriatska sodišča v resnici sodijo. Po navedbah Daily Maila naj bi bilo v Veliki Britaniji okrog 85 sodišč, ki sodijo v skladu s to strogo obliko prava.

Moški mora za ločitev le trikrat izreči: “Ločujem se od tebe!”
Gledalci televizije so bili lahko ob ogledu televizije priča prizadevanjem 33-letne Fatime, ki je skušala pridobiti dovoljenje za ločitev od moža, prekupčevalca z drogami, zaradi tega, ker naj bi jo ta čustveno zlorabljal cel čas 14 let trajajočega zakona. Gre za islamsko sodišče, ki se ukvarja z razsojanjem finančnih, družinskih in zakonskih sporov na podlagi njihove vere. Pri tem je treba poudariti, da se proces ločitve med moškimi in ženskami razlikuje, saj mora ženska za ločitev zaprositi, moški pa lahko samo trikrat reče ženi: “Ločujem se od tebe!” In je že ločen.

Foto: iStock

V skladu z islamskim zakonom je zakon pravna vez in družbena pogodba med moškim in žensko, vendar je pri tem treba poudariti, da takšne vrste zakoni niso zavezujoči v skladu z britansko zakonodajo. V prvem delu dokumentarne oddaje z naslovom On Extremely British Muslims je mogoče videti, kako je Fatima trem sodnikom podrobneje razlagala, zakaj ne želi biti več poročena s svojo drugo polovico. Med sodniki je bilo mogoče opaziti tudi žensko sodnico Amro Bone, ki je sicer edina ženska sodnica na britanskih šeriatskih sodiščih.

Kljub pregovarjanju je Fatima vztrajala pri ločitvi
Fatima se je želela ločiti od moža in je trdila, da je bila žrtev čustvene zlorabe. “Bila sem sama z otroki, brez kakršne koli podpore moža, ta pa me je celo čustveno zlorabljal.” Kljub temu, da ji je Bonejeva dejala, da se mož želi spremeniti, ji je Fatima odvrnila, da do njega ne čuti ljubezni in spoštovanja, poleg tega pa se ga tudi boji. “Stoodstotno sem prepričana, da se ne želim več ozreti nazaj.”

Sodnica Bonejeva je Fatimo obvestila, da je njen zakon razveljavljen, pri čemer je dodala, da je nujno, da družine v primeru dogovorjenih zakonov prej preverijo, kakšen je mož, da ni potem prepozno, kot v tem konkretnem primeru.

N. Ž.

 • AlojzZ

  Še letos pričakujem množičen odpor proti islamistom v Angliji, saj sem optimist!

 • pajot

  Jaz sem moji že stokrat rekel : ločujem se od tebe!,pa hudir babji tega ne upošteva. Dvakrat me je celo z valjarjem nagonila posodo pomivat.

  • dež

   Si me spomnil na Savez papučara.

  • indijanka

   Bogi..bogi. Kmal boš v rjuhi napravljen okol hodil.

   • pajot

    Tud to sem že dal skoz. Potegnu sem si jo čez glavo,da me sosed ni spoznal. K sreči ima stanovanje v pritličju,pa široka okna.

    • indijanka

     Maš gostilno blizu? A rjuhe pustite pri vratih?

     • pajot

      Ne zdej mešat gostilne zraven. To je posvečen kraj. Tam vedno zmolim tiho molitev:
      Kapljica zlata,kapljica draga,
      ti si kriva,da je moja ritka naga.
      po svet si hodila,ljudi si motila,
      sam te bom,sam te bom,sam te bom.

  • Dragan Krstič

   Pol pa zihr tud u leteče krožnike verjameš. Jest tud.

   • pajot

    Enkrat je en pristal na moji glavi.Sam ni blo pa nobenga vesoljca noter.

 • xtc

  Evropske državeimajo pravni sistem torej rimasko pravo_torej šeriatsko vzporedno nima tukaj kaj izkati:
  Države bi morale šeriatska sodišča razglasiti kot jemanje pravice v svoje roke_oz: kot linč;sodnike sodelujoče na takih sodiščih pa za težke kriminalce enako kot morilce ipd; za katere jer treba uvesti smrtne kazni:
  Kdor želi sojenja po šeriatskem pravu se pač naj izseli iz EU TJA KJER JE TA ZAKONODAJA PAČ DRŽAVNA:tUKAJ NE MORE BITI LEGALNA;K;NITI UVEDENA SAJ IMAMO TUKAJ JASNA PRAVILA KATERO PRAVO VELJA;VSAKO POZIVANJE K ŠERIATSKEM PRAVU PA JE TREBA OBRAVNAVATI KOT PROTIDRŽAVNO DELOVANJE OZ SPODKOPAVANJE DRŽAVE IN VARNOSTI TER TAKE TAKOJ ZAPRET ALI IZGNAT BREZ PARDONA:

 • Nata

  No, kar so gospodje Angleži sejali, to žanjejo !!
  Saj ta sodišča menda niso od včeraj ??
  Spodaj xtc lepo razloži………..toda ?
  Kako so sploh dovolili, da delujejo! Seveda, verjetno so ta sodišča znotraj ” obzidja ” silnih mošej in se tam dogaja marsikaj, kar mora biti skrito nepovabljenim ??
  Lepa reč. In kako bo v Ljubljani ? Nastala bo velika muslimanska četrt……….

 • Olga

  Bravo Britanci! Že pošiljate koga na “specializacijo”? Pa v Sloveniji? Bavconovi bi bili tudi kompatibilni s šeriatarji….

 • Unikatna

  Ne klobasati, da niso v dosegu britanskega prava! To so jim dovolili in V.B. je na poti, da bodo Angleži čez nekaj let v manjšini in takrat bodo ugotovili kaj so sejali!
  ……………………………………………………………………
  Zavladali in imeli nas bodo ( mene ne ) pod vso kontrolo tudi takole. Začenja pa se ta norost v USA -“NBC NEWS: All Americans Will Receive a Microchip Implant In 2017”

 • Dragan Krstič

  Saj imamo tudi pri nas neke vrste šeratsko pravo. Ciganske poroke so med mladoletniki običajne pa pri nas zakonsko niso dovoljene. Cigani delajo kar hočejo pa policija, tožilci in sodniki mižijo. Za nedelo in kazniva dejanja jih država nagrajuje s socialnimi podporami, brezplačnim zdravstvom, neplačevanjem komunalnih uslug itd. Torej?

  • Kat Wilson

   sem pa mislila da so oni komunala, hahaha

 • učko

  Pri nas imamo tudi “seratorsko pravo”!

 • Spartan

  Sledi: klorovodikova kislina! In še en invalidni socialni problem na obstoječih N-socialnih problemih!

 • primsek

  Na britanski medijih poročali, da so v greznici sirotišnice našli skoraj 800 nepokopanih očitno nasilno pobitih otroških ostankov

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!