Na deset tisoče Romunov protestira proti pokvarjenim socialistom, ki želijo legalizirati korupcijo

Foto: Twitter

Več deset tisoč Romunov se je v nedeljo znova odpravilo na ulice, da bi izrazilo nasprotovanje predlogom za omilitev protikorupcijske zakonodaje. Zgolj v prestolnici Bukarešta se je po nekaterih ocenah zbralo med 15.000 in 25.000 ljudi. V središču kritik sta vodji obeh domov parlamenta, Liviu Dragnea in Calin Popescu Tariceanu. Romunsko vlado sicer vodi socialist Mihai Tudose, ki je bil v preteklosti obtožen plagiatorstva doktorske disertacije. 

Skoraj 40 civilno-družbenih skupin in dve sindikalni zvezi, ki so sklicali proteste, so v skupni izjavi opozorili, da je državo “prevzela politična mafija”. Zahtevajo umik predlagane zakonodaje, ki bi reformirala romunski pravosodni sistem in zmanjšala pooblastila uradu tožilstva za boj proti korupciji (DNA).

Kot je dejal eden od upokojencev, ki se je udeležil protestov, se pripravljajo zakoni, ki so v nasprotju z interesi Romunije, le zato, da bi rešili nekaj ljudi. V središču kritik sta vodji obeh domov parlamenta, Liviu Dragnea in Calin Popescu Tariceanu, ki sta trenutno v preiskavi. Dragnea pa je bil tudi že obsojen zaradi sodelovanja pri volilnih prevarah.

Levičarska romunska elita želi zaščititi samo sebe pred sodnim pregonom
Predsednik vlade Mihai Tudose je pod pritiskom zakonodajalcev napovedal vrsto ukrepov, s katerimi bi ublažili protikorupcijske zakone, preiskovalni organi pa bi bili pod močnejšim nadzorom vlade.

Foto: Twitter

Tokrat so se Romuni že drugič letos množično odpravili na ulice, da bi obranili obstoječe protikorupcijske zakone, piše STA. Februarski protesti so bili najbolj množični protesti v Romuniji po padcu komunističnega diktatorja Nicolaea Ceausescuja leta 1989, ljudje pa so zahtevali lustracijo vseh naslednikov komunistične elite, ki v Romuniji vlada celotno tranzicijo.

C. Š.

 • soc

  Natanko tako, kot so v Romuniji rdeči baroni žrtvovali formalni komunizem za formalno demokracijo, so storili tudi naši. Slednjim še predsednika partije ni bilo treba ustreliti za prepričljivejši videz, slovenske ofce so očitno bolj naivne kot romunske.

 • xtc

  Zanimivo kako je zadevapodobna Sloveniji-v Romuniji Causcesujevi vajenci v Sloveniji Titekovi opa,pardon Kučanovi in on.

 • PLavi-mil

  Čedalje bolj predrzna je ta levosučna gamad, tako pri nas , kot v tujini.

 • Artur

  Romuni majo “jajca”, Slovenclji majo Kučota, Cmerkota , Kahla, Židana, gudota Ahmada , ………

 • Franc Šink

  Jaz naivec sem pa mislil da jeSlovenija edina država brez lustracije.

 • Artur

  Ki želijo legalizirati korupcijo ?! Naša komunjazarska lopovska gamad jo je že zdavnaj , če zmaga desnica bo drugo leto legalizirana tudi kockarska revolucija.

 • stajerc5

  Dragi Slovenci, a vidite sedaj, tudi Romuni nas prehitevajo!!! Nasa jajca so ostala v Jajcu (pa ne zaradi Janse- rdeckarji!) in se se kar niso izvalila!
  Saj ni res, pa je! Zadnji od zadnjih smo, najbolj opran narod Evrope, ehhh- kje pa, sveta!!!

 • tomven

  A niso Romuni nekaj takega enkrat že uspešno rešili? Kje je problem, ponovite vajo.

  • stajerc5

   Tako kot prvic pri njih in ali tako kot pri nas, da ostanejo zopet isti…isti….isti……
   Teh rdecih lasnic- glist, ki se zazerejo v vsako poro, se lahko resimo samo z tujo pomocjo. Mi vsi skupaj, kolikor nas je pac, ne bomo dosegli tega sami; tega kar si zelimo, zahtevamo ali samo o tem sanjamo! Prevec je nostalgikov in v tem duhu vzgojenih, prevec je “boli me kita” dokler imam socialca, sluzbo v JU, otroke ki me prezivljajo, obrnjeno- starsi me prezivljajo…, in ostalih nezainteresiranih za vsakodnevne svinjarije(male ali velike..), ki se jim(nam) dogajajo pred nosom!
   Je pa tudi res, da ne vem kdo bi nam lahko pomagal, ker smo se “zasrali” ze vsem, ki bi lako imeli interes, da nas potegnejo iz rdece kloake.
   Verjetno smo premajhni….

 • Artur

  15.000 in 25.000 ljudi na ulicah v Romuniji ? Pri nas 500 ali nekaj malega več . Slovenclji sram naj vas bo ne zaslužite si imena Slovenci, nekdanjim našim puntarjem pa tudi tistim petstotim domoljubom pred kratkim na vseh protestih proti invaziji parazitske zapečene drhali in njihovim komunajzarskim lopovskim patronom, niste dostojni niti čevljev pucat .

  • stajerc5

   Zalostno, ampak imas prav.

 • Artur
 • Povsod leve stranke pridejo na oblast pod patronatom svetovne skrivne združbe. Potem jim malo pomagajo, da uničijejo državo, malo pa so že sami neumni in pokvarjeni. Skrivni družbici je cilj uničiti države z zadolženostjo in potem z lahkoto prevzeti čisti nadzor. Pri nas že gledamo ta črni scenarij.Gorenjska banka, Merkator, Tuš…

 • OrangeHitler

  Nova, malo se umirite in zadihajte. Še lastni oprani bralci vam ne verjamejo več

 • Olga_10

  Bravo Romuni! Dol s skorumpiranimi levičarji!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!