Na Hrvaškem vse več politične enotnosti glede odprtja komunističnih arhivov

Foto: iStock

Predsednik vladne stranke Most Božo Petrov je napovedal, da bo prišlo do sprave in odpuščanja le s popolno javnostjo dokumentov iz preteklosti, saj bodo kot družba dosegli ta cilj le s soočenjem z resnico.

Dostopnost vseh arhivov pod enakimi pogoji so na Hrvaškem odprli v vladni stranki Most in se tako pridružili predvolilnim napovedim stranke HDZ o popolni dostopnosti državnega arhiva za javnost. Dejstvo, da druga največja vladna stranka Most podpira odprtje vseh arhivov, tudi komunističnih, je pravzaprav veliko presenečenje, saj so se redno izogibali zgodovinskih razprav o ustaših in partizanih. Predsednik stranke in podpredsednik hrvaškega sabora Božo Petrov je pojasnil, da morajo biti arhivi dostopni vsem in pod enakimi pogoji. Ukrep je pomemben predvsem za zgodovinarje in druge raziskovalce, ki bodo lahko le na podlagi arhivskega gradiva naredili objektivne zaključke glede preteklosti. Z zakonom bodo dostopni vsi arhivi pred 22. decembrom 1990.

Petrov je pojasnil, da je hrvaška družba še vedno precej razdeljena predvsem zaradi izkrivljenih dejstev in namernega razdvajanja zaradi pridobivanja političnih točk. Prepričan je namreč, da bo zaradi odprtja arhivov s časom prišlo tudi do sprave. “Že leta se manipulira s podatki in osebami samo zaradi poceni in osebnih interesov,” je dejal. Poleg tega je prepričan, da se bodo hrvaški otroci poslej lahko učili takšnih zgodovinskih dejstev, kot so v resnici bila.

Soočenje z resnico je predpogoj za izgradnjo boljše družbe
Tudi Petrov prizna, da je bil nekoč prepričan, da bo prišlo do sprave in odpuščanja brez tovrstnih ukrepov države, ki omogoča popolno javnost dokumentov iz preteklosti, vendar je zdaj mnenja, da bodo kot družba prišli do tega cilja le s soočenjem z resnico. Ta je po njegovem mnenju ključni element in predpogoj za izgradnjo boljše prihodnosti, ki ni obremenjena z nepotrebnimi razpravami.

Božo Petrov (Foto: STA)

Božo Petrov (Foto: STA)

Odprtje arhivov je v javnem interesu
Na vprašanje o tajnosti nekaterih podatkov je Petrov odgovoril, da ne obstajajo razlogi, zakaj bi bili podatki iz nekdanje komunistične države Jugoslavije tajni in da pri tem vprašanju prevlada javni interes. “Naša namera je priti s preglednostjo do boljše družbe,” navaja Petrov in hkrati zagotavlja, da nekaterim odprtje arhiva ne bo všeč, vendar imajo državljani pravico, da izvedo dejstva o dogodkih in ljudeh, ki so vplivali na hrvaško preteklost.

“Odprtje arhivov je zaprtje poglavja, ki ne koristi ničemur, razen ustvarjanju nepotrebnih antagonizmov. Najsrečnejši bom, ko bom v poročilih slišal res nove novice in ne tistih iz prejšnjega stoletja,” je še za Večernji list povedal predsednik druge največje hrvaške vladne stranke Petrov.

M. P.

 • antimur

  Če ne drug, bi temu nasprotovala NSi ter Peterle z Novačko.

  • komar marko

   In zakaj ste rdečkoti dali arhive v papirnico v predelavo ali pa ste jih enostavno ZAKURILI! Slaba VEST ali dokazi zločinov?

 • tarantela

  To jim bo pa dvignilo gospodarstvo, takoj bo zacvetelo. Če ne bi imeli Dalmatincev, bi v Zagrebu pokrepnili. Sicer pa je bila narejena neka raziskava in po Aljazeeri Hrvati vodijo glede pufov, ki jih imajo države bivše Jugoslavije, na drugem, častnem mestu, smo Slovenci.

 • totex39

  Hrvati nas tudi po tej liniji prehitevajo. Pri nas pa ni bilo politične volje o odprtju arhivov , da bi ljudje izvedeli o pravih zločincih naše države in da bi se končno izoblikovala prava zgodovina ne pa taka kot jo prikazujejo komunistični zgodovinarji.

 • Franc Šink

  V Sloveniji je vsak jezen na vsakega.Če bi odprli arhive, bi bilo marsikaj bolj jasno.Po moje bi bila mogoča celo sprava.Sedaj pa tavamo v megli in temi!

  • sprehajalec

   To je edini način France, da se ljudi sooči z dejstvi. Potem ne bo več na pamet govorjenja. Tega je polna cela Slovenija.

 • baubau

  Čestitke,Hrvaška!

 • Olga

  Bravo Hrvati! Najprej Hrvati, potem vse drugo! So državotvorni! Kje smo Slovenci??????

 • RATATA

  Če bodo na “hrvatskem” res odprli arhive, tudi tiste za bolj nazaj,
  jih bo 1/5 ugotovila, da so Srbi, Morovlahi, Črnogorci, Čići, Arbanesi;
  1/3, da so Slovenci (Štajerci, Krajnci, Bezjaki..);
  ostali so bili pa svoj čas ustaši, da so odstranili pravoslavne Srbe, nato so se pa (razen prebeglih) prekrstili v komuniste, da so dobili Istro.
  Dobro je treba pogledati tudi arhive v Cerkvi Zakrebečki Slovenski…., pa še marsikaj kot je npr. škrinja Slovenjeh.

  • sprehajalec

   Saj vedo, kar si napisal. Pa kaj potem? Kaj naj naredijo? Še vedno ne razumeš preprostega dejstva, da je nacionalna zavest privzgojena in ne prirojena.

   Gre se za arhive komunizma na Hrvaškem. Kar je dobro tudi za Slovence.

   • RATATA

    Dobro je za nekatere Slovence.
    Koristilo pa ne bo skoraj nič.

   • RATATA

    Dober rod svojemu rodu privzgaja. Kaj je bilo narobe z našim rodom? Po tisočletjih nezavesti je bilo treba enkrat nekaj sistematičnega z rodom storiti.
    Zdaj je pa skrajni čas, da se tisto vedenje zasuče. Le to me moti, da se v šolstvu nič ne zgodi. Družine pa itak, prav zaradi (tudi šolskega) sistema razpadajo.

    • sprehajalec

     Res še enkrat globje razmisli o konceptu. Razumevanje tega koncepta je ključ do razumevanja nastanka modernih nacij v europi, nacionalne zavesti, prehodov prebivalstva iz enega v drugo nacionalno telo. In konec koncev vzroke, zakaj so nastale nacionalne države v 19. stol. Koncept privzgojene nacionalne/regionalne zavesti pojasni, zakaj so veneti izginili, ter zakaj 80% modernega europskega prebivalstva vleče korenine nazaj do paleolitika. Pa zakaj so genetsko prebivalci dolin okoli Ötztala Ötziju najbližji. Pa ko razumeš, da so ti prehodi bili bolj ali manj prostovoljni, (iz enega v drugo nacionalno telo) ter zaradi koristi, ki so si jo prebivalci obetali od tega zase ali svoje potomce, potem boš lahko izstopil iz okvirov slovenske tradicionalne znanosti o nacijah, črno-belo, dobro-slovensko slabo-nemškutarsko, madžaronsko itd.

     Lep primer je naprimer;
     Lukas Podolski – rojen v Gliwicah, Poljska 1985, Nemec, nogometni zvezdnik.
     Robert Lewandowski – rojen v Waršavi Poljska, 1988, Poljak nogometni zvezdnik.

     Oba igrata v Bundesligi, oba sta za Nemce zvezdnika, prvi pa je za Poljake izdajalec, drugi pa je nacionalni junak. Kdo ima pravico posegati v odločitev Lukasa ali njegovih staršev o izboru nacionalne pripadnosti? Jo kritizirati? In zakaj je bila odločitev Robertovih staršev pravilna? Če je bila.

     Ko bomo presegli v glavah zgoraj te dileme, se bomo resnično lahko šli Europo. Ne samo Europo, ko imaš kakšno korist od nje…

     • RATATA

      No ko so tistega starega Otzija odkopali, je tedaj stari profesor (nemški avstrijec) vzkliknil: “to je bil karantanec, saj drugega ni mogel biti, ker tu drugih takrat ni bilo”.
      Kaj ti od mene pričakuješ in kaj bi od mene rad?

      Da pozabim, da so nam nemci nasilno spreminjali zgodovinsko vedo, zanikovali naš obstoj (?);
      Bi rad da pozabim nasilno spreminjanje imen in priimkov slovencev s strani italije in italjanov, ki so italjani postali šele kakšnih 150 let nazaj;
      bi rad da pozabim na nemški nacizem, ki ga je izvajala nemčija in anšlusirana austrija ;

      In to ta ista austrija, ki je dobila dovoljenje da ostane v svojem obsegu samo zato, ker so se slovenski domorodci na Koroškem in Štajerskem uprli prav tem nacističnim anšlusiranim austrijskim nemcem(!)(?)

      Naj pozabim na italjanski fašizem, ki ga je izvajala italija preko svojih našuhtancev;
      A naj pozabim na okupacijo delov slovenskega ozemlja s strani genocidne ustaške ndh in kradljive hrvaške politike(?)
      Bi želel, da ne omenjam srbije in njihovega dogovarjanja ter kupčkanja s slovenskimi ozemljji in s Slovenci (dogovarjanje z italijo, nemško austrijo in hrvatsko, ki jih je izsiljevala)(!) ter srpsko lažno predstavljanje našim ljudem, da so naši osvoboditelji … (!) in vse to je možno samo z notranjim sovražnikom.
      Poslušaj sprehajalec:
      Zate sem jaz izgubljeni primer, torej tisti, ki mu ni pomoči.

      Če bi malo prebral, kar sem že kdaj koli napisal, bi videl, da imam jaz smrtne sovražnike okrog in okrog(!) vsi sosedi so moji smrtni sovražniki (I,A,M,H …+TUR + SR).

      Preveč slabega so nam vsi naredili!
      Imam pa krasne prijatelje, tudi osebne okrog naokrog tudi znotraj teh sovražnih “narodov”.
      Prijetne sprehode.

     • sprehajalec

      Da zgoraj napisanem dodas, da se je to zgoraj zgodilo s pristankom teh Slovencev in da spostujes njihovo odlocitev. Da nekdanji Avstrijski premier Schuschnigg ni podli narodov izdajalec temvec je preprosto Avstrijec, ker so se njegovi predniki tako odlocili.

      Predvsem pa kljub dolgemu sestavku nisi odgovoril kaksno je tvoje stalisce, ki domnevam da je pravilno, ker si veliko tega preucil kot navajas do primera Podolski in Lewandowski? Kateri od njiju ima prav?

     • RATATA

      Prav imata oba (starši od obeh).
      Tudi jaz nisem prepričeval mojega prijatelja Tončija s hrvatije, ko mi je povedal, da je bil njegov stari ata Kranjec, pa stara mama menda tudi, da on ni hrvat.
      Saj tudi Tonči sam ni v parih (8) letih rekel, da je hrvat!
      Tega ne more izustiti. Seveda navija za hrvatske reprezentance, kaj pa če.
      Saj si prej prav povedal o nekih Regijah.
      Jaz pravim temu Dežele. In te Dežele so bile države! Vsaj Slovenske npr. To je povedal in zapisal Regent Aleksander v Ujedinjenju, ki se je zgodilo 01.12.1918, ko so se hrvati skušali enakovredno prišlepati s Slovenskimi deželami.
      Pa se niso, saj je bil Regent Aleksander šolan v Franciji in mu je bilo krastalno jasno kaj pomeni imeti suvereno Deželo, t.j.subjekt mednarodnega prava, česar parcele na oni strani Sotle, Kolpe in Rečine niso imele!! Bile so sestavni del celovite Ogrske.! In tako se niso hrvati mogli enakopravno ujediniti s Kraljevino Srbijo tako kot Slovenske Dežele Koroška, Štejerska, Krajnska, Primorska in Prekmurje (Prekmurju je s Trianonom pripadlo Medmurje!), ampak je hrvatijo in slavonijo Srbija okupirala!
      Včasih so bili na Koroškem vsi Slovenci, danes je pa vprašanje, koliko se jih še Slovenca počuti(!) se tudi ti strinjaš.

     • sprehajalec

      Prav imata oba (starši od obeh).

      Tole zadostuje, Ni bilo treba drugega pisati, ker je že davno minulo.

      To o deželah je tako, dokler si imel domet do meje sosednje vasi, pa si kaj slišal pri pridigi ali pa zgodbo koga, ki je bil v tujih deželah, zvečer, si lahko razvil samo vaško in rodbinsko pripadnost. Če si šel na tuje, si potem razvil jezikovno pripadnost.
      Bilo je zelo preprosto, do t.i. pomladi narodov. Tiste nacionalnosti in vere, katere je bil grof (ta pa potem odvisno od cesarja), so bili tudi podložniki. Nihče ni nikogar nič vprašal, kaj želi biti, niti ni bilo potrebe.

      Če si želel službo na dvoru, si moral obvladati malo jezika. Da bi otroku šlo lažje, so jih poslali na T’rolsko, da se priučijo jezika, da jim bo lažje v življenju.

      Vse ostalo je nakladanje prebujencev in narodnih buditeljev,ter kasneje rdečih osvoboditeljev…

     • RATATA

      Ne bom ti več pisal o tem, ne skrbi.
      Samo še tole:
      Nič nisva napredovala.
      Verjetno zato, ker se jaz nisem pustil učiti npr. Jezernikovem krogu in raznim jugoslavnim etnologom, sociologom in zgodovinarjem iz gnezda ff in fdv.

      Vem pa in priznavam, da je vsak, ne glede na etnično pripadnost lahko, če živi npr. v Istri lahko (in je) Istran, tudi Primorec …, seveda tudi hrvat (šele v zadnjem času po naseljevanju 1945 – prej ni bilo hrvata v Istri) čeprav je Istra sestavni del Slovenske Dežele primorske.
      Popolnoma enako je z Deželo Štajersko, Koroško, Krajnsko, Belo Krajino, Prekmurjem in Medmurjem ampak samo Slovenec v teh deželah je lahko tudi Slovenec, drugi pa ne.
      Hrvati so pa nekaj drugega napravili …. delali in “naredili” so hrvatski narod po vseh pokrajinah, ki so si jih prigrabili v desetletjih z nategi, lažmi in nasiljem.

      Človek naj bo kar če. Če pa ni človek, je pa drug problem.

     • sprehajalec

      Se strinjam, da nisva napredovala.

      Ti zahtevaš izoblikovano nacionalno/regionalno pripadnost pripadnikov zakotne vasi v časih Marije Terezije, ko se je šele postavljalo šolstvo, sto let prej pa piše Valvasor, da je imela vsaka vas na Kranjskem svojo govorico.

      Zelo zahtevno, od neukih podložnikov, ki so v povprečju za časa celega življenja bili maksimalno 40 km od svoje vasi, razen tisti, ki so se zapisali vojski. Ti so potem govorili zgodbe in so bili vir novic.

      Šele Marija Terezija jih je počasi začela učiti, da bodo nekoč Slovenci. S tem, da še danes Štajerska pripadnost prevlada nad Slovensko. Po 5000 letih od Ötzija in Karantancev.

     • RATATA

      Jaz nama z ženo v isti džezvi skuham Barcafe. Njej v šalco nalijem kufja, meni pa kufe, pa je bil med nama v otroštvu samo hrib umes.

      No zdaj pa nas Slovence s hrvati primerjaj.
      Neprimerljivo, razen če si “hrvat”.
      Nekaterim “hrvatom” je Miklošič pravil Lažihrvati.
      O šolstvu nebi, bi pa malo o popisih prebivalstva:
      V franciji so baje začeli v 19. stol popisovati prebivalstvo in jih opredeljevati po maternem jeziku. (Vem da se s Francijo ne moremo, niti se jaz nočem primerjati, saj je Francija imperialistična država, ki si je črnuhe kot sužnje navozila, zdaj pa ima hudiča od bliz).

      Pri nas v AO pa po občevalnem! In tisti, ki je želel ispasti kot pomembnejši v družbi, glede na vodilne položaje tujcev (nemcev, italjanov, madžarov) je brez da bi se zlagal popisovalcu rekel tisti občevalni jezik ki mu je pasal. (takiče italjanaši, nemčurji in madžaroni…).

      Kot zanimivost, ki mi pade v oči ob prebiranju popisnih listov tistega časa (npr 1910):
      tekmujejo šprahe dojč, italjeniš, slovenien in serbokroatien. Jebemti poštenost! (v Istri tisti, ki se je vpisal, da občuje serbokroatiš ni bil Slovenec, ne italjan in ne nemec. Ampak tudi hrvat ni bil!!

      Naslednja stvar pa bi bila za izpostavit tale:
      Slovenci kot državljani (identity) Austria/Hungary so šli po svetu. Tudi v ameriko (usa in južno), pa po evropi, Belgija, Nemčija, Francija ….
      In ti njihovi potomci so še vedno krasni Slovenci, bolj zavedni kot vsak rdeči komunajzrski učitelj zgodovine, sociologije, slovenščine, pa čeprav je po 1945 bilo zanjih razširjeno, da so to vsi prebegli domobrančki, čeprav so tja prišli že njihovi stari staristarši leta 1905, 10, 20, 30 …
      Samo rdečih mi ne omenjaj jebemti. Zanje je vse en internacionalni komunistični narod pomešan z istospolniki in črnuharji pa še z islamajzerji za povrh.

     • sprehajalec

      Istra je zgodba zase. Zagreb je tja poslal župnike in učitelje v 19. stol. in v 10 letih ljudi naučil, da so Istrijani Hrvatje. Prej so bili Slovinci.

      Ljubljana ni poslala ne župnikov, ne učiteljev…. Sedaj pa cvili.

     • RATATA

      In Istra je še vedno sestavni del Slovenske Dežele Primorske.
      Le da zlizani in izdajalski rdečuharski odločevalci pri nas tega ne dajo na svetlo.
      Dobro si izpostavil Istro, vendar le zavoljo tega, da lahko izpostavim hrvatsko genocidno zlizanost “hrvatskih” svećenika z vatikanskimi, kar korenini v davnini, ko sta si ovce delila Oglej in Solnigrad, vrhunec je pa doseglo v jezuitskem klanju pravoslavnih Srbov po vseh ndh.
      Seveda ima tudi Cerkev mnogo masla na glavi. (poznam parcele okrog Dajle, pa tudi tiste, proti kanalu sv.Odorika, tja proti letališču, pa tudi gnusne pisarije Glasa Koncila hr. ….
      O Cerkvi se tu ne opredeljujem nikoli.
      Niti o eSDeeS ali IJJ, kar preveri, tako, da ne bom nič “cvilil”.
      Lahko pa rečem v korelaciji Cerkev (vera) – narod tole:
      dokler se je molilo po latinsko je bila cerkev in vera od vseh, zdaj je pa ena mala pizdarija / spet se lahko povrnem v Ameriko k našim rojakom Slovencem. A naša Slovenija jih ne mara!!

     • RATATA

      No pa še mi “cvili” odmeva.
      Povej mi kaj o Cerkvi Zagrebečki Slovenski prosim.
      Njen rajon je med drugim tudi Zagreb, Varaždin in Križevci, to so tisti kraji, kamor so dovolili naseliti hrvatsko plemstvo s spremstvom, ko so bežali pred “turki” iz svoje zibelke…
      Naselili so jih med slovenske ljudi ….no

     • sprehajalec

      Kranjci in Hrvatje so bili konkurenčna pojma pri formiranju današnjih nacionalnih teles, In sta vgradila v svoje telo kogar sta uspela. Hrvatje so vgradili Bezjake in Slavonce ter Istrijane, Kranjci so pohopsali Štajerce in Prekmurce, ni jim pa uspelo Korošcev in Beneških Slovencev.

      Dovoljena so bila vsa sredtva, večinoma je pa to šlo z župnikom in učiteljem, ki so ljudi učili etnične zavesti kam spadajo. Hrvatje so bili bolj uspešni od Kranjcev.

     • RATATA

      Tu se lahko strinjam glede uspešnosti hrvatov, vendar se zatika pri tvojem tolmačenju neuspeha Krajncev pri “hopsanju” Beneških Slovencev (tudi Štajercev, Korošcev in Prekmurcev).
      Ja vemo, da je izgubljena vojna Austrije proti Prusiji ločila oz. oddelila Beneško Slovenijo in tam živeče Slovence Italiji, saj je bila Italija vedno odlična zaveznica tistim od katerih je lahko imela koristi (1915 tudi). To sem že napisal, da so vsi kupčkali s tujimi (v teh primerih našimi ozemlji inkluzive tudi našimi ljudmi).
      Istrani so imeli vedno svoje predstavnike na Dunaju in so vedno pripadali gospodarsko, pa tudi glede cestnih povezav h Krajnski (in tako so tudi ljudje ne glede na etnično pripadnost vedno zahtevali). Istra je vedno bila (celo še vedno je formalno pravno tudi mednarodno sestavni del Dežele Primorske tja do reke Rečine!). Šele po 1945 je notranja ureditev fnrj po befelu partije pripadla upravljanju srh in nikoli prej! Tukaj se prepleta etnija z ozemeljsko suvereniteto – državnostjo dežele, kar ne gre inačit. En primer se je zgodil npr, z Reko ob Poravnavi leta 1867, ko je Avstrija morala, če je hotela imeti svojega Kralja “nad” Madžarsko oddeliti del ozemlja – z morjem. Vendar meje južno od reškega območja je šla točno po obali.
      Hopsanje Štajercev in propadlo hopsanja Korošcev:
      Nikoli Krajnci niso hopsali Štajercev! To sta dve deželi. Še dandanes je v zavesti Štajercev, da so Štajerci in s Krajnsko (Ljubljano) nimajo nič! Narodna vlada v Ljubljani je še Maistru nagajala…! Čin generala je Maistru dodelil Narodni svet Štajerske! In Maistru je bilo ponujeno mnogo ozemelj preko Mure, pa se je zaganjal po Koroški, kjer so se mu seveda upirali, da bi na koncu s plebiscitom 1920 celo Deželani Koroške – Slovenci!! zaradi nasilja srbijancev glasovali “proti jugoslaviji” in za svojo starodavno Deželo Koroško! Pojma niso imeli o ničemer tisti “naši” politikantje zaverovani v jugoslovenarstvo in še prej v “ilirizem” kot so jih nategnili “hrvatski židovski švabi”!
      Hopsanje Prekmurcev in izguba Medmurcev:
      K Slovenskim deželam je pripadlo Prekmurje, tako so se odločili tudi ljudje (naši ljudje!, kljub hudim naporom madžaronov in “hrvatov” – bili so kar zavezniki, seveda, saj so bili vsi iz iste nedeljive Ogrske), z mirovno pogodbo s poraženko Madžarsko pa je k slovenskemu Prekmurju pripadlo tudi slovensko Medmurje, ki pa so ga šele 1929 oddvojil k Savski Banovini!! spet z izsiljevanjem hrvatov ampak formalno pravno (tudi mednarodno) je pa še vedno sestavni del Prekmurja.
      Vse skupaj je pa tvorilo Zedinjeno Slovenijo.

     • sprehajalec

      Stvari lahko imenujemo tako ali drugače, olepšano ali grobo. Pod hopsanje sem mislil inkorporacija Štajercev v slovensko narodno telo. Osrednja figura te združitve so bili Kranjci. Kranjci so Piemont oziroma Prusija Slovenije. Tako kot je Hrvaška Piemont današnje Hrvaške. Od izza Velebita se je razširila do današnje Madžarske, v svoje nacionalno telo pa je inkorporirala Bezjake, Kranjce iz Gorskega kotarja, Bosanske Rimokatolike, Slavonce, Istrijane, Šokce, Bunjevce. Vsi ti ljudje so sčasoma začeli sprejemati hrvaško nacionalno pripadnost v svojo zavest. Čisto simpl. Ne vem kaj je tukaj spornega in to tudi sami Hrvati priznavajo.

      Narodi so se borili za zedinitve, tako ali ali drugače, velika večina z orožjem. Slovenci in Hrvati pač z župnikom in učiteljem oziroma s politično močjo na Dunajskem dvoru. Ne vem, zakaj bi danes nekdo vpil, krivica je bila storjena. Potem je tudi krivica do Alzaškega Nemca, do Transilvanskega Madžara, do Ukrajinskega Poljaka itd. Tako pač je.

     • RATATA

      Veš kje so bistvene razlika med nama?
      Ti povem:
      Jaz sem trd, ti si mehak.
      Ti vidiš tudi črnega francoza (nizozemca, angleža….), zame je to afričan.
      In še oba včerajšnja fuzbalerja bundeslige sta itak Poljaka in ne nemca, zame,
      prav tako, kot “naša” Dragića, Novaković, in drugi južnjaki niso in nikoli ne bodo Slovenci.
      Je pa, kot zanimivost zame Slovenec Peter Kozler, čeprav se je bolj pozno slovensko nauči! Hecno?

     • sprehajalec

      Gledam tudi jaz enako zgoraj, brez skrbi. Mešanje jaz dojemam kot način geneze vseh današnjih Europskih nacij. Ko so si Rimljani vzeli Sabinke in zaplodili nove Rimljane. Pa Avaro Obrski jezdeci so se vsilili panoncem, si vzeli ženske, zaplodili nov rod, ostale pobili ali pa so sčasoma postali sodobni Madžari. Ki so vsilili svoji okolici tako jezik, kot ime. Volgarske jezdece, ki so se na enak način vsilili slovanskim plemenom v Trakiji, zaplodili nov rod in podredili ostale v današnje Bolgare. Pozabili na svoj jezik in prevezeli jezik okolice,. Keltske vojščake, ki so zaplodili mešance, da imaš še danes gingerje v Sloveniji. Pa latine, ki so latinizirali cele kulture. Pa Hrvaške jezdece, ki so skupaj z Avari prijezdili, ter se vsilili Dalmatincem; Vlahom, Romanom ter Slovanom za gospodarje, ter jim dali sčasoma ime, a prevzeli njihov jezik. ….

      Jezdeci niso vozili žensk s seboj, tako kot jih sodobni migranti ne. Upajo, da si bodo ženske vzeli tukaj. Tako so nastale moderne Europske nacije, vsakega po malo. Nazaj moraš gledati s takratnimi očmi.

      In ne z današnjimi ter z današnjim pojmovanjem nacije in jezika gledati na pretekle dogodke. V tem delaš napako.

     • sprehajalec

      Hrvatje sami priznavajo, da je njihova geneza bil politicni pojem Hrvastva in Banov. In ne narodni pojem. Narodni pojem so postali v 19. Stol. Pa saj sami Hrvatje pritrjujejo s tem tvoji tezi. Ne vem zakaj jih znova in znova kaznujes z tem obcutkom krivde. Nekaj takega kot white guilt naj bo sedaj croatian guilt, pa laska krivda, pa nemcurska krivda, pa vengrska krivda. Pa daj bodi malo milosten.

     • RATATA

      KDO JE BIL PA DO MOJIH PREDNIKOV MILOSTEN?

     • sprehajalec

      še hudo so bili milostni, ker si danes tukaj….

     • RATATA

      Milosten nikoli in nikdar do nas (naših prednikov) ni bil nihče.
      Naši so bili tu, obdelovali so zemljo, po potrebi so se šli pa borit. Vse to so gospoda potrebovali. Bili so jim potrebni, to pa ni usmiljenje.
      Geneza pa tako ne gre, kot so jo zastavili “hrvati”.
      Štrigova, Gorski Kotar, Kvarnerski zaliv (Tuliševica, Sveti Frančišek, Istra…), kdo bo kdaj povedal katerih je več v fojbah, Slovencev ali Italjanov?
      Od tu (od delanja hrvatov) so tudi žrtve, saj so do pred kratkim še vedno delali hrvate in odganjali nehrvate, čeprav so se “hrvati” kasneje pritepli na tista ozemlja.

      (tudi npr.”Kolonizacija Jugoslavije 1945,1946!!!!, kjer Istre nikjer ne zaslediš, predvsem Liko, Kordun, Vojvodino ….Pa še: tudi Slovencem so bile namenjene kvote za kolonizacijo porušene in izpraznjene Jugoslavije, pa so se večini Slovenci odpovedali – seveda (!) saj smo popolnoma drugačen Narod!)

      Veš, saj jaz bi “svoje” kaznoval – tiste, ki so to dopustili (kps) tisto kar je treba in je predvsem RES, bi pa le POVEDAL in NAPISAL.
      To je VELEMILOST!

     • sprehajalec

      Naši so bili tu, obdelovali so zemljo, po potrebi so se šli pa borit.

      Tako je bilo tudi v Angliji, niso bili nič na boljšem.

      Geneza pa tako ne gre, kot so jo zastavili “hrvati”.
      Štrigova,
      Gorski Kotar, Kvarnerski zaliv (Tuliševica, Sveti Frančišek, Istra…),
      kdo bo kdaj povedal katerih je več v fojbah, Slovencev ali Italjanov?

      Po sondiranjih fojb (morda ne ravno teh) so ugotovili, da je še največ Nemcev.

      Od tu (od delanja hrvatov) so tudi žrtve, saj so do pred kratkim še
      vedno delali hrvate in odganjali nehrvate, čeprav so se “hrvati” kasneje pritepli na tista ozemlja.

      Hrvaški narod je politični pojem, povedal sem ti. Ki postane sčasoma naroden. Hrvaški bani so dali ime svojemu okoliškemu prebivalstvu. Hrvatstvo in Kransjtvo sta tekmovala kdo bo inkorporiral brezimno prebivalstvo v svoje telo. Zmagalo je Hrvatstvo.

      (tudi npr.”Kolonizacija Jugoslavije 1945,1946!!!!, kjer Istre nikjer ne
      zaslediš, predvsem Liko, Kordun, Vojvodino ….Pa še: tudi Slovencem so
      bile namenjene kvote za kolonizacijo porušene in izpraznjene
      Jugoslavije, pa so se večini Slovenci odpovedali – seveda (!) saj smo
      popolnoma drugačen Narod!)

      Istra je bila takrat še zelo negotov pojem in se ni vedelo, da bo pripadala Jugoslaviji. Istra je gravitirala k Italiji.

     • RATATA

      Če težim me blokiraj(!) ne bom zameril.
      Ampak sem izzvan. Nihče ni bil brezimen, vsaj kar se naših tiče („Sclavi qui dicuntur Quarantani”) pa še v Bosni za ime hrvat niso vedeli / vsaj zapisano tja do srede 19. stoletja ni nikjer nič. Morda še Slavonijo, ki se nič kaj ne ujema s hrvatstvom (saj dajo ime deželi prebivalci te dežele in če so prvi ali pretežni jo tudi poimenujejo) Vse naše kartuzije so iz Sclabenoi, ki je nekdaj bila zelo obširna, celo tja dol do Volkowarja (rišejo stari zemljevidi).

      O Istri pa tudi nebi tako (po domače)!
      Italjane je iz Istre Izgnal naš Herbertštajn (če se ne motim) in
      Istra je sestavni del Suverene Dežele Primorske, skupaj z Goriško Gradiščansko, Samosvojim Mestom Trst, in Istri pripadajočimi otoki.
      Težnje so nekaj, dejstva so pa drugo – tretje so pa ljudje – deželani.
      Veš, v Istri pri Fažani je vasica Peroj. Tja so se naselili preg kugo prebegle familije iz Črne Gore. Pravoslavce. In še vedno je tam lepa Pravoslavna cerkev in pravoslavno pokopališče, ljudje so pa še vedno Črnogorci (tudi Istrani, Primorci vendar nikakor hrvati). Nanje pazi tudi Italija, saj je bila črnogorka tudi kraljica Italije mdr.!!
      Drugače imaš pa prav in vem kaj mi hočeš dopovedati.

     • RATATA

      No, ko si me že malo razdražil in ko imaš na splošno po mojem kar prave poglede, še tole o tej temi glede katere me cukaš za rokav:
      Dalanje naroda je bulšit (jugoslovanski npr.).
      Nemci (so bulšit) govorijo dojč pa take…,
      Italjani ? (Dvakrat ugibaj) Severni se izločijo takoj.
      Hrvati (?) Skropucalo prve klase! V svojih okvirih imajo KONSTITUTIVEN NAROD SRBSKI!!!
      A so bosanci narod? Reci bosanskemu Srbu, da je bosanec.
      Avstrijci niso narod(!) so le pritepeni nemci na parcelo, ki se je imenovala Ostarchi, oestereich….alikarkoliže.
      Madžari so še najbolj kakor Narod.
      Mejili smo na Bavarce pri izviru reke Drave! Npr.
      Pa še:
      “Naši” čefurji ne bodo nikoli Slovenci, lahko so pa Primorci, Belokrajnci, bili bi pa verjetno tudi Štajerci, Korošci….le Slovenci nikoli!

 • xtc

  Zelo pomemben korek k napredku države in pospravi zgodovine in umaknjenje lažne in ponarete zgodovine:Seveda odprtje pomeni tudi ;da se bodo morali kompromitirani kadri umakniti iz javnosti in javnih služb;kot tudi to ;da se zločine obelodani in javno obsodi še živeče pa ustrezno sankcionira:
  Če se SLUČAJNO SPRAŠUJETE ZAHAJ hRVATI NASPROTI NAM ZMAGUJEJO JE TALE POTEZA EDEN OD ODGOVOROV:

 • Anton

  Torej nova jugoslavija ne bo tako komunistična? Ali bomo Slovenci spet izstopali?

 • Anton

  Tudi pri nas bi lahko odprli arhive vendar je iz pepela težko kaj razbrati…

 • odzunaj

  “Odprtje arhivov je zaprtje poglavja, ki ne koristi ničemur, razen ustvarjanju nepotrebnih antagonizmov. Najsrečnejši bom, ko bom v poročilih slišal res nove novice in ne tistih iz prejšnjega stoletja,” je še za Večernji list povedal predsednik druge največje hrvaške vladne stranke Petrov.

  • Olga

   Se vam res zdi nepomembno, kdo nam vlada?

  • radames

   Nekdo pa je že pred časom na forumu Financ med drugim napisal tole:

   Pa ti res misliš, da temeljita denacifikacija in totalen družbeni kolaps, soočenje z resnico ena na ena v Nemčiji nima nobene zveze z njeno kasnejšo uspešnostjo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!