Na madžarskem avtobusu, v katerem je umrlo 16 otrok, je bilo več junakov, ki so se žrtvovali za rešitev drugih

Foto: STA

Preživeli v petkovi nesreči madžarskega avtobusa v Italiji so italijanskim medijem pojasnili, da so jim življenje rešili pogumen učitelj in njegova žena in tudi pogumen dijak. V petek zvečer je pri Veroni umrlo 16 dijakov in njihovih spremljevalcev, ki so se vračali s šolskega izleta v Franciji. Na težave je opozarjal tudi avtoprevoznik iz Slovenije.

Učitelj telovadbe Gyorgy Vigh in njegova žena Erika se nista obotavljala pri reševanju dijakov iz gorečega avtobusa, nista pa mogla rešiti svojih dveh otrok 18-letnega Balazsa in Lauro, poroča italijanski časopis Corriere della Sera.

“Ob trčenju je Lauri zdrsnilo in se je zagozdila pod sedež. Skušala sem jo izvleči, a mi ni uspelo. Ogenj me je vrgel pet metrov stran. Trenutek kasneje sem bila prepozna, ničesar več nisem videla, samo ogenj,” je v bolnišnici dejala Erika Vigh. Z madžarskega veleposlaništva v Milanu so potrdili, da sta oba otroka zakoncev Vigh mrtva.

Mladi junak se je žrtvoval, da je rešil številne druge
Preživeli omenjajo tudi dijaka, ki je tekel po prehodu avtobusa in razbijal okna. “Tam je bil fant, malo starejši od mene. V rokah je imel kladivo in je z njim razbijal okna, tekel je gor in dol, da jih je razbil čim več. Ko je razbil okno poleg mene, sem se vrgel ven. Ne vem, če bi se lahko rešil, če ne bi bil on tako pogumen. Potem ga nisem več videl,” je za časopis La Stampa dejal Andras. Vodja avtocestne policije Girolao Lacquaniti je lokalnim medijem pojasnil, da so blizu avtobusa našli truplo fanta, ki je imel v rokah kladivo.

Na avtobusu je bilo 54 potnikov in dva šoferja. Umrlo je 16 ljudi, 13 jih je huje poškodovanih, med njimi je eden v komi. Lažje poškodovanih je 13 potnikov, 12 jih je odneslo brez poškodb. Na avtobusu so bili večinoma dijaki gimnazije Szinyei Merse Pal iz Budimpešte.

Policijski uradnik je razkril, da je slovenski voznik tovornjaka, ki je vozil za avtobusom, pred nesrečo skušal opozoriti voznika, da ima težave z enim od koles. Opozarjal ga je z bliskanjem žarometov.

Večina žrtev je zgorela
Nesreča se je zgodila v petek nekaj minut pred polnočjo na italijanski avtocesti A4 Torino-Trst pri izvozu Verona vzhod. Ob trku so plameni zajeli celoten avtobus. Na fotografijah, ki jih je objavila policija, je videti, da je požar povsem uničil notranjost avtobusa, ki se je spremenil v požgano lupino. Nekaj žrtev je vrglo iz avtobusa, večina pa je umrla v avtobusu, v katerem so našli zoglenela trupla.

Vzrok nesreče za zdaj ni znan. Predstavnik prometne policije v Veroni je dejal, da v nesrečo ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo, tako da je verjetno vzrok nesreče tehnična ali človeška napaka.

M. P., STA

 • althar

  Resnični heroji. Zaslužijo poklon in občudovanje.

  • indijanka

   Učitelj in njegova žena sta verjetno želela umreti. Zanju bi bilo to lažje.

   • Peter

    Težko si je predstavlajti grozo te noči in vseh, ki bodo sledile…

    • indijanka

     Življenje je hujše od smrti.

     • Peter

      Ja, v takih primerih verjetno res.

     • indijanka

      Sama sem potrebovala leta, da se mi je vrnil nasmeh na lica po izgubi sina. Če bi čutila, da je trpel, življenja preprosto ne bi zmogla. Ne vem pa, če se bom kdaj uspela otresti krivde. Naloga staršev je, da so otroci varni. Je pa moje življenje bistveno lažje kot življenje drugih ljudi, ker o sreči ne razmišljam več ampak življenje s padci vred preprosto sprejemam.

     • Peter

      Ne znam si predstavlajti, kako je, ko izgubiš otroka. Žr zdaj, ko samo delim to zgodbo s tabo imam v grlu debel cmok…Dobra si, da si ta dogodek sprocesirala v sebi, se prilagodila in nadaljuješ. Kot prej pa, jasno ne more biti več…

     • indijanka

      Ne želim, da imaš cmok v grlu. Zame je ta del življenja pomemben in težko mi je, ker ga ne morem deliti z ljudmi. Ali so polni nasvetov ali sočutja? Pa ne potrebujem ničesar od tega. Svojo pot imam rada. Pokazala mi je, kaj je v življenju pomembno. Opustila sem tekanje za denarjem, ambicije, uživanje. Zdaj mi je lepo, če se otroci zjutraj smejijo in če jim lahko preberem pravljico za lahko noč. Seveda se spremeniš. Svet postane tih in dano ti postane, da slišiš druga srca.

     • Peter

      Ja, o tem velikokrat berem, o reakcijah ljudi na tako težko zgodbo, Tvojo ali drugih ljudi. Saj ne vem, večina jih pravi, da nočejo sočutja, da nočejo nasvetov…in da ne potrebujejo ničesar. Mogoče res človek v taki situaciji potrebuje samo stisk roke in pogled v oči, kjer se da marsikaj razbrati…
      Cmok je pa tam zato, ker se znam vživeti v nesrečo drugih ljudi…na žalost. ali na srečo, trpljenje ni nujno nekaj slabega, velikokrat prinese lepoto, ki je do tedaj nisi poznal a…

     • indijanka

      Vedno potrebujem prijatelje. Njihovo srce, ušesa in ramo :). Skozi različne izkušnje potujemo. Neprimerljive so. Tudi meni je zastal dih ob izkušnji teh dveh staršev, zajokala sem. Ubogi ljudje!

 • Balkica

  Vsa čast tistim, ki so pomagali reševati življenja, vsem umrlim pa večni mir in pokoj njihovim dušam.
  Preživelim pa želim veliko moči za nadaljnje življenje, da se ne bi zrušili pred to kruto preizkušnjo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!