Na parlamentarnih volitvah na Češkem prepričljivo zmagala stranka milijarderja Babiša

(Foto: iStock)

Na parlamentarnih volitvah na Češkem je po preštetju vseh glasovnic prepričljivo zmagala stranka ANO populista in milijarderja Andreja Babiša s 30 odstotki glasov, je sporočila češka volilna komisija. Na drugem mestu je konservativna Demokratska državljanska stranka (ODS) z 11,3 odstotka glasov, socialdemokrati (ČSSD) pa so utrpeli boleč poraz.

Socialdemokrati sedanjega premierja Bohuslava Sobotke so namreč glede na najnovejše izide dobili le malo več kot sedem odstotkov glasov in pristali šele na šestem mestu. Na prejšnjih volitvah leta 2013 je stranka dobila 20,5 odstotka glasov.

Uspeh Babiševe ANO se sklada z napovedmi anket, po katerih bi stranka dobila med 25 in 30 odstotkov glasov. Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek češki Trump, je Čehom med drugim obljubil izkoreninjenje korupcije ter odločnejše ukrepanje proti migrantom in še posebej begunski oz. migrantki politiki EU.

Izidi po preštetju vseh glasovnic se nekoliko razlikujejo od prvih rezultatov, po katerih se je ODS uvrstila na tretje mesto, druga pa je bila skrajno desna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD).

Do islama in migranotv odkrito sovražna SPD v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure je glede na najnovejše izide prejela malo manj kot enajst odstotkov glasov in se uvrstila na četrto mesto, tesno za Piratsko stranko, ki je prav tako presenečenje tokratnih volitev z malo manj kot enajstimi odstotki glasov.

Komuniste je na volitvah v petek in danes podprlo osem odstotkov Čehov. Krščansko-demokratska ljudska stranka (KDU-ČSL), ki skupaj s ČSSD in ANO sestavlja odhajajočo vlado, je dobila 5,8 odstotka glasov.

Petodstotni parlamentarni prag sta za malo presegli tudi Stranka županov (STAN) in proevropska češka stranka TOP 09 ter se tako za las uvrstili v parlament.

Za 200 poslanskih sedežev se je sicer na volitvah v petek in danes borilo kakšnih 7500 kandidatov iz rekordnih 31 strank. Volilna udeležba je bila 61-odstotna, je še sporočila volilna komisija.

D.Č., STA

 • Caetano

  To so dobre novice. Višegrajska skupina postaja s tem še bolj odločno anti-islamistična. Dobro je tudi, da komunisti niso dosegli pomembnega rezultata čeprav so jim naši režimski mediji napovedovali relativen uspeh.

 • xtc

  Vsi pametni in razgledani brcajo levake v kontejnerje za smeti z oblasti,kot multikultarje očitno ,se v Evropi le spreminja počasi k pameti,upam le ,da Merckelcina vlada neb zdržala dolgo in da bodo volitve enako kot Macronova,da ta mesta zasedejo ljudje z zdravo pametjo.

 • Novakec1

  Rešil so se enega gorja, sedaj si bodo pa drugo gorje nakopal na glavo, pohlep in turbo kapitalizem.

 • Olga

  Čestitke Čehi! Domovino je treba zaščititi pred zločinskim “socialnim” projektom skorumpiranih levaških Sorosovih plačancev!

 • sodnikisozločinci

  Mi lahko kakšen levičar razloži kaj se dogaja s sodobnim delavskim razredom, da delavci izvolijo predstavnika visoke buržoazije? To deluje tako kot tista pesem od Janija Kovačiča “Lojze je delavec”.

 • tramal

  Po celi evropi zmaguje desnica ,le v sloveniji jo bomo imeli do bridkega konca oz. do popolnega uničenja države.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!