Na Škotskem vzhodnoevropska in azijska tolpa skrbita za preskrbo starih Azijcev z mladimi Vzhodnoevropejkami

Foto: iStock

Britansko javnost so pretresli izsledki BBC-jevega dokumentarca, ki je razkril, da tolpe prodajajo vzhodnoevropske ženske v navidezne zakone s starejšimi Azijci, po tem ko jih pretihotapijo v Veliko Britanijo. Dokumentarec z naslovom Humans For Sale je predstavil, kako žrtve, obsojene na revščino, zvabijo na Škotsko pod pretvezo obljube boljšega življenja, preden te postanejo žrtve posilstva in zlorab s strani tolp. Prikazali pa so tudi posnetek Vzhodnoevropejca, ki je na nezakonit način prodajal organe, med katerimi je bila tudi ledvica, ki naj bi pripadala njegovi ženi. 

Tovrstne ženske se tako po ulovu v mrežo znajdejo pod nadzorom svojih prekupčevalcev in so prisiljene v zakone z državljani tretjih držav, ki jih pogosto uporabijo kot pot do lažje pridobitve britanskega potnega lista. Po navedbah dokumentarca prekupčevanje z belim blagom takoj za drogo predstavlja eno najbolj donosnih oblik prekupčevanja na Škotskem.

Foto: iStock

Preiskovalna novinarka Sam Poling se je odločila za delovanje pod krinko z namenom, da bi razkrinkala brezobzirne taktike, ki se jih poslužujejo v dobavni verigi. Obiskala je tudi eno največjih evropskih romskih skupnosti na Slovaškem, kjer je govorila z mlado žensko, ki je pojasnila skušnjavo, ki nastane po tem, ko prekupčevalci žrtvi obljubljajo boljše življenje v tujini. Ta je po navedbah Daily Maila povedala, da tudi sama ne bi dvakrat razmišljala o tovrstni ponudbi, saj si želi zbežati iz bede, v kateri živi.

Po navedbah Europola Škotska predstavlja tarčo državljanov iz tretjih držav, večinoma iz Pakistana in Indije. Angelika Molna, ki vodi Europolovo enoto za trgovanje z ljudmi, je za BBC povedala, da žrtve privabljajo organizirane kriminalne tolpe, nato pa so prodane potencialnim ženinom.

Žrtve zvabijo pod pretvezo, da jih čaka dobro plačana služba
Po besedah Molnejeve, ki je govorila glede nedavnega primera, ki ga je preiskovala, so žrtve zvabljene pod lažno pretvezo, da bodo na Škotskem dobile dobro plačano službo. Ko prispejo tja, pa jim povedo, da nobeno delovno mesto ni na voljo in jim naročijo, da se morajo poročiti s Pakistanci. “Po tem, ko se ženske poročijo, preidejo pod nadzor prekupčevalcev in postanejo tudi žrtve izkoriščanja novih zakoncev ter žrtve posilstva in spolne zlorabe s strani kolegov prekupčevalcev.” Ena izmed deklet s slovaškim državljanstvom naj bi bila po navedbah Molnejeve  v Glasgow prodana kar trikrat.

Foto: iStock

Na Škotskem je na desetine sumljivih porok
Novinarka Poling je preučila tudi evidence porok na Škotskem, z namenom, da bi ugotovila, koliko je lažnih porok med mladimi vzhodnoevropskimi nevestami in starejšimi azijskimi ženini. Prišla je do ugotovitve, da številni tovrstni pari živijo na istih naslovih, za katere pa je težko dokazati, da res živijo tam in dodala, da je na Škotskem na desetine sumljivih porok. Pri tem jih je bilo 70 sklenjenih v Glasgowu, tretjina vseh pa je bila sklenjena v okrožju Govanhill. V oči bode podatek, da je 40 odstotkov tistih, ki se jih je tam poročilo pred več kot petimi leti in so dobili tudi potni list, zdaj že ločenih.

V Glasgowu je jasna povezava med vzhodnoevropsko in azijsko tolpo
Jim Laird, nekdanji vodja dobrodelne organizacije Migrant Help, ki nudi pomoč žrtvam trgovine z ljudmi, je povedal, da visoka številka žrtev prihaja iz glasgowskega območja Govanhill, saj tam obstaja jasna povezava med vzhodnoevropskimi kriminalnimi tolpami, ki se ukvarjajo s prekupčevanjem z belim blagom in azijskimi kriminalnimi tolpami v Glasgowu. “Vzhodnoevropske tolpe priskrbijo žrtve, azijske pa poskrbijo za njihovo namestitev, zato ni čudno, da jih je toliko prav v Govanhillju.”

Glasgow (Foto: iStock)

V lanskem letu je bilo po navedbah iz dokumentarca ugotovljenih 150 žrtev trgovanja z belim blagom, pri tem je Laird zatrdil, da je dejanska številka bistveno večja in gre v tisoče. Do pregona po prepričanju Lairda ne pride zato, ker so ljudje preveč prestrašeni, da bi se na sojenju pojavili kot priče, vendar pa ti niso zaskrbljeni samo za svojo varnost, temveč tudi za varnost svojih družin doma. “Nekateri izmed njih se znajdejo v zadregi, ker so nasedli prevari in se želijo na vsak način čim hitreje vrniti nazaj domov.”

N. Ž.

 • Novakec1

  Čimprej treta pa da se red naredi ali pa da izgine ta civilizacija

  • freedomfighter

   kaj niste že dveh izgubili…hočete še tretjo…enih nikoli ne izuči :D

   • Novakec1

    Ta bo totalka in ne bo zmagovalca

 • Olga

  Borke za pravice žensk, kje ste? Pri Sorosu?

 • Demonkrat

  Iz vzhodne Evrope.Mar ni tam vladal čudovit komunizem.?

  • Triple6

   Zanimivo, bežijo pa šele zdaj ko imajo čudovit kapitalizem. In iz Slovenije tudi !!!

   • Demonkrat

    Posledice rezima so katastrofne

   • novaknovak

    tud prej so poskušal bežat, vendar sam poskušat, ker so jih graničarji na meji postrelil…pa se niso nobene “človekoljubne” organizacije oglašale..

    • Triple6

     Torej drži moja teorija, znova naborniški režim in graničarje na mejo.

   • stajerc5

    Med kapitalizmom in tovarijskim kapitalizmom je samo tako mala razlika, da vsi Slovenci, ki bezijo, bezijo k najvecjim kapitalisticnim “prascim”, kot na primer v Avstrijo, Svico, USA, Kanado itd., nje, dragi tovaris triper!?

    • Triple6

     Razlika med kapitalizmom in komunizmom je samo ena: Kapitalizem je izkoriščanje človeka po človeku, komunizem pa je ravno obratno. In Slovenci ne bežijo več, ampak hodijo DELAT h kapitalističnim prascem.

     • stajerc5

      Dobro si napisal, brez dela ni jela, nje, kdor ne zna krasti kot rdeci, gre pac delati, nje!?

   • sodnikisozločinci

    Prej so jih streljal na meji, pa se niso upal bežat. Vprašaj Maslešo, če ne verjameš.

    • Triple6

     Ja dobri stari časi. Upam, da se povrnejo, mogoče v tej pbliki, da jih streljamo na meji, če hočejo mejo nelegalno prestopiti v obratni smeri.

  • freedomfighter

   kaj ima komunizem in ta članek veš samo ti

 • Franjo Trojner

  Novakec 1 je ugotovil prav! Samo več reda in normalnosti je portebno zagotoviti in sinonim za red, napredek je bila nekdanja Avstroogrska monarhija in prestolnica kulture sveta tudi.

  • stajerc5

   Tudi danasnja Avstrija ni veliko slabsa, ampak…., Maister (maler) nas je “srbim prodal in zajeeebo”.

 • xtc

  Za tihotapce ljudi in podobne opisane primere izkoriščevalcev obstaja smo ena kazen _vrv inm to takoj in brez debate po dokazanem:

 • FeriSS.H

  Vsakomur tu mora biti jasno eno – Policije in Oblasti vseh držav VEDO kaj se dogaja, kar je normalno, saj zaradi tega sploh obstajajo. Zakaj pa dopuščajo to, je spet logično jasno – MNOGI izmed njih imajo osebne koristi, finančne in tudi free sex z fejst ženskami. Kriminalci delajo usluge Policiji za Protiusluge, za večje usluge ih pa še plačujejo. Tako je bilo vedno in tudi v naprej bo, in nikoli ne bo izkoreninjeno.

  Kakšna kolosalna svinjarija je samo tista znana kot Rotherham Scandal, in se je tudi Nova24 “drznila” o temu pisati. Nekateri Levuharji tu so celo besneli zakaj se o temu sploh piše. Podobnega sranja je tudi v Slovenistanu, medtem ko se agilno tožilstvo in policija ukvarjajo s političnimi konstrukti, kriminalni im kompanjoni poslujejo nemoteno.

  Tompićko na primer bi bilo smiselno dati na tako dražbo, da vidimo če bi se našel kakšen motenec in bi mu slučajno bila “všeč”

 • Nata

  Se ni prav nic za zgražati! Ali čuditi nad človeško pokvarjenostjo. Naši starci se hodijo past k deklicam iz Azije ( že od nekdaj ),
  Azijski starci pa si privoscijo bel mesek..
  Za crknit, no!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!