Na stotisoče Romunov zahteva lustracijo korumpirane komunistične elite, ki vlada državi celotno tranzicijo

Foto: epa

Protestniki v Romuniji že sedem dni vztrajajo na trgih in ulicah proti koruptivni komunistični vladi, ki je hotela povsem legalizirati korupcijo. Kljub umiku zakona predsednik romunske vlade ne namerava odstopiti, zato protestniki vztrajajo še v večjem številu in še bolj zavzeto. Zahtevajo lustracijo vseh naslednikov komunistične elite, ki v Romuniji vlada celotno tranzicijo.

V Bukarešti potekajo največje demonstracije po koncu komunistične vladavine, ki jih je sprožila socialistična vlada romunskega premierja Sorina Grindeanuja. Kljub umiku izjemno sporne zakonodaje, ki je pomenila legalizacijo korupcije, protestniki nadaljujejo z zahtevami, naj vlada čim prej odstopi.

“Vladajoči so izjemno pokvarjeni in koruptivni. Prva stvar, ki so jo storili po prevzemu oblasti, je sprememba protikorupcijske zakonodaje in izničili 28 let boja proti korupciji,” je dejal eden od jeznih protestnikov na ulici in dodal, da si nihče ne želi nazaj obdobja, ko ni bilo nobenih posledic za organizirano krajo.

Protestniki zahtevajo lustracijo komunistov in pripadnikov tajne politične policije
Po poročanju nekaterih medijev je ulice Bukarešte zavzelo pol milijona ljudi, ki si želijo normalizacijo razmer v mladi demokraciji z bogato zgodovino. “27 let korupcije je bilo dovolj,” so odločni, saj si ne želijo več starih časov in vladavine preoblečenih komunistov in pripadnikov romunske komunistične tajne službe Securitate.

Romuni si želijo evropske normalnosti (foto: epa)

Romuni si želijo evropske normalnosti. (foto: epa)

“Prebudili so zavest spečega velikana in zdaj protestirajo že po vseh mestih, tudi v mojem domačem mestu na vzhodu Romunije so ljudje že na trgih in ulicah,” je povedal jezni 27-letni Romun za Guardian.

Premier Grindeanu je oblast prevzel šele decembra meseca s 46 odstotki prejetih glasov, vendar je odločen, da ne bo odstopil. Govori se, da naj bi predsednik vlade še ta teden žrtvoval svojega pravosodnega ministra, prav tako načrtujejo izpustitev 2500 zapornikov, ki so obsojeni na kazen, manjšo od petih let zapora.

Odsotnost lustracije ima svoje posledice
“Državo vodijo isti ljudje kot pred letom 1989, njihovi družinski člani in politični prijatelji,” je stanje v romunski politiki komentirala 32-letna Belinda in z žalostjo dodaja, da so v zadnjih petih letih vsi njeni prijatelji odšli s trebuhom za kruhom v tujino po boljše življenje. “Moja generacija mora zmagati in prinesti nekaj novega ali pa bo država za vedno izgubljena,” je še dodala neizogibno resnico.

Protestnika držita tablo z napisom: "Želimo si pro-evropske vlade." (foto: epa)

Protestnika držita tablo z napisom: “Želimo si proevropske vlade.” (foto: epa)

Korupcija je stalnica v javnih ustanovah
Romunija je po statističnih podatkih ena od najrevnejših držav v Evropi, prav tako na lestvicah korupcije zaseda najvišje mesto. Kot navajajo podatki, je kar 15 odstotkov romunskih politikov v policijski preiskavi ali pa so bili obsojeni. “Korupcija je nekaj, na kar smo se Romuni že navadili. Bojim se obiska v javni bolnišnici, saj moram za posvetovanje pri obisku plačati podkupnino, če želim priti na vrsto,” pa je razmere v zdravstvu opisala 36-letnica iz Bukarešte. Podobne razmere so tudi v javnem šolstvu, kjer so podkupovanja učiteljev in ravnateljev redna praksa, prav tako so izjemno koruptivni javni uslužbenci, ki vsakršne usluge dodatno zaračunavajo.

M. P.

 • luka globus

  Spominja na Slovenijo

  • AlojzZ

   Ja? Kje v Sloveniji je množica vsaj deset tisoč ljudi na ulici, ki zahteva lustracije sodstva?

 • Dragan Krstič

  Belinda, pri nas je enako. Vaimo vas da pridete v Slovenijo in demonstrirate pred našo vlado in sodišči namesto nas.

  • rrrrr

   Dragan, fantastično!

 • Oregon

  nikolaja so cez raufnk spravli na hitro, da ga lahko sami sirjejo naprej. Ista mafija. Isto sranje-drugo pakovanje, ali po naše: drek enak-drugačen tetrapak. Podobno kot pri nas!

 • FORT WORTH

  Kako imajo Romuni tako jasne misli ?
  Moji sodrzavljani pa,ki se imajo za nekaj vec,kot so romuni pa tako zamegljene ?!

 • Nata

  Komunistov…..in pripadnikov tajne policije !! Tako je ! Barabe hudirjeve ! Lisjaki brez primere . Po celem svetu enaki !!Sijajno so izpeljali prehod v demokracijo.
  DEMOKRACIJO ?? Pa ja de . Pfej !
  Mejdun sem jezna. Jeza pa škodi lepoti . A, kaj mi pomaga lepota, ko je nimam kje pokazati. Lepota mora biti tudi primerno oblečena in se kazati na vseh velikih dogodkih.
  Ker pa nisem med elito, ki na take dogodke hodi zastonj……pa še hrano dobijo………??

  • Get Smart

   Škodi, če zamegli um, sicer pa malo jeze na dolgi rok dobro dene tudi lepoti. Recimo: se razjeziš … in greš k frizerki & co. ;)

   • Nata

    Ja ? Vendar…..moj financ minister se z odhodom k frizerju n bi strinjal..

 • Krtača17

  Če pri nas pride do lustracije, bomo rekli: tudi ti Janša, tudi ti….

  • Aron

   Pa Grimms, Gorenak…

   • stajerc5

    …bodo tudi v novi in posteni vladi!!!

  • dvanajstzvezdic

   Če pride od demonstracij proti sedanji vladi, bi prišlo do državljanske vojne med desnimi in levimi. To je rezultat leve politike.

  • pajot

   kućan je zmija otrovnica,kućan.

  • garfi

   tudi ti Krtača17, tudi ti….

  • stajerc5

   …tudi ti g. Jansa bos koncno prisel do milijonske odskodnine in obracunal z tistimi, ki so te hoteli sfukat!!!

  • Mojca pokraculja

   Ne seri, pri nas je kot v Neronovem Rimu in tud končalo se bo tako.

 • Mojca pokraculja

  Leta 2006 sem bila v Romuniji, ne kot turist. Po tistem sem večkrat rekla, pri nas ni nič drgač, tle je tud Romunija v glavah.
  Zdej se lohk opravičim Romunom, nej jih dol vržejo, pa novo lustracijo nardijo !

 • antimur

  Me zanima, če je Kučan in njegova banda tako analitična, da bo videla v romunskemu uporu proti levakom svojo usodo. Zato ni potrebno biti bolgarska Baba Vanga, da bi ugotovil svojo usodo. Če ste tako zabiti, da tega ne dojemate, vam povem, da ne bi bil rad v vaši koži. Po starem slovenskem reku, vse se vrača, vse se plača.

  • dvanajstzvezdic

   Enkrat so se že zmazali.

 • dvanajstzvezdic

  Spet Romuni prehitevajo Slovence. Ko so vrgli Chausesca, so naši pohiteli z “demokratičnimi” volitvami, da nebi doživeli isto usodo. Sedaj vidijo pa bodo morali pohiteti z “protikorupcijsko” reformo.

 • garfi

  v jugobutalah se protestira proti preganjalcem korupcije
  rtvmurgle seveda ne omenjajo koruptivne levaške vlade
  plačane vseslovenske fstaje press

  • stajerc5

   …fstaje vse rdecobutalskega zlovenistana!

 • Olga

  Kapo dol Romuni! Spoštujem vas! Vztrajajte!
  Kaj pa Slovenci? Levaki so nam skopali bančno luknjo do Kitajske in pokradli nekaj proračunov! Sedaj nam bo Kučan, komunistični zločinec in šef Udbe, dirigiral gradnjo drug ega tira??? Če drugega tira ne bo, bo pa Mirko odstopil?? Je baje na to vezal zaupnico pri zaprisegi Kučanu??

 • Anton

  Romuni niso kot mi Slovenci, enga predsednika, ki se je preveč dovolil, so že poslali 2 metra pod zemljo.

 • Razocarana

  Bravo Romuni. Škoda da nam Slovencem ni dovolj mar za našo državo da bi naredili nekaj podobnega.

 • Shadow

  Z veseljem spremljam razvoj dogodkov v Romuniji. Bravo!
  Čakam, da se to zgodi na ulicah Ljubljane. Takrat bom vzel dopust, da bom zraven.
  Zaradi naših otrok. Ker ne želim, da živijo v takšni pokvarjeni kumunistični vukojebini.
  Pri nas je namreč korupcija še vedno legalizirana.

 • črnaovca

  Ko so šli Slovenci na cesto je bilo pa vse narobe in nekateri še sedaj žalujejo

  • Olga

   Na cesto so šli Udbaši in njihovi privrženci! Zgodbe o “spontani” ljudski vstaji, prodajajte drugje! Šlo je za državni udar proti legitimno izvoljeni vladi!

 • skrajna resnica

  Romuni so šli že dvakrat na ulice proti režimu, medtem ko smo mi šli le enkrat- in še to za režim. Se pravi 3:0 za Romunijo…

 • montyamp

  Slovenski narod je še vedno prestrašen od UDBOPARTIJSKE teroristične sekte , zato se ne zna boriti , samo delati in mazohistično trpeti .

  Vkolikor pa ni prestrašen , je pa od RTV HANZI MURMASTIFOV nagačen z lažmi do te mere , da bi res bilo čudno , če bi šli naganjat najboljšo oblast s prestola .

  PRI POTOMSTVU MORILCEV RESNICO VARUJE MILIJON LAŽI

 • rrrrr

  Pa kaj se ti balkanski Romuni za usranih 44.000 € razburjajo in množično protestirajo po ulicah.

  Mi smo za pet milijard bančne luknje lepo civilizirano doma.

 • Antonius

  Bravooo Romuni!!! V Sloveniji premoremo samo cca 150 – 200 korajžnih stark in starcev, ki se upamo vsak drugi četrtek v mesecu protestniško izpostaviti pred slovenskim mafijskim krivosodjem.
  Slovenija je izgubila dušo, zato si pa vsak jugović ob njo čevlje obriše.
  Zadnji Slovenci, ki so se za ceno svojih življenj upali upreti revolucionarnim komunistom, danes umirajo v Argentini.

 • Get Smart

  Iz te zgodbe ste se lahko naučili vsaj nekaj, da en za pete obešen čaušesku še ni prinesel pomladi, ni osvobodil Romunije nje, ni bilo lustracije nje, kot je ni bilo u srbijama, rvackama, bolgarijama i tako dalje od Murgalja do tokija a i šire nje.
  Ni je bilo tudi u njemačkama, španijama, italijama, švedskama, austrijama …
  Kominterna je trdno u sedlu nje.
  Samo pohajanje po ulicah je seveda boljše kot nič, saj tako ljudje lahko slišijo tudi nekaj Resnice, glas razuma itd.
  Morda sprožijo akcijo, morda je del akcije …

  Za spremembo režima, za OSVOBODITEV obstajata samo 2 načina
  (saj menda kdorkoli ne verjame v kaviarkomunistično sestopanje nje):

  — da kaviar komunistične zločince odneseš s fukusom vred ven,
  — da na sicer fejk MURGLSRBSKIH JUGOKOMUNISTIČNIH volitvah zmagaš z večino in lahko fikuse s pesjadjo vred pospremiš domov s pomočjo zakona.

  Za oboje in tudi za vzdrževanje stanja pridobljene SVOBODE moraš biti zadostno organiziran, saj se boriš proti sicer retardom, ki pa so le KOLEŠČKA v starem, dobro podmazanem kaviar komunističnem KOMINTERNISTIČNEM STROJU za mletje ljudi.

  Od leta 1919, predvsem pa od 1945 dalje je MURGLSRBIJA sem navozila toliko trenerk, da za potrebe tv-šova vedno lahko uprizori kao VSESRBSKE VSTAJE papka, kot ste jih lahko opazovali sa jankovićima, semulićima, štrajnovima, danćetima in ostalo MURGLSRBSKO JUGOKOMUNISTIČNO omladino.

  Tazadni “državni udar” NISO IZVEDLI na ulicama nje, AMPAK v Državnem zboru,
  kjer so virantovalci,
  prenesli svoje glasove na POZITIVNO SRBSKO kopipasta znojiljo,
  ki jo je CK KPJ malo pred tem nastopil za PREDSEDNICO POZITIVNE SRBIJE,
  saj so kakor odstopili z mesta predsednika stranke POZITIVNA SRBIJA najbolš pingić đupljana na svjet,
  da so ga malce ponucali v svojih agitprop enačenjih s Človekom.
  Ker da naj bi bil pingić koruptiven nje.
  Ja, pinguć je sereorsko drugorazredno govno, ki izvaja direktive CK KPJ,
  vendar pa ni bil koruptiven kot predsednik POZITIVNE SRBIJE,
  ampak kot ŽUPAN MESTA LJUBLJANA nje.

  Kot najbrž veste, ;MURGLSRBSKA JUGOSLAVIJA tovariša seveda ni odstopila kot đupljana, saj še vedno đupanjljuje nje.

  Poznamo ta dejstva?
  Janez Janša je imel 51 glasov v Državnem zboru (kakor 52, toda Virant je “pozabil” glasovati, ko so glasovali za PREDSEDNIKA VLADE).
  Med temi glasovi so tudi glasovi DeSUS-a Karela Viktora (ki je le LDS omladinac nje), vendar pa je imela vlada tudi brez 6 glasov DeSUS-a pač 46 glasov od 90 in s tem večino.
  Takoj po primarni sanaciji BORATO POHAROVANJA in zastavitvi smernic za spopad z MURGLSRBSKIH JUGOKOMUNISTIČNIM UDBAŠTVOM,
  je Partija aktivirala vse svoje MOČI
  in “prepričala” 8 virantovalcev, da so svoj glas, ki so ga pred tem zaupali Človeku,
  sedaj namenili novo-nastopljeni ZARES LDS lutki, sedaj LIBERALNO SOCIALNI, prej ZaAB, tedaj pa POZITIVNO SRBSKI znojilsko kopipastarski ćefurćici.
  Itd. Itd.
  Do vseh teh dejstev vam lahko pomaga tudi Gugle, vi pa tako lahko pomagate ljudem in s tem sebi, saj menda kdorkoli od vas ne meni, da se bo lahko sam osvobodil MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE.

  Torej, ne glede na to, katero od dveh oblik osvobajanja izberete, se morate najprej organizirati, saj menda ne verjamete, da se je vsak od Romunov ali pa vsak od MURGLSRBSKIH JUGOKOMUNISTIČNIH psov kar sam od sebe “ono iz čistoga mira nje” odpravil na ulico.
  Če pa verjamete v take reči, pomeni, da zanikate stvarnosti nje.

  Torej,
  malo manj jamranja (jamranje je uvoženo iz sereoraca a i šire nje — jao mene, kuku mene, kukulele mene, kukuriku, jao bole dupe al ostajem u garažama nje),
  pravzaprav lahko čist komot brez jamranja nje.

  Ljudi spodbujati k pametnim dejanjem,
  ljudem kazati resnico o MURGLSRBSKI OKUPACIJI,
  lahko pa tudi ORGANIZIRATE AKCIJO, upor, čiščenje fikusov in ostalega smetja.

  Pomenljiv je komentar uporabnika Shadow:

  “Čakam, da se to zgodi na ulicah Ljubljane. Takrat bom vzel dopust, da bom zraven.”

  Razumemo?
  Kaj dela?

  Čaka.

  Koga?

  Svetega Petra?
  Razumemo?
  Stvari se ne dogajajo (same od sebe nje), stvari moramo ljudje dogoditi, narediti …
  Dokler nismo ljudje orgnizirani, je seveda vsak pač sam, je le posameznik, ki se zaveda, da sam ne more ustaviti utečenega stroja in zato čaka.

  Za pse čuvaje je stvar enostavna, gazda (CK KPJ, naći MURGLSRBSKA JUGOKOMUNISTIČNA GAZDA) zažvižga (pade direktiva, obznana nje) in že čuvaju tekovine, že za burek uničujejo izložbe, že vesijo lutke, že lajajo na ljudi, že popederisani ponosno paradirajo, da so popederisani itd. Drugega dela v življenju nimajo in za čuvanje tekovina so več kot dovolj nagrajeni z ljudem naropanim denarjem.

  Btw,
  če bi Romuni proti Sloveniji vodili 3:0, ne bi bili sedaj na istem kot Slovenija in na ulicama nje.
  Itd.
  Pamet v glavo.

  • Nata

   + + + + + + + + Mamma mia…….dobro, a na dolgo pišeš. Ampak jaz vse prečitam.
   In upam , da jih bomo odnesli na volitvah. Saj malo ponosa pa menda ja imamo ? Slovenci – ke ?? Čakamo ? Da nas ta utečeni stroj – kot praviš – dokončno povozi ?
   Pa tudi priložnosti ljudem odpirati oči imamo bolj malo. Se mi zdi, da čedalje manj.

  • totex39

   Se strinjam in za tako stvar je res potrebna organizacija in ne samo v Ljubljani v vseh večjih mestih hkrati.

 • freedomfighter

  kok je dobra ta nova24 v vseh naslovih najdeš besedo komunisti ali levica…me prav zanima če so res vsi desni politiki na svetu tako dobri da novinarji nove24 ne najdejo niti ene stvari ki bi jo očitali desnici…dokler boste bebčki mislili da države uničuje samo ena stran ne bomo nikoli napredovali…kaj bi dal za en nevtralen medij kjer bi lahko bral nivice brez da mi probajo zraven oprati možgane…SRAMOTA STE VSI SLOVENSKI MEDIJI FUJ

 • xtc

  Tudi slovenija bo začela iti v lepe čase ;ko bo narod začel takole in drugaće trajbati levake;seveda pa šele po bankrotu in gospodarskem zlomu:
  JS in državne firme so leglo korupcije zato morajo biti minimalizirane in pod strogo disciplino najmanše koruptivno dejanje ali zloraba ali namenska nezakonitost_trajna prepoved zaposlitve v državnem sektorju:

 • samsara

  “Državo vodijo isti ljudje kot pred letom 1989, njihovi družinski člani in politični prijatelji,”

  Isto sranje kot v udbokučofevdu.

 • samsara

  “Zahtevajo lustracijo vseh naslednikov komunistične elite, ki v Romuniji vlada celotno tranzicijo.”

  Isto sranje kot v Sloveniji, le da se tu ljudstvo še ni zbudilo.

  • cosmosjasnovidec

   In se ne bo ker je preposrano.

 • cosmosjasnovidec

  Potem pa slovenci hočemo iz romunov delati bedake.
  Vsej europi so lahko za vzgled ne samo sloveniji katera je najbolj skorumpirana.

 • airways

  Uuuuuuuu!!!! Romuni z lustracijo vklaplajo desni smerokaz in bodo Slovenijo in Slovence začeli prehitevat po desni, če izvedejo lustracijo. Slovenija zbudi se!

 • Roman

  Pri nas tudi podpiramo korupcijo,posebno,ko gremo na volitve.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!