Na Švedskem bodo odločali o ponovni uvedbi vojaške obveznosti za moške in ženske

Foto: epa

V četrtek bo švedska vlada odločala o ponovni uvedbi vojaške obveznosti. Če bo predlog stopil v veljavo, bo to pomenilo, da bodo morali tako moški kot tudi ženske, ki so rojeni leta 1999 in kasneje, opraviti osnovno vojaško usposabljanje. 

Švedski obrambni minister Peter Hultqvist je povedal, da se Švedska sooča s težavami pri kadrovanju vojaških enot na prostovoljni osnovi in dodal, da je treba potrebe nekako nasloviti in ponovno uvesti obvezno služenje vojaškega roka.

Usposabljanje naj bi potekalo v letih 2018 in 2019
Če se bo švedska vlada odločila, da bo ponovno uvedla vojaško obveznost, bodo morali vsi moški in ženske, rojeni leta 1999 in kasneje, izpolniti vprašalnike v povezavi z rekrutiranjem. Oblasti bodo nato iz tega dela izbrale 13 tisoč mladih, vključno s prostovoljci, ki bodo nato povabljeni, naj se pridružijo. Russia Today poroča, da bodo na koncu izbrali vsaj 4.000 mladih letno, ki bodo opravili osnovno usposabljanje v letih 2018 in 2019.

Novica o tem, da Švedska ponovno razmišlja o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka, se je prvič pojavila septembra 2016. 

Foto: epa

Po prepričanju Hultqvista je zelo dobro, če so na delovnem mestu navzoče tako ženske kot moški, kar velja tudi za civiliste in vojake. “Mislim, da bo to prispevalo k boljšemu vzdušju in k večji učinkovitosti.” Prav tako je izpostavil, da če Švedska želi popolne in usposobljene vojaške enote, mora biti prostovoljni sistem nadgrajen z obveznim služenjem vojaškega roka.
Januarja je vodja švedskih vojaških sil generalmajor Anders Brannstrom prek brošure vojake opozoril, da obstaja možnost, da bi se Švedska po dveh stoletjih miru lahko soočila z vojno s kvalificiranim nasprotnikom in dodal, da je iz tega razloga treba sprejeti temu primerne politične odločitve.
N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!