Na švedskih volitvah največ pridobili protimigrantski Švedski demokrati, velik uspeh dosegli tudi Krščanski demokrati

Predsednik Švedskih demokratov Jimmie Akesson (vir: twitter)

V nedeljo, 9. septembra, so potekale švedske parlamentarne volitve. Po do sedaj znanih rezultatih so zmagali Socialdemokrati, sledi Stranka zmernih, na tretjem mestu pa so desni Švedski demokrati. Na Švedskem se tako pripravlja nemški scenarij, saj ni pričakovati, da bi se preostale “desno-sredinske” stranke povezale s protiimigrantskimi Švedskimi demokrati. Najboljši volilni uspeh zadnjih 20 let so dosegli tudi švedski Krščanski demokrati.

Na parlamentarnih volitvah na Švedskem je glasovalo 84,4 odstotka volivcev. Z 28,4 odstotka glasov so zmagali trenutno vladajoči Socialdemokrati. Z 19,8 odstotki glasov sledi Stranka zmernih, medtem ko so protiimigrantski Švedski demokrati prejeli 17,6 odstotka glasov. Trenutni premier Stefan Lofven in vodja Socialdemokratov je po poročanju RT že napovedal, da ne namerava odstopiti s položaja premierja.

Rezultati volitev so tokratno sestavo švedskega parlamenta še toliko bolj pretresli, saj niti levi niti desni blok nimata potrebne večine. Še več, levi blok, ki ga sestavljajo Socialdemokrati, Levica in Zeleni, je zabeležil še slabši rezultat kot pred štirimi leti, ko so vseeno uspeli oblikovati manjšinsko vlado, ki je na oblasti preživela vsa štiri leta.

Rezultati švedskih volitev 2018 (Vir: Twitter)

Levi blok je prejel 40,6 odstotka glasov, desni pa 40,3, kar pomeni, da bosta oba bloka v parlamentu imela 143 sedežev. Za večino je potrebnih 175. Švedski demokrati bodo tako imeli 63 sedežev v parlamentu. Problem na Švedskem, tako kot v Nemčiji, je, da bi desni blok, ki ga sestavljajo Stranka zmernih, Sredinska stranka, Krščanski demokrati in Liberalna stranka, raje kot z desno stranko Švedski Demokrati tako kot do sedaj sodeloval z levim blokom.

Rezultati volitev:

 • Socialdemokrati (levo) – 28,3 %
 • Stranka zmernih (sredinsko desno) – 19,8 %
 • Švedski demokrati (desno) – 17,6 %
 • Sredinska stranka (sredinsko) – 8,6 %
 • Levica (skrajno levo) – 7,9 %
 • Krščanski demokrati (sredinsko desno) – 6,4 %
 • Liberalna stranka (sredinsko desno) – 5,5 %
 • Zeleni (levo) – 4,4 %

Lofven je tako povedal, da so bile zadnje nedeljske volitve pogreb za blokovsko delitev, ter omenil formacijo velike koalicije s sredinsko-desnimi strankami, do česar v državi še ni prišlo. Vsekakor kaj takega ne bi bilo presunljivo, saj je Lovfenu uspelo končati mandat na čelu manjšinske vlade. Namreč, desni blok bi lahko že leta 2014 prevzel oblast in oblikoval večino, če bi se povezal s protimigrantskimi Švedskimi demokrati. Namesto tega so raje z levim blokom podpisali tako imenovani Decembrski sporazum, v katerem so se zavezali, da ne bodo nasprotovali sprejemanju proračuna, s čimer so sploh omogočili delovanje manjšinske leve vlade in se odpovedali formiranju desne vlade.

Se vseeno obetajo spremembe?
Predsednik Švedskih demokratov Jimmie Akesson je vseeno sporočil, da se je pripravljen pogajati z Zmernimi, saj se mu zdi, da je za oblikovanje kakršnekoli vlade potrebno formirati vlado, ki bo sodelovala z njegovo stranko. Videli bomo, če se bo to tudi zares zgodilo, ali pa bodo sredinsko-desne stranke še enkrat izdale švedske volivce in jih prepustile na milost in nemilost levičarski multikulti politiki, ki uvaža islam, kriminal, posiljevalce, morilce in druge migrante.

Ivan Šokić

 • tramal

  Leve zgube čez štiri leta ne bo nikjer več v evropi na oblasti .No, morda edino v Sloveniji še

  • Anja M.

   Morda bo trajalo več kot 4 leta, ampak je neizbežno.

  • To pa zato, ker se naša (janševa) desnica identificira z islamskimi albanskimi pritepenci, ki civilizacijsko niso nič višje kot ti migranti.

   • Ovca ostane ovca

    Joe
    Drži sam poglej zanimivo reakcijo naših bojda levih oz desnih na šiškotovo vardo !! DIRIGIRANO skupaj tolkli po njem popolnoma enovito
    ISTO pri sprejemanju kvot za prišleke Isto vsebinsko isto torej DA kvotam
    Ovcam pa še vedno ne kapne

   • xtc

    Sej tud Kučana in vas nebo boste složno z islamisti zložil kufra in odpotovali.

 • kalex881808

  H︈i︈ii︈ D︈︈u︈uu︈d︈e︈s︈! T︈h︈e S︈ite︈ w︈it︈h N︈a︈k︈e︈d︈ ︈Gir︈l︈s︈ f︈︈ro︈m y︈o︈ur C︈i︈t︈y ︈wa︈s p︈u︈︈b︈ll︈is︈he︈d
  ︈︈C︈oom︈e h︈e︈r︈e︈: ̩▶️ z︈a︈︈i︈m︈︈s︈p︈b︈.︈o︈r︈g︈︈/︈g︈a︈l︈l︈e︈r︈y︈-︈9︈7︈8︈9︈︈1︈︈1

  • harusikarut

   ︈T︈h︈aa︈n︈k︈s︈s ︈︈S︈w︈e︈e︈t︈!! I︈︈’︈v︈e︈ f︈o︈u︈n︈d t︈he︈r︈e︈e︈ m︈︈y ︈f︈r︈i︈e︈n︈d’s g︈i︈rl︈f︈r︈i︈en︈d N︈a︈a︈k︈e︈d︈! ︈H︈a︈a︈h︈a︈a︈h︈

   • raliger93

    ︈H︈a︈h︈h︈a︈a︈h︈h︈ l︈︈u︈c︈k︈y ︈g︈i︈r︈l

 • Vince Blake

  Zgleda, da švedi še niso dobili svoje porcije. Bo treba počakati do naslednjih volitev. Ampak do takrat bi pa znalo biti že prepozno. Domoljube bodo pobili ali pozaprli, ostale bodo pa še samo promigrantske pičke.

 • xtc

  Če boste imeli v Evropi v zalo bližnji prihodnosti “raufnk industrijo” ,ki bo delala 24 ur na dan ,se ne čudite,kot se ne čudite zakaj so tisti prišli na oblast-prišli so zaradi podivjanih,levakov,multikultarjev in desnih,p*** ,ki se udinjajo levakom ravno ti so glavni za vzpon tega kar je le še vprašanje časa.
  Del izdajalske desnice naravnost pomaga k temu scenariju.
  Dejstvo je kruto Merckelca in Schultz bolj kot stiskat AfD močnejša je ta in posledično z blodnjami odganjata še CSU. in volilce.

  • O’Brien

   Čas bi bil, da desne stranke v koalicijo sprejmejo protimigrantske stranke – tako v Nemčiji kot na Švedskem. Drugače se bo res uresničil tvoj scenarij. Problem pa je, da se mi zdi, da to načrt.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!