Na tisoče Poljakov moli na državnih mejah – da Evropa ostane Evropa!

Foto: epa

Na mejah Poljske je v soboto na tisoče poljskih katolikov postavilo človeško verigo in prosilo boga, naj reši Poljsko in svet. Mnogi udeleženci so dogodek opisali kot demonstracijo proti sekularizaciji države in širjenju islamskega vpliva v Evropi, poročajo svetovni mediji.

Njihov cilj je bil doseči čim več molitvenih točk na meji z Nemčijo, Češko, Slovaško, Ukrajino, Belorusijo, Litvo, Rusijo in Baltskim morjem. Na morju so se jim pridružili ribiški čolni, verige na poljskih rekah pa so oblikovali kajaki in jadrnice.

Poljaki ne sprejemajo migrantov
Mnogi Poljaki namreč vidijo islam kot grožnjo, čeprav je v državi le malo muslimanov in zavračajo prihod še več migrantov. Datum dogodka – 7. oktober – pa ni bil izbran naključno, saj takrat katoličani praznujejo praznik Rožnovenske Matere božje, ki označuje zmago krščanstva leta 1571 nad Turki pri bitki pri Lepantu.

Katoliški aktivist Marcin Dybowski je pred dogodkom za AFP povedal, da “verska vojna med krščanstvom in islamom ponovno poteka v Evropi, tako kot je v preteklosti. Poljska je v nevarnosti. Naše družine, naše domove in našo državo moramo zaščititi pred vsemi grožnjami, vključno z dekristjanizacijo naše družbe, ki jo želijo doseči liberalci EU”.

Ljudje, ki so se udeležili množične molitve (foto: epa).

Foto: epa

Sodelovalo je 320 cerkva
V dogodku je sodelovalo 22 škofij, katerih ljudje so se zbrali v 320 cerkvah za pridigo, nato je sledilo množično potovanje do mej, kjer so molili rožni venec.

Foto: twitter

Med dogodkom je v živo oddajal katoliški radio Radio Maryja, preko katerega je nadškof Marek Jedraszewski pozval vernike, naj molijo, “da bodo drugi Evropski narodi razumeli, da se je treba vrniti k krščanskim koreninam, da bi Evropa ostala Evropa”. Za radio pa je govoril tudi nadškof Stanislav Gadecki, vodja poljske škofovske konference, ki je za radio RMF FM povedal “ključni cilj te manifestacije je moliti za mir.”

D. Š.

 

 

 • Olga

  Hvala vam, Poljaki! Tudi jaz sem v mislih z vami! Vsi, ki smo doživljali zločinski komunistični totalitarizem in gledamo njegovo restavracijo v Sloveniji, smo proti islamistični zločinski ideologiji!

  • učko

   Komunisti + muslomisti = največja grožnja za Evropo !!!!!

 • Catwoman

  Dobra akcija, ki ne bi bila odveč tudi pri nas. Glede na predvidevanja ameriških raziskovalcev naj bi leta 2070 prvič v zgodovini število muslimanov preseglo število kristjanov.

  Od pričakovanih 9,3 milijarde prebivalcev sveta bo leta 2050 2,8 milijarde muslimanov in 2,9 milijarde kristjanov. Muslimansko prebivalstvo se bo do takrat na podlagi trenutne demografske dinamike povečalo za kar 73 odstotkov. Res hudo!

 • Franjo Trojner

  Molitev je Poljakom in Slovencem skupna! Poljaki molijo na mejah za varno domovino in s tem vso krščansko EU, Slovenci pa molimo pred bolnicami, da bi se v Sloveniji kak kristjan več rodil! Molili smo tudi, da bi to Cerarjevo levo vlado, koalicijo končno pamet srečala in bi kak dober ukrep za državljane in državo sprejeli, pa ni bilo prav nobenega haska in je nad njimi še celo sam Bog obup, kar se v celotni zgodovini sveta še nikoli ni dogodilo. Hm, izgleda, da je vse enkrat prvič.

 • karlina

  Bravoooo, vsaka čast, vsaka čast, moj velik poklon !!!!!

  • samsara

   Tudi vredno posnemanja.
   Zakon priklica in odziva deluje. Prosite in dano vam bo.
   Obstaja pa tudi svobodna volja človeka…

 • Steiermark

  Poljaki so pod komunizmom pretrpeli veliko , tako kot tudi mi v Sloveniji, vendar se niso pustili zlomiti , oni se ponosno in z vero, borijo za svobodo in krščansko Evropo, ki če bo resnično padla, je konec z nami!

  • ogledalo

   Poljska cerkev NIMA usrane vojne preteklosti, tako kot slovenska. Kako so živeli pod Rusi? Zelo slabo. Veliko slabše kot mi v Jugoslaviji.

 • Caetano

  Zelo dobra novica! Medtem ko sem nad sedanjim papezem ze povsem obupal sem to z veseljem prebral.

  No ko smo ravno pri molitvah. Jihadisti so pa organizirali molitve, da bi pomrlo cim vec ranjencev, ki jih je ranil njihov “svetnik” Paddock. Kaksna razlika med dvema verama! Samo rdeckasti ateisti enacijo krscanstvo in islam.

 • Hun

  naj zazidajo mejo pa nimajo kj migrirat v nemcijo …Polaki

  • Olga

   Najhujši je zid v levicarski glavi!

   • Hun

    al pa v zazidanem desnicarskem srcu k toplina ne pronica v okolico…spilate pa dobrosrcne kristjane..gledate oa samo na lasno perdo

    • ogledalo

     Slovenski katolibani so samozadostni. In omejeni. Skrbi me, da je to zaradi zaprtega mešanja genov. Krščanska ljubezen do bližnjega jim je tuja.

     • Hun

      res je to jim razlagam da so sektasko telesno hendikepirani, ker je dokazano, da so se po rovtah med sabo parl….

 • Vredno posnemanja. Bomo nekaj podobnega doživeli tudi v Sloveniji ?
  Bog daj !

 • pajot

  Molitev bo premalo. Bo treba kakšno šnelfajerco v roke vzet.

 • Janez Novak

  A papež je tud molil? Če je, potem je gotovo prosil za čim hitrejšo islamizacijo Evrope.

 • RATATA

  Kakšna, no katera Cerkev je na Poljskem, de se lahko 320 cerkva popolnoma drugače opredeljuje kot drugje po Evropi?

  • Rimskokatoliška 89,8 %, pravoslavni, protestanti, ostali in neopredeljeni 10,2 %

   • RATATA

    Torej v čem je razlika, da se obnašajo drugače (bolj prav po mojem) kot drugod po Evropi?
    Morda se Cerkev na Poljskem bolj “meša” v državne zadeve?

    • To ne vem, če se meša, ampak glede na % vernih domnevam, da nimajo več na oblasti komunistov ;)

     • RATATA

      Pa pejmo še mi “po sledeh napredka”…
      Težko, ker Slovenci nismo Poljaki, njim niso zgodovine brisali in potvarjali, oni celo vedo, da je bila Ana Celjska njihova kraljica in ob možu celo Cesarica!
      Zavesti nimajo pohabljene, kot večina pri nas. So pa na meji-na robu pravoslavja, kar je tudi eden od razlogov za trdno oklepanje k veri, kljub komunizmu, ki je, imam občutek, ravno zaradi tega mejaštva s pravoslavjem dopuščal zatekanje k veri in ga ni tako goreče omejeval.
      .

 • xtc

  Dejstvo je ,da je zdajšnji papež sovražnik Evrope in RKC in bi moral oditi,če želi Evropa obstati je rekonkvista nujna,ne zaradi vernosti pačpa ohranitve sameEvrope,kot jo želimo.

 • lauraas

  Levi mediji tega seveda ne objavijo!

 • Šobar Davorin

  Vsakršno gibanje je priporočljivo. Predvsem onim, ki so nekako malo preveč počasi okrogli. Bi pa pri organiziranih procesijah priporočil določeno mero previdnosti. Lahko namreč pride do predoziranja. Primer: pred že davnimi leti, se pravi pred obdobjem naših vrlih samoosvoboditeljev, so na severovzhodu RS dočakali kar dolgotrajno sušo. In je cerkveni odbor sklenil prirediti priprošnjo procesijo. Protisušno, bi rekli. Pa so se neko lepo sončno nedeljo zbrali zaskrbljeni verniki v procesijo. So, menda sedemkrat, opremljeni z odgovarjajočimi svetniki, obkrožili svojo nemajhno cerkev in aktivno izvajali priprošnje molitve. Za dež. Naslednji dan je dež prišel. In poštena toča. Je stolkla kar doberšen del tistega, kar je suša pustila. So se potem spraševali, če bi morebiti kanilo malo manjkrat obkrožiti cerkev. So uporabili tudi rakete, pa so bile kitajske, brez pravega učinka. Bi Jaroslav Hašek zapisal, da je treba pri vsaki stvari znati določiti pravo mero.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!