Na volitvah v Bolgariji slavili konservativci Bojka Borisova

Bojko Borisov (foto: epa)

Na parlamentarnih volitvah v Bolgariji je v nedeljo slavila konservativna stranka Gerb bivšega premierja Bojka Borisova. Glede na uradne izide po preštetih 80 odstotkih glasov je osvojila 32,7 odstotka glasov. Borisov naj bi že danes začel pogovore za oblikovanje koalicije. Na drugem mestu so s 26,8 odstotka glasov socialisti (BSP), je danes sporočila volilna komisija.

Glede na njene navedbe je štiriodstotni prag za uvrstitev v parlament uspelo preseči še trem strankam – nacionalistom, ki so osvojili 9,1 odstotka glasov, stranki turške manjšine (DPS) z 8,4-odstotno podporo in novi populistični Stranki volje, ki je zbrala podporo 4,1 odstotka volivcev. Končni uradni izidi bodo znani v roku treh dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Borisov začel pogovore za sestavo koalicije
Borisov naj bi že danes začel pogovore za sestavo vladne koalicije. “Upam, da bomo zagotovili hitro oblikovanje vlade, ki bo lahko odgovorila na želje ljudi in na slabe mednarodne razmere,” je pozno v nedeljo dejal Borisov. Na čelu vlade je bil že med letoma 2009 in 2013 ter 2014 in 2016, pri čemer je vladne posle kljub odstopu vodil do januarja letos. Zaenkrat sicer še ni povsem jasno, ali bo 57-letnemu politiku uspelo oblikovati koalicijo.

Socialisti veliko koalicijo s konservativci zavračajo. “V politiki so nekatere načelne stvari (…) Mi smo alternativa Gerbu,” je dejala vodja socialistov Kornelia Ninova. Bo pa njena stranka oblikovala vladno koalicijo, če Gerbu to ne bo uspelo, je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pro-zahodno usmerjeni Borisov je med predvolilno kampanjo dejal, da bo Bolgarijo še tesneje povezal z EU, v katero je vstopila pred desetimi leti. Bivši telesni stražar, gasilec in župan Sofije, na katerega letijo očitki o korupciji in povezavah z organiziranim kriminalom, je obljubil hitrejši razvoj, če bo osvojil še tretji mandat. Vodja socialistov Ninova, ki je bolj naklonjena Rusiji, pa je napovedovala, da bo uporabila pravico veta, če bo EU uvedla dodatne sankcije proti Moskvi. Po njenem mnenju sankcije škodijo bolgarskemu gospodarstvu. Predčasne volitve je sprožil odstop Borisova po porazu kandidatke vladajoče stranke na predsedniških volitvah Cecke Cačeve proti nekdanjemu poveljniku letalskih sil Rumenu Radevu, ki so ga podprli socialisti.

A. R.

 • janez.pokoncni

  Vlada tisti, ki zbere 51% kar pomeni v primeru Bolgarije neefikasno koalicijo in stopicanje na mestu.

  btw.,
  Po vzoru levičarskih medijev je stranka Volja imenovana populistična! Zakaj je Volja populistična, ZL iz Slovenije pa ne? Tudi Desus ni populističen in tudi bolgarski socialisti BSP niso populistični?!
  Torej – v čem je “fora”?

  • RATATA

   Edina “fora” je, da tako pišejo levičarski mediji. Zanje pa tako ali drugače vemo kakšne morilske plane imajo.

   • janez.pokoncni

    Ravno zato sem se oglasil. Ne pišejo samo pokvarjeni mediji. Citat iz tega članka : “… novi populistični Stranki volje, ki je zbrala podporo 4,1 odstotka…”

    • tohuvabohu

     Politične in časnikarske fraze so nalezljive bolj kot kuga. Marsikdo napiše neumno frazo iz navade in ker ne premisli dobro, kaj pomeni.
     Najhujši primer populizma je kronična uporaba besede “neoliberalizem” kot nalepka za vse, ki ne razmišljajo po komunajzarsko.

 • Nata

  Kaj pa pomeni biti populističen ??
  Brez komentarja.

  • tohuvabohu

   Dobro vprašanje. Populizem ali demagogija ni program ali usmeritev stranke, je le metoda komunikacije, ki se je poslužujejo tisti, ki imajo slabe argumente. Populizem ni vezan na levo-desno, ampak je izraz politične kulture. Žal smo pri nas bili deležni dolgoletne partijske demagogije, in tisti, ki so jo najraje uporabljali, imajo danes največ povedati o tem. Narobe svet!

   • Nata

    Dobro si napisal. Je res prav neverjetni so !
    Mi pa eni neverjetni osli !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!