Največji kibernetski napad v zgodovini prizadejal tudi novomeški Revoz – napadalci zahtevali odkupnino v hrvaškem jeziku

Foto: epa

Več kot 100 držav po svetu je bilo danes tarča obsežnega kibernetskega napada. Napadalci so uporabili programsko opremo, ki zaklene računalnike in za ponoven dostop zahteva odkupnino v virtualni valuti bitcoin, poroča Slovenska tiskovna agencija. Tarče napada so bila predvsem številna podjetja in javne ustanove, o katastrofalnih posledicah napada tako poročajo tudi iz bolnišnic, kjer so se vrnili v “srednji vek”. Kot poroča STA, naj bi se v eni noči zgodilo več kot 91 tisoč napadov po svetu, od tega so jih osem zabeležili tudi v Sloveniji. Evropski policijski urad Europol je napad z izsiljevalskim virusom po vsem svetu danes označil kot najbolj obsežen kibernetski napad doslej. Za identifikacijo krivcev bo potrebna obširna mednarodna preiskava.

Ameriški časnik New York Times je na svoji spletni ediciji objavil animiran zemljevid, na katerem so označene države – prek lociranih okuženih računalnikov -,  ki so bile tarče kibernetskega napada. Širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, je sicer že zaustavljena, je za STA sporočil vodja nacionalnega odzivnega centra SI-CERT Gorazd Božič.

STA še poroča, da so se na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT takoj po odkritju napadov povezali z centri iz drugih držav in poiskali rešitev za zajezitev okužbe. Obveščeni so bili o napadih v novomeškem Revozu in pri nekaterih posameznikih, med tarčami napadov pa ni bilo državnih ustanov. Zaradi napada so sicer v Novem mestu ustavili delo v nočni izmeni, ustavljeno pa je tudi še danes.

V Revozu zahtevali odkupnino v hrvaškem jeziku
V Revozu so bili vsi računalniki zaklenjeni, na njih pa obvestilo v hrvaškem jeziku o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v bitcoinih v vrednosti 300 ameriških dolarjev, pa je poročal Radio Slovenija. Po treh dneh se ta vrednost podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane in neuporabne, če se odkupnina ne plača.

V Veliki Britaniji so bile tarča napadov večinoma zdravstvene ustanove po državi, v Španiji so napadli več podjetij, v Italiji pa med drugimi tudi izobraževalne ustanove. V Sloveniji do podobnih zapletov vendarle ni prišlo, saj na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana težav niso zaznali. Na ZZZS so za STA poudarili, da so njihovi sistemi dobro varovani.

Napadi povezani s skupino The Shadow Brokers
Naj spomnimo. Val kibernetskih napadov je očitno izkoristil napako, ki je bila izpostavljena v dokumentih, ki so pricurljali iz ameriške obveščevalne agencije NSA aprila letos, o čemer smo poročali tudi na Novi24TV. Napadalci so uporabili škodljivo programsko opremo, ki zaklene računalnike in zahteva odkupnino za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin v vrednosti 300 ameriških dolarjev. Strokovnjaki, ki so spremljali napad, so sicer dogajanje povezali s skupino The Shadow Brokers, še poroča STA.

Microsoft je sicer že izdal popravek za ranljivost informacijskega sistema, prek katerega se ta virus širi. Gorazd Božič vsem uporabnikom sistema Windows tako svetuje takojšnjo nadgradnjo.

L. S.

 • Anton

  zarad mene če bi tut v kitajščini zahteval

  sarkazem press

 • Olga

  Terorizem vseh oblik je treba izkoreniniti!

 • luckyss

  Tole zadevo boste celo tukaj težko povezali s “komunistično bando”….torej ne bo veliko komentarjev ;))

  • Olga

   Ste vpleteni? Strinjava pa se v imenovanju “komunistična banda”! Res so banda!

   • luckyss

    Ne me motit baba tečna…ravno štejem “bitcoine”….

    • stajerc5

     Aha, jih isces v denarnici, nje?

 • Morala

  Posodobitev ali nadgradnja Windowsa? :)

  • samotoje

   Lesene kocke, navaden telefon, kofe v našem bifeju (garantirano vse izveš), zvezek in svinčnik. To je to. In šilček, seveda.

   • Morala

    hehe…

 • althar

  Hehe, Microsoft izdal popravek? Prej Microsoft zaprl luknjo, ki jo je po dogovoru/komandi NSA pustil odprto, da je NSA lahko šnjofala, kjer se ji je zazdelo.

  TheShadowBrokers so le uporabili orodja, ki jih je razvila NSA. Hkrati z napadom so tudi objavili geslo za dostop do teh orodij, ki so se že pred časom pojavila na spletu.

  • stajerc5

   O mater, ti si tudi pri NSA zaposlen? Daj mi ““, da se srecava enkrat pri libanoncu v Georg Townu(Washington DC), nasproti ZDF studia. OK!?

 • Darth Vader

  vsem tisti, ki se poklicno ali pa kot geeki (hobijevsko) ukvarjate z računalniki (“ukvarjanje” ne velja za igranje igric in gledanje pornjakov ter brskanje po spletu ali pa nalaganje datotek preko torrentov) predvsem iz področja mrežne arhitekture in podobnih zadev okoli mreženja in OSI plasti…. predlagam, da si preverte tutoriale in binaries, ki so objavljeni na Wikileaksu o VSEH (tole kar je bilo danes je samo eden od programov za enega od operacijskih sistemov) programih, ki so jih do sedaj razkrili v okviru Vault7 razkritij, torej programi z imeni After Midnight, Archimedes, Scribbles, Weeping Angel, HIVE, Grasshopper framework….povezava-> https://wikileaks.org/ciav7p1/ če vas pa zanima podrobno…..imate pa na prvi strani wikileaks.org razdelane te programe do potankosti….recimo tale Weeping angel, naredi iz Vašega Samsung Smart TV-ja prisluškovalno napravo….https://wikileaks.org/vault7/#Weeping%20Angel

  • Anton

   no če hočte imeti bistveno manj težav prdlgam ga presedlajte na free source programe, ker vsi kupljeni programi po mojem mneju imajo zanalašč narejen tako, da nadzurujejo uporabnike le teh.Mi bo znal povedat kdo zakaj so ustvarili windowse, čeprav so že apriori vedli kako hudo so ranjljivi, pa prosim nikar ne rečt da se Bill Gates in njgova druščna tega ni zavedala, kot npr ustvarjalci Facebooa, Twiterja, zakaj niso anrdil socialne platforme bistveno težje vlomljive, glejte to so logična vrašanja, pa se je kdo vprašal zakaj nikoli ne shekajo tglavnih bankirjev, zakaj recimo nikol ne shekajo njihovih trr računov npr od Sorosa? Boste rekli da nimajo dovoljšnega znanja zato, jok brate odpade. Za ozadjem je bistveno hujša politika kot se jo mi navadni, povprečni what ever uporabniki oz zemljani zavedamo. Ja innajlažje se je temu oporekat z krilatico teorija zarot,

   • Darth Vader

    zato, ker, če bi spremljal zadevo, vedel, da imamo v okviru NATO zveze takoimenovani 5-eyes commite, katerega paradni konj je Echelon projekt (https://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON) v okviru katerega je se je, po letu 2001 9:11 naredil program PRISM (https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(surveillance_program)) del katerega so Facebook, Twitter, Gmail, Outlook itd…..res je, da se večini neunih virusov in nepooblaščenega vstopa v računalnik lahko izogneš s tem, da mogoče uporabljaš kak FreeBSD ali pa enega od linux sistemov (recimo Ubuntu)….vendar, če bi si podrobno prebral Vault7 razkritja, bi videl, da imajo tako za applov OS, iOS kot za ostale unix sisteme Zero day exploite, tako da ta mit o tem, da si na odprtokodnih bolj varen, ne drži….je pa res, da imaš pri odprtokodnih sistemih popoln nadzor nad svojo napravo….kar pa je seveda tako prednost kot slabost, odvisno od znanja posameznika

    • Anton

     no ubuntu je najbolj razširjena distribucija med uporabniki poleg minta, centosa(zastonjske različice red hata, slednjega namensko uporabljajo za administracijo velka podjetja, sedaj ne vem na kateri platformi so laufali sistemi v novomeškem revozu), opa kajpak da ne pozabim na kali linux, kjer imaš integriranega programja za igračkanje social engeeeniring kolikor želiš

     • Darth Vader

      drgač kali linuxa ni več…..zdej maš backtrck distro…..zlo fajna zadeva, sploh če moraš od kakega komentatorskega bedaka pridobiti trenutno lokacijo :) veš kako jih zatrokira, k jim poveš če se lahko dobiva na njegovem trenutnem naslovu/lokaciji :;D drgač pa maš v slovenščin klele en učbenik tak splošn o linuxu http://www.ambasador21.net/linux/linux.html

     • Anton

      linux sem študiral v angleščini v starih dobrih časih ;)

     • Darth Vader

      ups, a sm narobe napisal…..da Kali distro je še, Backtrack linux pa ni več…..jah sej linux vsi študiramo v angleščini, ker slovenske distribucije ni, so bili pa baje poizkusi, da bi ga nardil……sej baje ni neka znanost……en kernel pa mal fontov pa en desktop..gnome recimo….smo pa že skor tam :D

     • stajerc5

      Se ne mesam v debato, ampak vem kako je bilo na stari karticni sortirki in na IBM-u 2020. OK, tudi sam sem sel z casom naprej…IPL,Fortran..
      Samo, nekaj smo imeli vcasih, kar ne bo vec! Luknjacice….

     • Darth Vader

      bilo je nekoč davno…..fortran? IPL? sej nismo več v 90ih :D

     • stajerc5

      V USA v 60- tih, pri nas v 70- tih, hmmm, brez tega ne bi bilo danes nobenih okencev in ostalih stvari, imam prav!?

     • Darth Vader

      kolikor vem je osx narejen z objective c, programskim jezikom, linux z kakim c alpa c++, windowse -okenčka za windowse pa lohk tut z delphijam nardiš…..fotran….je pa oldies-but-goldies :D sicer bolj za fizike in matematike, ki so obsedeni z modeliranjem…naprimer vremenskih pojavov…..ne verjamem, da ima IBMov jezik kake posebne zasluge za to, da je danes folk prilepljen na GUIje….

     • stajerc5

      Hvala za odgovor,nisem ga niti pricakoval, po pravici povedano. Ampak, malo nostalgije, hmmm, to je to, verjetno…Seveda se vedno sledim zadevo, po potrebi, hehe… Ce druga ne, boljsi sem se vedno kot vnuki…..

    • Anton

     no linux je varnejši kajti frekvenca odpravljanja bugov in ostalih napak je hitrejša, kot tudi fazni zamik posodbitev je krajši kot pri oknih, to je dokazano, pa še linux uporbljama manjše število uporabnikov, akr pomeni manjše število “oči”, konsekvenca zlorabe je stem občutljivo manjša, slabost je ap kajpak da okna se lažje priuči kot linux, kar z drugimi besedami pomeni, okna so za tajnice, linux je za strokovnjake/geeke(navdušence oz altrusite, ki v tem vidijo bolj hobi kot denar)

     • samotoje

      Hm, ne vem, jaz uporabljam oboje-linux in okna. Kaj sem torej? Geek tajnica ob fikusu?

     • Anton

      enako tudi jaz , na virtualki imam linux distribucijo , to ej na moji levi strani, na desni pa okna. Lahko rečem da sem “čistokrvni” mešanec

      sarkazem press

 • Rožle

  Še enkrat ..delite si backup….na vsake tolk časa
  Na prenosni disk pa v predal …

  • stajerc5

   Lahko poves vec!?

   • Rožle

    Ja varnostne kopije si je pametno delat na vsake toliko časa…

    • stajerc5

     OK. normalno, sem mislil, da je je nekaj norega v…

     • Rožle

      Z raznimi programi kot so :
      -Hdclone
      -Paragon
      -Acronis
      -Powersuite

     • stajerc5

      Vse jasno, hvala, zdaj pa nina-nana, ce me bo “mamika” stila pri miru…

     • Rožle

      Itaq..
      gremo počas vodoravno :)

     • Rožle

      Jah samo tako ti ne morejo zaklenit datotek …

  • Anton

   backaupe v oblakih se da shekat, torej je najbolje da kot si že omenil fizično loči od kompa

   • Rožle

    Tako je..
    Galvasko ločit bi rekli štromarji

 • Anton
 • Anton

  mogoče še tole

  zaprite dostop do strežnikov za statični IP,
  izogibajte se nestandardnih vrat
  Ne shranjujte FTP gesel v text file
  Nastavite LFD / CSF za zaznavanje vdorov
  Bodite previdni pri urejanju / dovoljenja za namestitev
  Uporabjajte SSH ključe, kjer jje to le mogoče

 • Smrt Janšizmu in Janšistom

  Wow celo nite napisali teroristični hekerski napad alpa, da so levičarjo krivi

 • valentin

  Ne uporabljajte naprav katerim upravitelj je kakršenkoli OS povezan v internetno omrežje !
  Tako boste ostali zdravi in vitki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!