Največji požar na Hrvaškem je zajel tudi Split. Ranjenih je 84 oseb, na požarnih območjih kar 384 gasilcev

Požar, ki divja po Dalmaciji in je v ponedeljek zajel tudi Split, ne ogroža več hiš. Poveljnik gasilcev v Splitu Ivan Kovačević sporoča, da so gasilci na območju Strožanca, jugovzhodno od Splita, uspeli ubraniti požarno območje že v ponedeljek ponoči. Na požarnem območju je gasilo 384 gasilcev, bili sta 102 vozili, ranjenih pa je trenutno 84 oseb. 

Območje Splita, ki ga je zajel požar velikanskih razsežnosti, je trenutno varno pred požari. Največji požar je na območju Dalmacije zajel območje v velikosti 4.500 hektarjev. Gasilci so reševali hiše in številne gospodarske objekte do zgodnjih jutranjih ur in po njihovi zaslugi poveljnik splitskih gasilcev sporoča, da stanje ni več tako alarmantno. Čeprav na nekaterih koncih še gori, ljudje in objekti niso več ogroženi. Kljub obsežnosti požarov na Hrvaškem pa poudarjajo, da v požarih vendarle ni bilo veliko žrtev ali kakršne koli druge večje škode.

Foto: STA

Kovačevič je za hrvaški radio še poročal, da požar ne grozi več hišam, temveč gori v bližini naselja. Povedal je tudi, da se po njegovih ocenah umirja tudi veter, zato pričakuje, da bodo lahko kmalu posredovala tudi gasilska letala, ki zaradi močne burje niso mogla pomagati. Požare so skupaj s splitskimi gasilci in domačini gasili tudi kolegi iz drugih delov Hrvaške, za pomoč so prosili tudi več sto hrvaških vojakov, ki so prispevali k protipožarni obrambi naselij.

foto: STA

Kataklizmični požari, ki so se širili z veliko hitrostjo, so uničili 4.500 hektarjev gozda, trave, nizkih rastlin, oljčnih nasadov in sadovnjakov. Iz županijskega gasilsko-operativnega centra Split so sporočili, da je zagorelo tudi več stanovanjskih hiš in drugih objektov, iz posnetkov požarnega območja pa so vidna tudi številna požgana osebna in tovorna vozila. Deli Splita so ostali brez elektrike, evakuirani so bili tudi prebivalci iz več stanovanjskih hiš.

foto: EPA

Zaradi požarne varnosti so oblasti zaprle nekatere državne in županijske ceste na območju Splita. Župan Splita Andro Krstičević Opara pa navaja, da bodo morali razglasiti stanje elementarne nesreče. Prebivalce so pozivali, naj čim manj uporabljajo osebne avtomobile na mestnih vpadnicah in tako pustijo prosto pot gasilcem in policiji do krajev nesreče.

Kljub temu, da zatrjujejo, da je Split varen in pod nadzorom, bo danes dopoldan potekala seja kriznega štaba, ki se je naj bi udeležil tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

K. F., STA