Napadalec, ki se je razstrelil po koncertu Ariane Granda, taval po mestu in iskal kraj za detonacijo bombe – izbral je prostor, kjer je bilo največ otrok

Salman Abedi (Foto: YouTube)

Samomorilski napadalec, ki se je razstrelil v manchestrski areni takoj po koncu koncerta Ariane Granda, ni deloval sam. Še več, pred napadom je bombe podstavil na različnih koncih Manchestra, nato pa se odločal, na katerem mestu naj se razstreli.

Salman Abedi, ki se je razstrelil v manchestrski areni, ni deloval sam, z bombo pa se je po mestu sprehajal ure in ure, preden se je razstrelil, je odkrila britanska policija. Odgovorni za boj proti terorizmu, ki so preiskovali ta napad, pa so našli Abedijeve bombe na več koncih Londona.

Abedi se je razstrelil 22. maja v preddverju manchestrske arene, tik po koncu koncerta Ariane Granda. Pri tem je ubil 22 ljudi, vključno s sedmimi otroci, ranjenih pa je bilo kar 250 ljudi – predvsem zelo mladih deklet in njihovih staršev. 

Je dele za bombo financiral s študentskim posojilom?
Manchestrska policija še vedno aktivno deluje na tem primeru, tudi tako, da sodeluje z oblastmi v Libiji, slednji pa komunicirajo z bratom samomorilca Hashemom. Tega je policija aretirala v tej severnoafriški državi. Preiskovalce prav tako zanima, ali je Abedi financiral proizvodnjo svoje bombe s študentskim posojilom. Abedi je bil namreč študent, s tem pa je imel tudi dostop do študentskih posojil. Vendar pa to ne zmanjšuje dejstva, da bi denar lahko dobil tudi iz drugih virov.

Imel je številne priložnosti, da bi detoniral bombo, izbral je areno
Russ Jackson, vodja policijske enote za boj proti terorizmu na severozahodu Anglije, je medijem razkril, da je policija pridobila že vse podatke o Abedijevih premikih v času pred napadom, prav tako je jasno, kako je bila bomba sestavljena in kje so bili pridobljeni deli. Jacksonove besede povzema Daily Mail: “Imel je številne priložnosti, da bi detoniral napravo. Tisti večer je bil na različnih točkah v Manchestru. Na vseh ni bilo gneče, je pa posnet na javnih mestih, na različnih točkah, vedno z nahrbtnikom. Če strnem, vse je bilo pripravljeno za izvedbo, do te pa bi lahko prišlo na različnih točkah. Odločno je šel na različne lokacije. Nikoli ga ne bomo popolnoma razumeli. Naša ocena je, da je bil usmerjen na Areno.”

Radikaliziral se je v Veliki Britaniji
Policija pa že od vsega začetka od uničujoče eksplozije preiskuje, ali je Abedi deloval sam ali ne. Do sedaj so v povezavi z njim aretirali že 21 ljudi, vendar pa so jih 12 izpustili brez obtožnice. “Verjamemo, da so v to vpleteni še drugi ljudje, zato so možne tudi nadaljnje aretacije. Predvsem pa želimo govoriti s Hashemomom Abedijem. Lahko razkrijem, da smo trenutno v stiku z libijskimi oblastmi glede tega,” je izjavil Jackson. Njegov brat pa je zaenkrat izdal le, da je vedel, da Salman nekaj načrtuje in da se je radikaliziral med bivanjem v Veliki Britaniji dve leti pred smrtonosnim napadom.

Preden se je razstrelil, je klical mamo
Jackson je razkril tudi nekaj podrobnosti o klicih, ki jih je Abedi opravil na večer, ko je storil samomor. Med drugim je klical tudi mamo in nekaj drugih oseb. Vendar pa ni pustil nobenega videoposnetka ali sporočila, da bi pojasnil svoj motiv.

Podatki manchestrske policije v primeru Abedi:
– digitalni dokazi, ki so jih zasegli v preiskavi, vsebujejo več kot tri milijone datotek in 15 terabajtov;
– imajo za skoraj 16 tisoč ur posnetkov s kamer, kar jim bo vzelo več mesecev, da vse pregledajo;
– vzeli so 755 izjav;
– v preiskavo je vključenih 3.200 ljudi.

Iz Libije se je vrnil le štiri dni pred napadom
Ni pa še jasno, ali je Abedi deloval sam pri pridobivanju materialov za bombo. To naj bi sicer hranil v beli nissan micri, ki je bila najdena na območju manchestrskega okrožja Rusholme. Policisti še menijo, da je začel Abedi sestavljati bombo v delavnici na naslovu njegovih staršev, dokončal pa jo je v drugem stanovanju. Abedi je sicer 15. aprila zapustil Veliko Britanijo, saj je odpotoval v Libijo, vrnil pa se je 18. maja, torej štiri dni pred samomorilskim napadom.

M. S.

  • Tanja Larsson

    https://www.youtube.com/watch?v=W-ae6cshI9M
    zmija se je zastrupila in umrla, toda ti bi zmagal na evroviziji, če bi pa takle musliman prišel k tebi na koncert, bi ga pa pripel na steno kot zbiralec metulja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!