Napeti medsosedski odnosi: Hrvaška grozi Srbiji s prijetjem Vojislava Šešlja

Foto: epa

Odhajajoči hrvaški premier Tihomir Orešković je potrdil, da bo hrvaška policija prijela podpredsednika srbske skupščine in vodjo srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, če bo prišel na Hrvaško. Šešelj je namreč to v torek napovedal na svojem profilu na Facebooku, ko je sporočil, da je dobil diplomatski potni list.

“Če še kdo ni vedel, je Šešelj persona non grata na Hrvaškem, kar pomeni, da ni dobrodošel. Če bo vendarle prišel, ga bomo prijeli,” je v torek zvečer napovedal Orešković.

Šešelj je na svojem Faceboku izrazil pričakovanje, da mu hrvaške oblasti ne bodo postavljale ovir za njegov obisk. Predstavil se je kot “ugledni srbski diplomat”, ki načrtuje “sprehod sredi Zagreba, med katerim namerava spiti sok in kavo ter obiskati ljube mu knjigarne”.

Sodišče prepovedalo vstop na Hrvaško
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je marca letos Šešlja oprostilo obtožb, da je na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993 storil vojne zločine in zločine proti človečnosti. Hrvaško notranje ministrstvo je po sodbi haaškega sodišča Šešlju za 20 let prepovedalo vstop na Hrvaško.

Srbija vložila obtožnice proti Hrvatom
V zadnjih nekaj tednih je prišlo do zvišanja napetosti v odnosih med Hrvaško in Srbijo predvsem zaradi srbskega zakona o univerzalni jurisdikciji, ki omogoča srbskemu pravosodju sojenja za vojne zločine, ki so bili storjeni na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, kar pomeni tudi hrvaškim državljanom.

Neuradno naj bi v Srbiji vložili več deset obtožnic proti hrvaškim državljanom zaradi vojnih zločinov. Med njimi naj bi bil tudi starosta hrvaške politike iz stranke HDZ Vladimir Šeks, ki je sam večkrat izjavil, da ima informacije, da je na srbski obtožnici.

Srbske oblasti so prejšnji teden na mejnem prehodu s Hrvaško zaradi obtožb vojnih zločinov celo prijele 54-letnega Osječana, a so ga kmalu potem izpustili, ker je šlo za pomoto.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!