Napeti medsosedski odnosi: Hrvaška grozi Srbiji s prijetjem Vojislava Šešlja

Foto: epa

Odhajajoči hrvaški premier Tihomir Orešković je potrdil, da bo hrvaška policija prijela podpredsednika srbske skupščine in vodjo srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, če bo prišel na Hrvaško. Šešelj je namreč to v torek napovedal na svojem profilu na Facebooku, ko je sporočil, da je dobil diplomatski potni list.

“Če še kdo ni vedel, je Šešelj persona non grata na Hrvaškem, kar pomeni, da ni dobrodošel. Če bo vendarle prišel, ga bomo prijeli,” je v torek zvečer napovedal Orešković.

Šešelj je na svojem Faceboku izrazil pričakovanje, da mu hrvaške oblasti ne bodo postavljale ovir za njegov obisk. Predstavil se je kot “ugledni srbski diplomat”, ki načrtuje “sprehod sredi Zagreba, med katerim namerava spiti sok in kavo ter obiskati ljube mu knjigarne”.

Sodišče prepovedalo vstop na Hrvaško
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je marca letos Šešlja oprostilo obtožb, da je na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993 storil vojne zločine in zločine proti človečnosti. Hrvaško notranje ministrstvo je po sodbi haaškega sodišča Šešlju za 20 let prepovedalo vstop na Hrvaško.

Srbija vložila obtožnice proti Hrvatom
V zadnjih nekaj tednih je prišlo do zvišanja napetosti v odnosih med Hrvaško in Srbijo predvsem zaradi srbskega zakona o univerzalni jurisdikciji, ki omogoča srbskemu pravosodju sojenja za vojne zločine, ki so bili storjeni na celotnem območju nekdanje Jugoslavije, kar pomeni tudi hrvaškim državljanom.

Neuradno naj bi v Srbiji vložili več deset obtožnic proti hrvaškim državljanom zaradi vojnih zločinov. Med njimi naj bi bil tudi starosta hrvaške politike iz stranke HDZ Vladimir Šeks, ki je sam večkrat izjavil, da ima informacije, da je na srbski obtožnici.

Srbske oblasti so prejšnji teden na mejnem prehodu s Hrvaško zaradi obtožb vojnih zločinov celo prijele 54-letnega Osječana, a so ga kmalu potem izpustili, ker je šlo za pomoto.

M. P., STA

 • sprehajalec

  Legenda. Provociral bo do konca, vsak dan polni časopise s škandali.

  Srbski volilci pa so pripravljeni celo financirati ta šov.

  • kokobily

   Kot mi Jorasa in Jelinčića, hops, tipfeler, Јелинчићa…

   • sprehajalec

    Joras je izginil iz dnevne scene, odkar ni več šverc bele tehnike čez mejo zaradi vstopa Hrvaške v EU aktualen. Јелинчић pa razmišlja o vrnitvi v parlament, če se bo kdaj vrnil se bo sedaj, ko so migranti.

    Bom pa osebno volil le tisto stranko, ki bo imela načrt učinkovitega boja proti migrantom. Pa naj bo kdor hoče. 2 milijardi bi se takoj preselilo v Europo.

 • Olga

  Šešelj je zločinec! Tisti, ki ga podpirajo so zločinci!
  Sedaj bi pa Srbi radi dokazovali, da se človek na domačih tleh ne sme braniti?!!!

  • avtohtoni neandartalec

   A res, kaj je pa zagrešil, pri nas imajo visoki Evropski politiki bolj debelo kriminalistično kartoteko kot on.

   • Olga

    Kar opravičujte zločine! To povejte svojcem žrtev!
    Prepričane je težko prepričevati! Mogoče ga pa iz srbske morije poznamo kot manekena?!

    • avtohtoni neandartalec

     Težko bi rekel kdo je začel, saj to je bistvo Hrvaške tragedije, da so nacionalisti prevzeli oblast in začeli državljansko vojno, čeprav je šlo v resnici samo za več vizij postjugoslovanske Hrvaške. Lahko bi zahtevali tudi sožitje in solidarnost s Hrvati, ki so bili po poreklu Srbi, ampak so raje začeli obnavljati ustaške in klerotalibanske mite. Razlola med Srbi je predvsem v tem, da je Hrvaški nacionalni kulturni program temeliil na rasni higieni, medtem ko so Srbi vztrajali pri velikosrbstvu, to pa je bilo kot vsaka buržuazija, že po definiciji multi kulti, v Srbiji na primer še danes živijo Kosovski Albanci, medtem ko je vsaj četrtina Hrvaške zapuščene in neobljudene, za krepitev Hrvaškega hibrida bodo porabili še stoletja oziroma jim ne bo uspelo nikoli. Po moje, je šlo predvsem za državnost, ki me more temeljiti ma eni sami rasi, v Evropi zagotovo me več, in če je bil vsem cilj Evropska unija, kaj za Vraga so sploh skušali doseči?
     Morilci… najprej so popisali vse državljane, potem so pa začeli Hrvate, ki so bili po poreklu Srbi, sistematično izločati, diskrimijirati, izganjati in kriminalizirati za čudne prekrške, metali so jih iz službe in jim na vse načine nagajali, ko je bila še Jugoslavija, nikoli me bomo izvedeli koliko nedolžnih ljudi so pobili fašisti, nikakor ne samo Hrvati in Srbi.

     • Aton

      Začelo se je z balvan revolucijo in kar naenkrat nisi mogel v Split. Samo taro, ker je bila na oblasti “neprava” stranka. Je tes hudič z razumevabjem neproletarske demokracije!

 • bisabre

  Šešelj provocira, saj ve, da je zaradi diplomatskega potnega lista nedotakljiv, sploh pa po oprostilni sodbi haškega sodišča. Skratka še bo zanimivo, upam le, da se ne bodo začeli še streljati?

  • Olga

   Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo….

 • sodnikisozločinci

  Bedarija. Naj Hrvaška raje napove Srbiji, da bo zaprla meje za migrante, ustanovi nacionalno gardo iz prostovoljcev in jih 50000 pošlje na mejo.

 • avtohtoni neandartalec

  Saj za vojne zločine niso osumljeni edino Srbi, ampak Hrvati se za ostale narode ne sekirajo, zgleda jih moti samo Večni Srb.

 • dr Janez Sveti

  Šešelj je mojster politike in inteligenten človek. Poslušal sem nekaj njegovih govorov in nisem zasledil, da bi bil sovražen bolj kakor slišim hrvaške politike in politikante.
  Šešelj je Srb in to jemlje kot izredno čast, Nobeno sodišče ga ni obsodilo za kazniva dejanja.Da pa Hrvatom ni všeč ni čudno, saj jim rad nalije “čistega vina”, ki ga po njegovem običaju rad še “zabiberi”.
  Zanimiv človek.
  Dr Janez Sveti genij

  • Aton

   Šešelj in dr, Janez Sxeti – nekrofila (inteligentna).

   • FORT WORTH

    Tale dva sta avtohtona genijalca …

   • dr Janez Sveti

    Verjetno bi si imel več za povedat z njim kakor s tabo.
    Dr Janez Sveti genj

    • Aton

     Verjetno res!

     • dr Janez Sveti

      Končno se strinjava. Skoraj sem obupal.
      Dr Janez Sveti vesoljc

 • avtohtoni neandartalec

  In zato smo mi spustili sosede v EU, da bodo lahko zdaj zavirali bodoče integracije in pumpali nacionalno sovraštvo, spoštovali bodo pa zgleda samo tiste odločitve mednarodnih sodišč, ki gredo njim v korist. Srečo imajo, da so šli Britanci ven, zdaj jih bodo v EU manj lobirali, saj zaradi takih so se pa odločili za brexit.

  • FORT WORTH

   Kolikor vem srbi nocejo v EU. Vsaj tako pravijo. Oni su najbogatija zemlja.
   NISO pa se povedali s cim so oni bogati… (:-))))

   • avtohtoni neandartalec

    Kdo je bogat, naši strici in njihovi tajkuni mogoče, mi in Hrvati že ne. Se nam je pa s konkuriranjem Evropskim trgom popravila vrednost kapitala, ja vidiš, da so trgovci navili cene v nebo, kvaliteta je pa vse slabša, tudi Srbi se bodo naučili iz zlata delat drek.

 • Viktorh

  Ja, Rvati lahko njega, Srbi pa ne morejo več Tuđmana.

 • Vladimir Sotler

  mene zanima kdo je nas napadel ?

  • avtohtoni neandartalec

   Mešič je bil v izrednih razmerah vrhovni poveljnik JNA, Markovič pa predsednik zvezne vlade, on je izdal tudi povelje, ki ga je Miloševič edini bojkotiral.

   • Vladimir Sotler

    kaj pa je bil takrat Drnovšek isti cucac

   • Aton

    Samo zaradi velikosrbskoh idej se nismo razšli kot Ćehi in Slovaki.. Vse ostalo so pravljice za rajo!

  • Aton

   Tankovska enota iz Vehnike je bila etično čista. Srbska. Seveda pa vedno najdeš par komunistov, ki bi paktirali z vsakim za svoje zablodele ideje. Tudi z Adolfom in tudi z Miloševićem.

 • Osti jarej

  http://buchela.blogspot.si/search?q=vojislav+%C5%A1e%C5%A1elj

  buchela.blogspot.si/search?q=moša+pijade

  hudirjevo zanimiva “teorija” …kenede?!?

 • cosmosjasnovidec

  Hja kakorkoli,če ga je sodišče spoznalo za nedolžnega kakor tudi hrvaškega Gotovino in ostale mu ne more nihče nič pa tudi ne braniti vstopa v državo.Vendar je tole le norčevanje Šešlja po moje saj dobro ve,da bi ga nekdo pihnil,če bi se kar tako sprehajal po Zagrebu kot je omenil.

 • Franc Šink

  Hrvatje naj se počno končno bolj evropsko. kolikor vem nima prepovedi vstopa v Slovenijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!