Napoved za konec tedna: Vročinski val bo še naprej kraljeval, tudi v senci 39 stopinj Celzija

Foto: Državni hidrometerološki zavod

Vročinski val, ki je zadel večji del Evrope, še ne popušča. Tuje tiskovne agencije poročajo, da gozdni požari pestijo številne balkanske države: Bosno in Hercegovino, Makedonijo, Albanijo, Srbijo, Grčijo in Bolgarija, imuna pa ni tudi naša domovina Slovenija. Včeraj popoldne je namreč ob železniški progi Divača – Rodik izbruhnil požar, ta pa se je na Krasu pojavil tudi danes, zato je Uprava RS za zaščito in reševanje za območje Krasa razglasila veliko požarno ogroženost. 

Na Dinari v Bosni in Hercegovini še vedno divja požar, od četrtka dalje pa je v državi razglašen rdeči alarm zaradi temperatur, ki se dvigajo do 42 stopinj Celzija. Zaradi temperatur, ki presegajo 40 stopinj Celzija, so rdeč alarm razglasili tudi v Srbiji in na Hrvaškem, kjer v tem času dopustuje največ Slovencev.

Foto: meteoalarm.eu

Rdeči zublji še niso pod nadzorom
Iz sosednje Hrvaške na območju občine Kistanje, kjer od torka še vedno niso uspeli popolnoma omejiti požara, poročajo o rekordnih številkah porabe elektrike, do česar je prišlo zaradi prekomerne uporabe klimatskih naprav in to ravno v času največje turistične sezone, ko ob obali dopustuje okrog milijonov turistov. Mesto požara, ki ga danes po navedbah STA gasi 124 gasilcev s pomočjo 50 vojakov, sta danes obiskala tudi hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković in obrambni minister Damir Krstičević.

Foto: iStock

Kmalu naj bi se obetal nov vročinski val
Danes se je živo srebro v Črni gori povzpelo na 42 stopinj, v Beogradu pa je bilo opoldne v senci kar 39 stopinj, kar je zahtevalo veliko obremenitev urgentnih zdravstvenih služb, ki so do takrat posredovale več kot 30-krat. Huda vročina naj bi trajala vsaj do konca tedna, nato pa naj bi sledila manjša ohladitev. Nemška tiskovna agencija Dpa poroča, da vremenoslovci opozarjajo, da bo manjši ohladitvi sledil nov vročinski val.

 Napoved za sosednjo Hrvaško v soboto in nedeljo:

Foto: Weather2Umbrella

Foto: Weather2Umbrella

N. Ž.

 • sprehajalec

  ob železniški progi Divača – Rodik izbruhnil požar, ta pa se je na Krasu pojavil tudi danes,

  To je stara fora, ko mašine zavirajo, vsako poletje gori. pač proga iz časov Franca Jožefa. oziroma resno verjamem, da bi bila Slovenija danes brez prog, če ne bi bilo Avstrijcev.

  • Zgornji

   Amennn !!! ! !!! Zabluzena slovenija bi bila še vedno v kameni dobi, ker vidim kako zblojen folk hodi mimo mene , … tako da se sprašujem, ali so tako Pokvarjeno Brezbrižni, oziroma Leni ali Zabiti , ali pa samo Zlobni iz obojega skupaj … :-/ :-( :-P Mrtev narod , … čeprav smo imeli možnost prehiteti Švico , … no, sedaj smo jo pa res prehiteli, ampak ne tako kot bi bilo treba , temveč v Propadanju !!! ! !!! Beda Uboge slovenčite … :-(

   • sprehajalec

    Boli jih koko za narod, Slovenceljne. Samo zase….

    • Zgornji

     Ja, … :-(… Tako kot je tudi cel narod postal sebičen, je tudi take vladarje dobil, … ampak , bolj slabo kaže da se bo iz tega naučil to, da sebičen biti nikakor ni dobro in da je sebičnost zelo slaba … slaba razvada – zlobna pokvarjenost …

 • Zgornji

  No, pri nas je bilo kar prijetno toplo … ker sem na postu , sem precej lažje prenašal toploto , … in, ker se je voda v bazenu preveč segrela, sem moral iti do rečice , da sem se imel prijetno ohlajeno … :-)
  In, jutri bo verjetno isto, … tako , da … ni panike :-)

 • Rožle

  Sijaj, sijaj, sončece,
  oj sonce rumeno!
  Kako bom pa sijalo,
  k’ sem vedno žalostno.

  Če zjutraj zgodaj gori grem,
  dekleta jokajo,
  bi rade še ležale,
  pa vstati morajo………

 • Adolf Hitler

  Ich habe ja gesagt Odin sieht alles Gott verzeiht aber Natur nicht Gesetz der Natur da kann sehr unangenehm werden für die Diebe wie Kroaten rvat je tat! Was Slowenen gestohlen war das wird alles niederbrennen!

 • Te tempareture niso normalne in še zdaleč ni to posledica globalnega segrevanja. Že nekaj poletij nazaj, ko temperatura čez noč ni padla pod 25, se je videlo, da je zadaj umetno spreminjanje vremena. Gre za potrebe škodovanja nasprotniku in tudi za podkrepitev ideje o globalnem segrevanju. Če pogledamo temperaturne poradelitve na zemljevidu, je jasno, da so tarče Balkan in ozemlja bolj proti Rusiji. Ja ocean že lep čas na določenih mestih pregrevajo, pa tudi puščavska območja, da nastane velika akomulacija toplote.

 • jan

  A so to hrvatske novine, da nam podajajo vremensko napoved za HR??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!