Nasilje v švedskih šolah raste, oblasti pa še naprej molčijo in prikrivajo vzroke

Slika je simbolična (vir: twitter)

Nasilje med učenci v osnovnih in srednjih šolah na Švedskem se je v zadnji petih letih več kot podvojilo. Švedska agencija za varnost na delu vztraja, da so učenci dandanes samo bolj pripravljeni prijaviti nasilje.

V zadnjih letih je nasilje med učenci na Švedskem doživelo skokovit porast. Razbite učilnice, ropi, zabadanja in celo umor so po poročanju švedskega portala Samhällsnytt  postali del švedskega vsakdana znotraj šolskega sistema tako med učenci kot s strani učencev nad učitelji.

Švedska agencija za varnost na delu po drugi strani ne želi potrditi povečanja nasilja v šolah. Po njihovem mnenju, kakor piše Voice of Europe, se je zgolj povečala pripravljenost žrtev nasilja v šolah, da prijavijo nasilje. Podobno Švedi razlagajo skokovit porast prijav posilstev v državi, zaradi česar so po številu posilstev na samem evropskem vrhu.

Švedske oblasti molčijo
Do sedaj so na Švedskem prejeli 544 prijav o resnih primerih nasilja v šoli. Švedske oblasti ne želijo razkriti informacij v zvezi s spolom, starostjo ali poreklom storilcev kaznivih dejanj. Po drugi strani je vodja učiteljskega sindikata Åsa Fahlén povedala, da porast nasilja v šolah odraža porast nasilja v družbi. Izpostavila je nasilje, povezano z delovanjem kriminalnih migrantskih tolp.

Nasilje se z ulic širi v šole; požiganje avtomobilov na Švedskem. (Vir: Twitter)

Nasilje prevladuje v šolah, ki imajo več migrantov. V nekaterih predelih z migranti je nasilje v šolah doseglo stopnjo, na kateri so bili šolo prisiljeni zapreti, saj učitelji niso več imeli nikakršne moči nad nasiljem med učenci.

Ivan Šokić

 • Andrej

  “Švedska agencija za varnost na delu vztraja, da so učenci dandanes samo bolj pripravljeni prijaviti nasilje.”
  Torej so Švedi leta in leta lagali o svoji varnosti in se celemu svetu dajali za zgled. To me pa na naše spominja. Tudi laž na laž.

 • Zgornji

  TO PA JE SAMO ODRAZ LEVUHARSKIH POLITIK KI JIH ČEDALJE BOLJ TRAJBAJO Z NJIHOVIMI “MULTIKULTI” , IN PODOBNIMI ZLOBNIMI ZAVAJANJI !!! ! !!!

  • Valter BraniSlav

   Buzi

   • Zgornji

    Ne bluzi ti pasjejebec !!! ! !!!

 • xtc

  Tale EU lonec vse bolj pridno napenja,ko bo tole počilo bo hudo.

  • Zgornji

   AMENNN – Žaaal bo Takooooooo Hudo, kot še Nikoli ni bolo, in tudi za tem ne bo Nikoli več tako hudo , z rezultatom cca 55 % Mrtvih ljudi. Mir naj ti bo .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!