Nato bo v Afganistan poslal dodatnih 3000 vojakov

Foto: epa

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je napovedal, da bo zavezništvo svojo misijo usposabljanja afganistanskih varnostnih sil povečalo za 3000 vojakov. Kot je dejal, bodo približno polovico vojakov prispevale ZDA, polovico pa preostale članice. Natova misija v Afganistanu se bo tako okrepila s 13.000 na 16.000 pripadnikov.

Stoltenberg, ki bo v danes in četrtek v Bruslju gostil obrambne ministre Nata, je dejal, da bo zavezništvo okrepilo svojo prisotnost, da bi “Afganistancem pomagali premakniti se z mrtve točke in talibanom poslali jasno sporočilo, da ne bodo zmagali na bojišču”.

Ob tem je zatrdil, da je sodelovanje Natovih vojakov v bojnih operacijah izključeno. “Osredotočamo se na urjenje afganistanskih posebnih sil, ki so se izkazale kot ključne v boju proti upornikom,” je pojasnil.

Stoltenberg je še dejal, da bo zavezništvo okrepilo pomoč pri razvoju afganistanskih letalskih sil. V 16 letih vojne v Afganistanu so se letalske sile izkazale kot najmočnejše orožje proti talibanom.

Odločitev o povečanju števila vojakov v Afganistanu bodo uradno potrdili obrambni ministri Nata na zasedanju v sredo in četrtek.

Ameriški veleposlanik pri Nato Kay Bailey Hutchison je nedavno dejal, da bo Washington pozval ostale članice zavezništva, naj skupaj prispevajo okoli 1000 vojakov za Afganistan. Te enote naj bi se pridružile 3000 ameriškim vojakom, ki so bili v skladu z novo strategijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa že napoteni v deželo pod Hindukušem.

D. Č., STA

 • Morala

  Naj si sami uredijo stvari tam! Bogi vojaki, ta višjim je super fajn, ko so na varnem! Marsikoga urite in zalagate, potem pa imate problem, ko postanejo močnejši in se obrnejo proti vam, ki ste jih urili!!

 • Zima prihaja
 • Lilika

  Zakaj pa? Mislim, da bi bilo bolje, da bi bili Evropejci v Evropi in Afganistanci, Pakistanci in Iračani v svojih državah – sami brez nas. Naj delajo kar hočejo. Ne pa, da v zameno za nafto, ki nas bo pogubila sprejemamo muslimane sem gor.
  Konec sveta se je začel v Siriji. Brat bo klal brata, potresi, poplave in viharji bodo vedno močnejši. Vode se bodo dvignile, temperature se bodo dvignile, muslimani bodo, zaradi notranje izdaje s strani lažnega papeža, zavzeli Vatikan in Rim bo uničen. Zemlja se bo spremenila v pekel, ker so z nafto povezani mafijci skrili izum, ki ga je BOG dal sv. Miklavžu Tesli da, bi nadomestil Nafto. Toda oni so ga v svoji nenehni gonji po dobičku uničili. Oni so satanisti in hočejo neomejeno oblast. Zato tudi brišejo križe in uvajajo vedno večji nadzor nad avtohtonim prebivalstvom. Medtem, ko lahko priseljenci hodijo sem in tja brez vseh papirjev. Da grem jaz brez papirjev na Kitajsko ali v ZDA. Mislim, da bi bila prej nazaj, kot tja.
  Ker pravi papež je Benedikt XVl. ob odstavitvi katerega je v Vatikansko katedralo, ki bo tako ali tako kmalu džamija, udarila strela.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!