Nato krepi položaje na vzhodu Evrope z nemškimi in belgijskimi vojaki

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Skupina nemških častnikov iz Nemčije in Belgije je prispela v Vilnius, kjer bodo koordinirali bataljon s 1200 vojaki iz več držav članic Nata. Pred nemškimi častniki je v Litvo prišlo približno 30 belgijskih vojakov, v pristanišču mesta Klaipeda se je zasidrala ladja z logistično opremo.

Voditelji zveze Nato so julija lani na srečanju v Varšavi potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko. Nato s krepitvijo vojaške navzočnosti na svojih vzhodnih mejah odgovarja na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija. Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je pohvalila odločitev Berlina, da bodo vodili Natov bataljon v Litvi.

ZDA bodo prevzele poveljevanje bataljonu na Poljskem, Velika Britanija v Estoniji, Kanada v Latviji in Nemčija v Litvi.

V Natovi okrepljeni prisotnosti bo sodelovala tudi Slovenija. V  Latvijo bo šlo do 50 pripadnikov Slovenske vojske. V bataljonu pod kanadskim poveljstvom, v katerem bo od 1000 do 1200 pripadnikov, bodo sodelovali še vojaki iz Italije, Španije, Poljske in Albanije.

B. J., STA

 • xtc

  Očitno se Vladimirčetu želje ne izpolnjujejo:
  Trump bo vztrajal na zdajšnji politiki to je že jasno:

  • The Truth Keeper

   Alo stari… Britanski vojaški “think tank” je ravno priznal, da jih Rusi popapcajo v enem popoldnevu! Ko bo Vladek trznil z očesom bo Berlin spet razdeljen z zidom! Pa še nekaj… Vi boste nad Trumpom zelo razočarani! TTIP je že padel! Pa lep pozdrav…

   • stajerc5

    Alo baby…TTIP te je kot podjetnika(hahahaaa…) zelo prizadel, nje!?
    Aha, se nekaj. Se se vedno igras vojne v peskovniku?

    • The Truth Keeper

     Nje? Ti pa nisi lih Štajerc, ali? Kaj ste sploh želeli povedati?

   • xtc

    Uboščrk ;pa si mislil da bo nekaj čudežnega:
    Koliko bo TIPP PADEL JE VPRAŠANJE;KOLIKO SE VIDI GLEDE nATA je že sekretar povedal ;da spprememb ne bo razen financiranja_torej zjči se revše:

 • Adolf Hitler

  hahahahaaahahahahahah was für juden media scheis haus propaganda!

 • The Truth Keeper

  NATO je v zasebna vojska mednarodnega vojaško-industrijskega kompleksa in nikakršen branitelj zahodnega sveta! Njihov primarni cilj je vojaška podpora v problikovanju etničnih nacij evropskega kontinenta! http://shrani.si/f/2x/ha/2meFzHLM/161426882383595032807115.jpg

  • xtc

   Nato je prava vojska;ki spravlja rusofisko komunistično putinofilcke klečeplazce v obup:

   • The Truth Keeper

    Hehehe… A vi sploh znate tvoriti stavke? Odkar vam je foter domov pripeljal televizor živite v laži! Članstvo v partiji pa vam je dokončno zapečatilo dojemanje stvarnosti! Že ves čas se borite proti sebi, verbalno seveda, saj kaj drugega tako in tako ne upate!

 • Franc Šink

  Ali je to uvod v WW 3, ali kaj?

 • xtc

  Jasno je ;da je Trump uvidel ;da je Putin težava;seveda bodo rusofili hudo razočarani;ko bo pač Putinu povedal ;da se bodo odnosi izboljšali ;ko bo le ta vrnil okupirane dele Ukrajine in se umaknil tja kjer mu je mesto in nehal delati zdrahe po Evropi:
  Kot je tudi že napovedal navi sekretar prioritete in cilji Nata OSTAJAJO ISTI PRIŠLO BO DO SPREMEMB A TEMELJNI CILJI OSTAJJO_NA ŽALOST RUSOFILČKOV:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!