NATO na poti k še večji varnosti – bo protiletalski obrambni sistem Patriot kmalu romal v Romunijo?

Foto: epa

Ameriški State Department je po navedbah Pentagona odobril potencialno prodajo protiletalskega obrambnega sistema Patriot kot tudi podporne opreme Romuniji. Možna prodaja sedmih moderniziranih enot Patriot, ki vključujejo sedem setov radarjev, 28 izstrelitvenih postaj in več kot 200 različnih tipov raket, je ta teden v javnost informacijo posredovala ameriška Obrambna agencija za varnostno sodelovanje. 

Kongres je bil obveščen o možni prodaji, vredni 3,9 milijarde ameriških dolarjev, in je med drugim dodal, da bo za implementacijo predlaganega dogovora nujno potrebno, da se na ducate vladnih in pogodbenih predstavnikov napoti v Romunijo. Glavna izvajalca bosta predstavljala Raytheon Corporation iz Massachusettsa in Lockheed-Martin iz Teksasa.

Pobuda za prodajo prišla iz Romunije
Po navedbah agencije je prošnja za morebitno prodajo prišla s strani romunske vlade, ki je prav tako zaprosila za podporo, komunikacijsko opremo, opremo, potrebno za usposabljanje enot, rezervne dele, dele za popravilo in za osebno usposabljanje. “Ta predlagana prodaja bo okrepila zunanjepolitične in notranje varnostne cilje ZDA, saj bo to pripomoglo k izboljšanju varnosti zaveznice Nata, ki ostaja pomembna sila za politično stabilnost in ekonomski napredek znotraj Evrope,” so sporočili iz agencije.

Foto: iStock

Potencialna prodaja sistema po besedah agencije ne bo ogrozila vojaškega ravnovesja v regiji, saj bo zadostila potrebam Romunije po lastni obrambi in obrambnih ciljev Nata pri odvračanju regionalnih groženj. Medtem je ameriška vojska po navedbah medija Russia Today v Baltiku že namestila lastne protiletalske obrambne sisteme Patriot.

N. Ž.

 • samsara

  Ali NATO vidi nevarnost v zraku?
  Invazivne tuje horde zadnja leta derejo v Evropo izključno po kopnem in po morju. Pa še na morju jih na ozemlje EU dovažajo vojaške ladje članic EU, katere smo davkoplačevalci plačali in jih plačujemo za to, da bi nas branile v primeru napada/invazije.
  No ja, saj se da razumeti. Glavno je, da orožarski biznis na račun davkoplačevalcev laufa, pa da se pozornost usmerja stran ob bistvenega in življenskega.

 • črnaovca

  Teroristi in njih napadi niso prišli po zraku in tudi ne iz Rusije. Seveda je treba napihovati rusko nevarnost da se proda drage sisteme relativen vredosti. Se je kdo vprašal kaj bo ko bodo rakete izstrelejne na lažne cilje

 • Demonkrat

  Zanimivo .Evropske države članice Nata pa niso sposobne ubraniti lastnih narodov

  • tarantela

   Pred kom neki? Trump se gre štacuno z orožjem. Nad Severno Korejo se vsi zmrdujejo, ko pa ZDA rine po vsem svetu, pa mahajo z repki kot kužki.

 • Božo

  Ameri bodo spet bogatili na račun evrope. Raje bi jim pokazali vrata, vse krize na vzhodu so itak zakuhali oni.

 • cosmosjasnovidec

  No ja.Vse države razen posrane Slovenije so že oborožene z vrhunskimi oborožitvami.
  Slovenija pa niti nima municije za vojaške puške.
  Do sem so nas pripeljali levaki.Sramota.

 • šmentanamuha

  Kaj zdaj ne boste zapisali, da nato kopiči težko orožje na Ruski meji in izziva Rusijo, ki ima posledično upravičeno vojaške vaje na SVOJEM ozemlju?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!