Nekatere katalonske voditelje aretirali, drugi bežijo pred zakonom. Na ulicah protestirajo, v Madridu izgubljajo živce. Možni tudi novi teroristični napadi

Foto: epa

Včeraj je na tisoče protestnikov podprlo katalonsko neodvisnost, medtem ko se madridski sodniki ukvarjajo z aretacijo nekdanjega predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta. Tudi na druge voditelje preži kar 30-letna zaporna kazen, mnoge so tudi že aretirali. Kljub obtožbam pa bodo na prihajajočih volitvah lahko kandidirali, če ne bodo prej pristali za rešetkami. Nekateri člani katalonske vlade so tako že v zaporih, drugi se v Bruslju izogibajo roki pravice. Španija izgublja nadzor, zaradi česar so tudi teroristične grožnje vedno večje.

Več tisoč baskovskih protestnikov je včeraj zasedlo ulice Bilbaa in podprlo katalonsko neodvisnost. Kljub dežju so mahali z baskovskimi in katalonskimi zastavami, madridski sodniki pa so se ukvarjali z evropskim nalogom za prijetje katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta.

Katalonski voditelji se zaradi odpora in želje po prekinitvi zveze s Španijo soočajo s 30-letno zaporno kaznijo. Mnoge nekdanje ministre so že aretirali in odpeljali v Madrid. Puigdemont je v nizozemščini v soboto na svojem Twitterju zapisal, da bo sodeloval z belgijskimi oblastmi, čeprav je njegov odvetnik izjavil, da se bo politik boril proti prisilnemu vračanju v Španijo. “Po pripravi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdala Španija, smo pripravljeni na sodelovanje z belgijskim pravosodjem,” je zapisal Puigdemont. Tožilci v Bruslju pa so dejali, da preučujejo naloge za aretacijo Puigdemonta in njegovih štirih sodelavcev. Upajo, da bodo s postopki izročitve lahko čim prej začeli.

Foto: epa

Sledi tudi terorizem?
V baskovski regiji je teroristična skupina ETA med letoma 1959 in 2011 povzročila več kot 850 smrti. Dr. Evan Jean Lawrence z univerze Central Lancashire je za The Express povedal: “Če se bo Španija močno uprla in skušala prevzeti nadzor, lahko ETA spet napade. Na tem območju se je gradila dolga zgodovina ločenih gibanj in žal tudi terorističnih skupin. Španija se s konfliktom zelo slabo spoprijema in lahko samo čakamo, da se bo teroristično gibanje okrepilo.”

Po podatkih New York Timesa skoraj 63 odstotkov Baskov nasprotuje katalonski neodvisnosti, 22 odstotkov pa se z njo strinja. Približno 44 odstotkov si želi, da bi jim Madrid dodelil zgolj več svobode, le 23 odstotkov pa si želi popolno neodvisnost.

Obtoženi politiki bodo na prihajajočih volitvah lahko celo kandidirali
Puigdemont je na svojem Twitterju še zapisal: “Čas je, da se združijo vsi demokrati. Za Katalonijo, svobodo političnih zapornikov in za republiko.” Tiskovni predstavnik španske vlade Inigo Mendez de Vigo pa je v petek dejal, da lahko politiki, tudi tisti, obtoženi zločinov, kandidirajo na prihajajočih volitvah, razen, če bodo obsojeni še pred njimi. Puigdemont ni zanikal možne kandidature, v Barceloni pa je zaradi odhoda v evropsko prestolnico deležen več kritik.

Foto: epa

Albert Rivera, predsednik tamkajšnje liberalne stranke, je dejal, da je Puigdemont dobil tisto, kar si je zaslužil. Z načrti za odcepitev je nadaljeval kljub temu, da so ga španske oblasti opozorile, da krši zakon. “Gospod Puigdemont, kjerkoli že si, pridi nazaj v Španijo in pokaži svoj obraz pred zakonom,” je dejal Rivera. “Nekoč si se hvalil, da se požvižgaš na zakon, zato ne bodi ogorčen, če sodnik preiskuje tvoja dejanja,” je še dodal.

Miquel Iceta, vodja katoliških socialistov, pa komentira: “Nekateri člani naše vlade so v zaporih, drugi pa se v Bruslju želijo izogniti roki pravice. To je čas za gradnjo mostov, ne za dvig meja.” Puigdemonta skupaj še s štirimi nekdanjimi ministri iščejo zaradi suma storitve petih kaznivih dejanj, ki vključujejo upor, uničevanje in poneverbe ter spodbujanje regionalnih zakonodajalcev, da razglasijo neodvisnost od Španije. Dlje časa bosta Puigdemontova aretacija in izročitev odloženi, tem večja je verjetnost, da bo tudi on kandidiral na volitvah, ki bodo 21. decembra.

Anja Lepej

 

 • pajot

  Človeka na tem planetu prav nič ne izuči. Če se ne bojo zdaj pogovarjal,se bojo pa po vojni.

  • samotoje

   Modre misli. Pa ne pobarvane.

 • dr Janez Sveti

  Če bi bila Španska vlada pametna in demokratična bi naredila takole!
  Dragi, Katalonci!
  Organizirali bomo referendum,pod mednarodnim nadzorom. Odločili se boste ali ste za samostojnost (ki bo draga kot hudič) ali ostanete v okviru Španije(kaj vam sedaj manjka). Naj zmaga večina! Da bo referendum pravičen, se ga mora zaradi veljavnost udeležiti več kakor 50 % volilnega telesa in zmaga večina.
  Tako bi naredil jaz! Ampak jaz sem genij!
  DR Janez Sveti genij

  • AlojzZ

   Ne gre za intelekt. Gre za oblast! OBLAST!

  • lojze

   Nisi genij, si bedak, gospod dr. Janez Sveti genij. Tako so govorili komunisti leta 45″.Bog obvaruj Katalonijo, živeli Katalonci.

   • dr Janez Sveti

    Upam, da me boš razsvetlil in mi razložil, zakaj si me obtožil, da sem bedak
    Jaz namreč vidim iz tvojega komentarja, da si bedak, ki ni nič razumel iz zapisa genija.
    DR Janez Sveti genij

  • dež

   Tole nisi napisal preveč genialno. Če pride na volitve dobra polovica in za samostojnost glasuje dobra polovica to pomeni, da je za glasovala dobra četrtina vsega prebivalstva. Kar se meni zdi bistveno prenizek procent, za samostojno državo pa že mora biti konkretna, npr. 2/3 večina.

   • dr Janez Sveti

    Očitno tebi ni jasno, da demokracija tako deluje že stoletja. Tisti,ki ne volijo, so pomagali zmagovalcu. Če se tega ne zavedajo..too late gospoda.
    Koliko % volilcev od 100 % volilnih upravičencev, bo letos izvolilo slovenskega predsednika?? :) :)
    DR Janez Sveti demokrat

    • dež

     Načeloma se strinjam s teboj. A ne moreš primerjati volitev v parlament ali za PD, referenduma o čemerkoli že (pa še zanj imamo v SI kvorum, kar se meni sicer zdi bedarija) in odcepitve od države.

  • Bozz

   In glasove bomo šteli mi, ker ni važno kdo voli, ampak kdo šteje glasove, muahahahahahaha!

   https://www.youtube.com/watch?v=7edeOEuXdMU

 • Morala

  Vse slabo se 2x povrne in to v hujši obliki! Bolj jim bodo nasprotovali, slabše bo! Oblast, oblast je vsepovsod sladka!! Vsem gre samo za oblast, ljudje pa trpijo…

 • Lilika

  Če bi bili muslimani, bi jih vsi priznali in zbombardirali Španijo.

 • Anton

  po mojem mnenju bi moral odstopiti oz iti v zapor en drug predsednik vlade in to ni ta ki se skriva v Madridu, temveč tisti, ki bivakira v prestolnici Španije in to iz enega preprostega razloga, nikoli ne pojdi s “palico” nad ljudstvo, ker boš dobil po glavi kot boomerang.

  sarkazem press

 • samotoje

  Pisanje o tem, da katalonski voditelji bežijo pred roko pravice, je, milo rečeno, bedarija. Pred čigavo roko pravice?

 • RATATA

  Judovski NYT zavaja že od 1915.! Naši sestriči Baski podpirajo Katalonce, jezi jih pa njihova smotanost. V dolgih letih so Baskovske separatiste umirili, vendar je to možno le zato, ker se rojevajo permisivno vzgojeni mehkužci, kot pri nas in povsod po svetu. S petjem in rajanjem se ni še nihče osamosvojil. To se je opazilo že pri nastavljanju obraza španskim policistom ob referendumu, kar je preveč krščansko pokorno, česar pa ti španski palicaji sploh niso opazili, saj so isti kot njihovi predniki, ki so osvojili J.Ameriko.

 • totex39

  Španska vlada je dokazala, da z zaprtjem Katalonskega predsednika in njegovih ministrov očitno ne vlada demokracija in s takim ravnanjem vedno bolj tonejo v Frankov fašistični režim.

  • xtc

   Kar je trenutno žel edina rešitev pred popolno katastrofo.

 • xtc

  Ko so levaki naredili s***** pa rep med noge kot 36,ko so bežali kot podgane po celi Evropi.
  Jasno je ,da bo moral Rayoy obuti Francove čevlje,če bo želel zadeve urediti,a kljub vsemu bo moral razmisliti tudi o nekaterih spremembah,ko bo uredil problem s hujskači.

 • Bozz

  Sami so si krivi Španci. Kradli ste in grabili Katalonski denar, niste poskrbeli za zadovoljstvo ljudi, da do tega ne bi nikoli prišlo, sedaj pa imate, bedaki.

 • cosmosjasnovidec

  V baskovski regiji je teroristična skupina ETA,če bi se to dogajalo pri nas pa bi bila “made&kurčanovič”v sodelovanju tovarišev “jankovič,pahor&cmerar”.

 • šmentanamuha

  Katalonci se očitno počutijo ujetniki španske države, zato so na referendumu, ki ga je Madrid poskušal brutalno preprečiti, kljub vsemu izglasovali svojo samostojnost. Do nje imajo pravico. Vsak narod, ki tako želi, bi moral imeti pravico do svoje samostojnosti in se nato svobodno odločati, s kom bo sodeloval. Tako bi se tudi zmanjšala moč velikih držav. Zdaj pa gre vse skupaj v smer nekaj velikih močnih držav, ki si bodo razdelile in uredile svet po svoje. Zato: ZA samostojnost Katalonije!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!