Nekdanji avstralski premier v bran Trumpovi razumni politiki

Nekdanji avstralski premier Tony Abbott pri sprejemanju odlikovanje AUFO za prizadevanja za Ukrajino.

Nekdanji avstralski premier Tony Abbott je v medijih branil republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, rekoč da je njegova politika “precej razumna”, zavrnil pa je komentarje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton o tem, da je polovica Trumpovih volivcev klavrnih. 

“Večina Trumpovih volivcev ni klavrnih, sploh niso obžalovanja vredni. To so spodobni ljudje, ki si v svoji državi želijo sprememb in njihove zahteve so poštene,” je izjavil. Trumpove komentarje o ženskah, za katere se je Trump javno opravičil in jih označil za moško nakladanje iz športnih slačilnic, pa je označil za gnusne.

Abbott je goreči konservativec in nekdanji katoliški semeniščnik, ki je dve leti vodil Avstralijo – od 2013 do 2015. V svoji politiki se je včasih do volivcev obnašal premalo diplomatsko, zagovarjal je protimigrantsko stališče in nasprotoval porokam istospolnih partnerjev. Poudarjanje, da so ženske ustvarjene kot šibkejša bitja, je bilo zanj usodno, saj ga je bivša premierka označila za seksista in sovražnika žensk.

“Deset, če ne sto tisoč milijonov Američanov bo še naprej podpiralo Trumpove ideje, če bo izgubil volitve. Ponosen sem na Avstralijo, občudujem Ameriko, želim, da je Amerika spet tako močna, kot je lahko,” je dejal Abbott. Trumpovo stališče do nižanja davkov in pospeševanja porabe odobrava kot klasična konservativna pristopa.

Aktualnega avstralskega premierja Malcolma Turnbulla je CNN vprašal, kaj misli o Abbottovi obrambi Trumpove politike. “Prepričan sem, da je gospod Abbott natančno prebral politična stališča Donalda Trumpa, preden je o njih podal izjavo,” je odgovoril.

A. B.