Nekdanji makedonski premier Gruevski moral pred političnim pregonom zaprositi za azil na Madžarskem?

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski. (Foto: Fb)

Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski, ki ga Skopje išče s tiralico, se po lastnih navedbah skriva na Madžarskem, kjer je zaprosil za politični azil. Makedonski premier Zoran Zaev pa je danes sporočil, da morajo še potrditi, ali je Gruevski res zapustil Makedonijo. “V zadnjih nekaj dneh sem prejel nešteto groženj za svoje življenje. Zdaj sem v Budimpešti, kjer sem prosil za politični azil madžarske organe. Vedno bom zvest cilju Makedonije. Nikoli se ne bom predal,” je zapisal.

Gruevski je preko Facebooka danes sporočil, da je zbežal v Budimpešto. Dodal je, da je v preteklih dneh prejel več groženj s smrtjo. Ali je objavo na Facebooku res zapisal Gruevski še ni potrjeno, odzvale se niso še niti madžarske oblasti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da Gruevski iz države ni odšel preko uradnih mejnih prehodov. Preiskujejo tudi, ali je objava na Facebooku prava ali pa je bila objavljena z namenom, da bi ukanila preiskovalce.

Oblasti ne vedo nič
Premier Zoran Zaev je medtem podvomil v navedbe Gruevskega. “Ne vemo, ali je pobegnil ali ne. To je treba ugotoviti, da bi prišli do sklepa, da je odšel iz Makedonije,” je dejal premier po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Pojasnil je, da se vlada ne bo vmešala v delo sodišč, in ob tem pozval tudi druge, naj se ne vmešavajo. O tem, kje se Gruevski nahaja, pa ničesar ne vedo niti pri konservativni opozicijski stranki VMRO-DPMNE, ki jo je nekoč vodil iskani politik. Objava na Facebooku jih je presenetila, saj niso vedeli niti, da je prejel več groženj s smrtjo, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V Skopju so v ponedeljek izdali nalog za aretacijo dolgoletnega premierja, potem ko mu sodišče od petka ni uspelo izročiti odločitve, na podlagi katere bi moral začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, poroča STA.

Ko je oblast zasedla nova vlada, so njega in 140 posameznikov zasuli s sodnimi postopki
Gruevski vseskozi poudarja, da levičarska vlada Zorana Zaeva, ki je izgubila volitve in oblast prevzela s prevaro, ni na svojem položaju, da bi delala v dobro ljudi, saj se raje ukvarja z obračunavanjem s stranko VMRO-DPMNE, ker jo želi oslabiti. Do zdaj so se lotili že 140 posameznikov iz različnih vladnih institucij. “Takšen pregon se ni zgodil od leta 1949,” opozarja Gruevski in dodaja, da bo stranka napade preživela, nastale pa bodo posledice za državo. Cilj vladnih napadov je škoditi stranki VMRO-DPMNE, ki se zavzema za uresničitev nacionalnih interesov Makedoncev in vseh prebivalcev Makedonije, torej jo oslabiti in zmanjšati njen vpliv. Na ta način poskušajo po prepričanju Gruevskega prestrašiti ljudi, da si ne bodo upali odzvati se, ne glede na to, kaj bi se zgodilo. Oblast je namreč pri tem zelo brutalna in nekompromisna, saj ne upošteva pravnih postopkov. Nezakonito zapirajo poslance in v parlamentu odločajo o njihovi imuniteti. Način aretacije in dolgotrajni postopki sojenja so zelo nedemokratični, kar kaže na to, da demokracije v državi ni več.

Oblasti v ponedeljek niso vedele, kje je Gruevski, a naj ta po poročanju Tanjuga ne bi imel potnega lista, saj so mu ga zaradi več obtožb odvzeli julija lani. Gruevski vztraja, da gre pri tem in drugih sodnih postopkih, ki potekajo proti njemu, za politično motivirane procese.

H. M.

 • Caesar

  Gruevski je sedaj prvi politični begunec, ki je pobegnil iz Severne Makedonije, da ga Sorosov ljubljeni voditelj Zo Kim Zaev ne bi spravil v zapor v Skopjangu.

 • Artur

  Komunajzlska zloveska narodno izdajalska garnitura gre vztrajno po vzoru makedonskega komunajzla Zaeva v SLO fašistokomunistično diktaturo. “SLO butaste, pohlevne ovce v vrsto stroj se, pripravite se na šišanje do golega in v halal proceduro”.

  If Fascism Ever Comes To America, It Will Come In The Name Of Liberalism
  https://www.youtube.com/watch?v=Y2sMoykZ-lM&start_radio=1&list=RDY2sMoykZ-lM&t=13

  Why Leftists are the real fascists
  https://www.youtube.com/watch?v=Saqo9FGvVlc

 • Olga2345

  Komunisti so zločinci enaki Islamistom!

 • Lojz

  Model je baraba kot vsi desničarji.

 • Anton

  A tako poteka?

 • Stric iz ozadja

  A ce si desen si avtomatsko nedolzen?

 • koza

  na misel pride, da je to delo Obame … https://kamenjar.com/ivica-sola-insalah-europo-insalah/ ; pa clintonca se je baje k sebi spravila, bo kandidirala za precednico

 • BlackOpsSystem

  Kam bo zoki po azil skočil???

 • tarantela

  Od kdaj je pa pregon zaradi kriminala politični pregon?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!