Nemci imajo dovolj Schulza: Na volitvah v zvezni “rdeči” deželi Severno Porenje – Vestfalija se obeta obrat

Martin Schulz (foto: epa)

V nedeljo, 14. maja, bodo deželne volitve v Severnem Porenju – Vestfaliji. V tej po številu prebivalstva najštevilčnejši deželi je od leta 2010 na oblasti stranka SPD. Vlado vodi predsednica Hannelore Kraft v povezavi z Zelenimi. Izgleda, da je Schulzov efekt evforije minil, kajti priljubljenost stranke SPD se zmanjšuje. Po zadnjih dveh raziskavah javnega mnenja trenutno presenetljivo vodi CDU, z 32 %, pred SPD, ki ima 31 %. Zeleni s 7 % nazadujejo, Genscherjevo stranko FDP pa bi volilo 13,5 % volivcev. AfD ima podporo 6,5 % volivcev. Levica je pri 6 %.

Menjava vlade v Düsseldorfu, kar je bilo pred tedni še nepredstavljivo, je povsem realna možnost. Po zmagah na deželnih volitvah, tako v Posarju kot v deželi Schleswig Holstein, se lahko zgodi čudež, da CDU zmaga tudi v deželi Severno Porenje – Vestfalija. V tem primeru pa bi moral Martin Schulz pozabiti na kanclersko mesto v Berlinu. Glede na to, da je v Porurju srce nemške socialdemokracije, predsednica SPD in deželne vlade Hannelore Kraft bodri Schulza, da bo SPD zmagala in s tem popeljala Schulza do kanclerskega prestola. Zelo je samozavestna in tudi javnim raziskavam ne zaupa.

Seveda se postavlja vprašanje, če si Hannelore Kraft zasluži zmago? Kajti vlado je vodila bolj slabo, česar volivci niso pozabili. Najslabše je bila ocenjena pri poglavjih varnost in vzgoja ter izobraževanje. Zelo slabo je ocenjen tudi notranji minister Ralf Jäger. Kraval tisočih desno ekstremnih huliganov iz leta 2014 še ni pozabljen. Veliko prahu pa je povzročila kölnska silvestrska noč 2015/2016, ki velja kot primer za neuspeh vodstva policije. Tudi atentatorja na berlinskem božičnem sejmu Amrija niso pravočasno izgnali, čeprav so ga mesece dolgo opazovali. Vodja CDU opozicije Armin Laschet je to ostro obsodil in za časnik Deutchlandfunk dejal: “Neukrepanje policije v deželi SPV je povzročilo nevarnost tega terorističnega napada in vzročnost je naslednja: če bi bil v zaporu, ne bi mogel izvesti terorističnega napada.”

V tej deželi je tudi več vlomov v stanovanja in hiše kot na Bavarskem, v Baden Württembergu, Spodnji Saški, Saški in Saški-Anhaltu skupaj. V Münchnu je povprečno tisoč vlomov letno, v Kölnu petkrat več, to je 5 tisoč.

Socialisti so deželo enormno zadolžili
Severno Porenje – Vestfalija je na več področjih zadnja luč. Tako je nemška služba za pomoč okolju po poročanju WDR raziskovala, kateri politiki vozijo okolju najbolj škodljivi avto. Rezultat: neslavno prvo mesto med nemškimi predsedniki dežel je osvojila ravno deželna predsednica dežele SPV (nemško NRW) Hannelore Kraft: njen oklepni Mercedes S 600 porabi 11,5 litra goriva na 30 kilometrov.

Leta 2015 je bila dežela SPV edina z nično gospodarsko rastjo. Brezposelnost sicer upada že leta, a vseeno počasneje kot v drugih deželah, 54 % brezposelnih v tej deželi pa jih nima poklicne izobrazbe. Posebno mesto zaseda finančni minister Norbert Waltter Borjans, ki je v Švici kupil ukradene zgoščenke s podatki utajevalcev davkov. Nekateri grešniki so se iz strahu potem sami prijavili in plačali davke.

Obenem ima dežela tudi veliko dolga v vrednosti 140 milijard evrov. Kljub temu pa je v deželi močno gospodarstvo, s številnimi podjetji v Düsseldorfu in okolici. Trgovska izmenjava s Slovenijo znaša okoli milijardo evrov. V času varčevanja je država Slovenija žal ukinila gospodarski konzulat v Düsseldorfu. Če aktualna vladna koalicija stranke SPD in Zelenih ne bo dobila večine, bo prišlo do zamenjave oblasti. O možnih novih koalicijah lahko zaenkrat le ugibamo. O tem, kdo bo v prihodnosti vodil deželo Severno Porenje – Vestfalijo, bo v nedeljo, 14. maja, odločalo 13 milijonov volivcev.

Dušan Čegovnik

 • Levicar nikoli! … in hetero

  Schulz je levuharska svinja, ki za Nemcijo in Evropo pomeni nadaljevanje pritoka migrantov, visanja kriminala, zaradi stroskov zanje in njihovega brezdelja in unicevanja javnih dobrin visjih davkov ali dugace povedano – se vec bede za Evropejce! Tega izdajalca je treba zapret!

  • tonite falco

   Ma kaj zapret, trajno onesposobiti – zapor ali še kaj hujšega.

 • antimur

  Vseeno, ali je levak iz zahodnega sveta, na vzhodu ali Balkanu, je nekaj najslabšega, kar se je dogodilo zemlji v vsej njeni zgodovini.

  • rrrrr

   Dobra ugotovitev. Z nekaj milijardami dokazov.

  • GrdaResnica_LepaLaz

   oboji so sionistični plačanci

 • rrrrr

  Opravičujem se, ker bo moj komentar izven teme v članku.
  Pravkar v Pliberku v Avstriji poteka svečana spominska maša za vse umorjene Hrvate s strani podivjane Brozove soldateske v maju in juniju 1945. Ob skromni kapelici se je zbralo nekaj tisoč ( moja ocena) svojcev umorjenih in drugih osveščenih hrvaških domoljubov.
  Kako to vem? Slovestnost pravkar prenaša njihov prvi program nacionalne televizije HRT1. HRT1 !!!
  Se vam ob tem porajajo kakšna vprašanja, vzporednice z nami?

  • Levicar nikoli! … in hetero

   Ja se! Da rdece prasice na RTV, ki zanikajo dejstvo, da so bili umorjeni kljub vsemu tudi in predvsem SLOVENCI, vsa slovenska gospodinjstva povrhu pod prisilo nekega idiotskega zakona se placujejo!!!

  • rubec

   Hvala za informacijo. Emmanuelle s Sylvio Kristel bom dal na pavzo, itak sem ga gledal že osemkrat.

  • Fogglof Tunnek

   Te pa gremo fsi off topic… Ja, potegnimo fsporednico…reaktiviramo Hudo jamo, in not fuknit fse novonastale neodomobrance…s spomeniki vred. Bobu bob!!!

 • Opazovalec

  Stranka SDS menda nadaljuje izročilo social demokrata Pučnika, o čemer sodim na vsakoletnem slavljenju tega zaslužnega moža. Kako gre to skupaj z napadanjem današnjih nemških social demokratov, ki so v veliki meri izoblikovali Pučnikovo politično misel. Bo potrebno začeti častiti drugačne politike. Ker je tudi Angelca v nemilosti ostanejo samo še skrajno desne stranke, da ne rečem neonacisti.

  • Olga

   Lepe sanje!

   • Opazovalec

    Hudič je samo v podrobnosti, da ni ustreznih rezultatov na volitvah. Bo potrebno zamenjat volilce, če ne ne bo slasti oblasti.

    • Olga

     Medijska gonja? Pravosodna gonja s političnimi procesi??? Dajte no! Vprašajte se, zakaj!

 • Olga

  Levičarji so rak!

  • Levicar nikoli! … in hetero

   In to maligen!

   • Olga

    Torej kemoterapija na volitvah!

    • Levicar nikoli! … in hetero

     Ne, jaz bi samo amputiral in ven rezal! Hehe

 • xtc

  Komunistov;socialistov;nacionalsocialistov ter fašistov se vsak normalen človek otepa in še hitreje jih ima dovolj z njihovimi nategi in lažmi:

  • cosmosjasnovidec

   Enako kot sedaj na hrvaških radijih slišil kako prasci lažejo ter nakladajo,ko se bližajo volitve tako,da vsem lažem verjamejo sami sebi.
   Tako se bo začelo tudi pri nas,ko bo levaška golazen pričela z svojimi izpadi ter podkupninami državljanov.

 • sunday

  ko bi nemce vsaj enkrat srečala pamet in bi odjebali tako schulza kot fatimo habibi-merkel ter bi na teh odločilnih volitvah za eu dali glasove A fur D – alternativi za nemčijo!!!

 • garfi

  socialisti so pravi populisti
  popularnost gradijo na kreditih

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!