Nemci in Švedi poostrili azilno zakonodajo, pri vračanju migrantov bo pomagala vojska

Foto: iStock

Nemci še ne zapirajo meja, bodo pa z novo in ostrejšo azilno zakonodajo vstop v državo za nekatere prosilce precej omejili. Zakon, ki med drugim predvideva tudi vračanje migrantov v domovino z letali, bo vstopil v veljavo že jutri.

Novost v zakonu vključuje širši nabor varnih držav. Sedaj so med njimi tudi Albanija, Kosovo in Črna Gora. Srbija, BiH in Makedonija so bile na tem seznamu že prej. Prosilce za azil iz teh držav bodo skoraj zagotovo zavrnili. Množično deportiranje se lahko začne že prihodnji teden, vanj pa se bo najverjetneje vključila tudi vojska, piše Deutsche Welle.

“Hočemo se izboljšati glede deportiranja prosilcev, ki niso upravičeni ostati, in to kmalu, pred iztekom letošnjega leta,” je za DPA dejal Altmeier, vodja kabineta kanclerke Merkel in koordinator za begunce.

Po novi zakonodaji bodo tisti z odobrenimi prošnjami za azil podvrženi tečajem, s katerimi želi vlada beguncem olajšati integracijo v nemško družbo. Z zakonom se tudi podaljšuje obdobje, ki ga prosilci lahko preživijo v nastanitveni centrih. Sedaj bodo lahko v njih bivali šest mesecev namesto treh, pri čemer pa pomoči ne bodo dobivali več v obliki gotovine, temveč v blagu.

STA tudi povzema, da zakon poenostavlja birokratske postopke za gradnjo novih nastanitvenih centrov.

Tudi Švedska zaostruje azilno politiko
Švedi bodo pospešili postopke obravnave prošenj za azil, zavrnjene prosilce pa hitreje pošiljali nazaj v njihove domovine, da bi bile namestitvene kapacitete proste za novo prispele. Poleg tega naj bi zaostrena zakonodaja razširila seznam zahtev za zagotovila o zmožnosti preskrbe družinskih članov, ki bi se želeli pridružiti svojcem na Švedskem.

Švedskim parlamentarnim strankam se ni uspelo dogovoriti glede uvedbe začasnega nadzora na meji. Sicer pa Švedska glede na nove napovedi pričakuje, da bo letos za azil v državi zaprosilo do 190.000 ljudi. V 9,8 milijona veliki državi naj bi do konca leta lahko zmanjkalo namestitvenih kapacitet za 45.000 ljudi.

Ž. K.

 • rubec

  Po novi zakonodaji bodo tisti z odobrenimi prou0161njami za azil podvru017eeni teu010dajem, s katerimi u017eeli vlada beguncem olaju0161ati integracijo v nemu0161ko druu017ebo. nnA res? Ko sem nedolgo tega v Frankfurtu vprau0161al mimoidou010dega Nemca, se mi zdi da je bil malce bolj temen, verjetno od morja, kje moram zaviti proti Berlinu, mi je odgovoril: Uahat hamib butu mohamad uahat benaziss Munhn. nEne dva dni zatem sem bil kar tiho.

  • dob

   Fak! Meni je eden sredi Londona pokazal isto pot proti Liverpoolu.

   • rubec

    Hehe, po moje so Bitlesi ze razpadli ko si dosegel Jetrapool.

    • dob

     Do takrat bi še Domicelj razpadel.

 • francelj3

  Sprejeti migranti bodo integrirani v nemu0161ko druu017ebo, ko se bodo nehali petkrat na dan metati po tepihih, ob petkih delali, u017eenske pa bodo razoglave. Skratka brez zunanjih znakov religije, kadar so na cesti ali v sluu017ebi. Doma pa lahko nosijo, kar hou010dejo. To bi tudi Slovenija morala nemudoma uzakoniti, u010de bi imela sploh kaj jajc.

  • dob

   Tole z jajci si lepo povedal, sam svinjine ne omenjat.

   • francelj3

    Pardon, pozabil. In ko bodo jedli vse tisto, kar jemo v Evropi.

  • hannibal

   Ma kaku0161na u010drna integracija, Francelj. Egipt je imel integracijo in je zato od najmou010dneju0161e svetovne civilizacije padel v tretji svet. Enako Rimsko carstvo.

   • francelj3

    Ojoj, če prav premislim, imaš prav.

 • koza

  le kdo si bo upal na letalo z njimi, u010de pa u017ee na tleh tako delajo, samo u017eermani, u017eermani, ta mantra pa nas ubija na realnih tleh

 • dob

  Do takrat bi u0161e Domicelj razpadel.

 • Illuminati Enlighted

  Tudi mi moramo takoj poostrit azilno zakonodajo, ker v nekem momentu bodo tile vsi zaprosili za azil pri nas. Kaj pa potem?!

  • hannibal

   Potem jih bodo po Sloveniji razdeljevali po obu010dinah po kvotah glede na prebivalstvo. Kot to delajo v Avstriji, kjer se Somalijci sprehajajo po vasicah v alpskih dolinah.

 • polda

  Nau0161i pa u0161e kar u010dakajo ,da bodo potem jamrali in stokali ……..vozeki

 • Wild red duck

  Ja baje razmiu0161ljajo o najemu B52 in B-1B tako jih bodo lahko odlagali tudi v Siriji.

 • hannibal

  Ne veselimo se prezgodaj. Samo balkanske u0160iptarje bodo vrnili na Balkan, da bo veu010d prostora za Nigerijce, Eritrejce in Somalce.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!