Nemčija: Burke odslej prepovedane v sodstvu, vojski in drugih javnih službah

Foto: epa

Nemški parlament je v četrtek iz varnostnih razlogov potrdil delno prepoved nošenja burk javnim uslužbenkam, sodnicam in vojakinjam v službi. S tem ukrepom bi preprečili morebitne teroristične napade. 

“Država ima dolžnost, da se predstavlja ideološko in versko nevtralno,” piše v uvodu zakona, ki je v četrtek prestal glasovanje v spodnjem domu Bundestaga. Nemški notranji minister Thomas de Maziere je ob sprejemanju dejal, da “socialna integracija muslimanov zahteva jasno sprejemanje naših vrednot in tudi meje naše tolerance”.

Zakon sicer določa nekaj izjem, in sicer pri zdravstvenih delavcih zaradi strahu pred okužbami in pri policistih zaradi skrivanja identitete. Prav tako mora vsakdo pokazati obraz pri identifikaciji z osebnimi dokumenti. Novi varnostni ukrepi predvidevajo tudi uporabo elektronskih zapestnic v primerih spremljanja islamskih radikalcev. Novi ukrepi bodo tudi na področju izmenjave potnikov na letališčih.

Foto: STA

Nemčija je od leta 2015 sprejela več kot milijon nezakonitih migrantov iz večinoma muslimanskih držav. Reforma varnostne zakonodaje je posledica decembrskega terorističnega napada v Berlinu, ko je 24-letni unizijec Anis Amri s tovornjakom zapeljal v množico ljudi na božičnem sejmu in ubil 12 ljudi, 48 pa jih ranil. Štiri dni kasneje so ga ubili italijanski policisti v Milanu. Predstavnik kriminalistične policije v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija Dieter Schürmann je razkril, da je berlinski napadalec Anis Amri uporabljal 14 različnih identitet.

C. Š.

 • Caetano

  To je zgolj ”blažev žegen” glede na razmere v Nemčiji.

 • totex39

  Nemci so se spet prestrašili in niso sprejeli zakona, ki muslimanom vse povsod prepoveduje nošenje burke.

 • domovina mili dom

  To ne moreš verjeti, da so Nemci tako strahopetni.

 • Olga

  Počasi se Evropa zbuja!

 • indijanka

  Glej ga zlomka. Tudi Nemci so začeli pisati zakone zato, da preženejo dolgčas. Sodnica v burki…vojakinja v burki..ha..ha. Pol pa še največji hec, da je terorist naokoli hodil v burki in mu ni bilo potrebno obriti niti brade, ko se je predstavljal za 14 različnih žensk. Pa dejte no Nemci, kje je pa pogum in vzor, da se burka prepove v celoti? Pa mogoče tudi brada in nenazadnje cel uvoz drugačnih.

  • tasilo

   To bo zelo zelo težko, ker je vse skupaj ena sama … burka.

   • indijanka

    Res je. Nisem pa prepričana ali jo opazujem s prve vrste ali oddaljenega balkona. Upam v slednje.

    • barbara rov

     Tunnek aka indijanka, ali si osamljen da se sam s seboj pogovarjaš.

     • indijanka

      O sivko strahopetko. Poskusi se vsaj en dan črno obarvat. Ne upaš, a ne? Ker bi te vsi blokirali. Sicer pa verjetno poznaš tisto reklo, da so tisti s preganjavco najbolj nevarni sami sebe. Pazi nase.. :).

   • barbara rov

    se pogovarja sam s seboj aka tasilo

  • barbara rov

   Tunnek aka indijanka

 • cosmosjasnovidec

  Švabi zahojeni bili in bodo kreteni.
  Kje pa javne uslužbenke,sodnice in vojakinje nosijo burke?
  Prekleti švabski bedaki takih sploh na taka delovna mesta ne bi smeli zaposliti kot jih verjetno niti ne tako,da je tole spet blamaža in metanje peska v oči zabitemu folku z strani levakov.

 • šmentanamuha

  “…delna prepoved nošenja burk javnim uslužbenkam, sodnicam in vojakinjam v službi…” Pa kaj do zdaj so lahko imele vojakinje, sodnice in javne uslužbenke v delovnem času rjuhe čez glavo?????? Sploh si ne morem predstavljati, da pridem na sodišče in tam za sodniškim pultom sedi ena v črno zavita mumija in nekaj govori tam zbranim. To me spominja na srednjeveške rablje, Predstavljajte si, da vsi hodimo naokoli z rjuho čez glavo, kako bi zgledala takšna družba. Islam res poškoduje možgane.

 • Štalmajster

  Škooooda !
  Jaz sem pa do zdaj upal, da bom videl unsere Fräulein Angelo Dorotheo Kasner v burki, kako poje: “Oy wey, oy wey…. ;-))

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!