Nemški ekonomist opozarja: “EU bo brez temeljite reforme propadla!”

Foto: STA

Profesor Otmar Issing je postal v zadnjih letih bolj kritičen do propadajoče valute in monetarne unije, opozoril pa je tudi, da bo ta evropski blok propadel, če ne bo prišlo do reforme Evropske unije.

Issing trdi, da je bila “napaka pri izgradnji celotnega dogovora, ki govori o tem, da ko si enkrat član, si član za vedno” in da je očitno pot gospodarskega in proračunskega pravila evroobmočja določena narobe, saj nekateri lahko brez težav ves čas izsiljujejo.

Dodal je, da se države, kot so Grčija, Portugalska in Italija, zadržujejo v evroobmočju in še vedno iščejo rešitev po finančnem zlomu leta 2007.

Številne države nepripravljene za prevzem evra
Issing je za BBC dejal, da bi začasni izstop iz EU pomagal grškemu gospodarstvu, v nasprotnem primeru pa se lahko zdrobi pod pritiskom drugih držav članic. Čeprav nemški profesor ne poimenuje posameznih narodov, pa “napade” Bruselj, ker je bilo nekaterim državam prehitro dovoljeno, da sprejmejo evro, saj niso bile pripravljene, da se razvijejo v okviru enotne monetarne politike in ene centralne banke.

Issing: “Nekega dne se bo hišica iz kart sesula. Realno, prehajala bo iz ene krize v drugo.”

Pretekli mesec je vodilni ekonomist verbalno napadel Evropsko centralno banko (ECB), kateri je nekoč poveljeval, v zvezi s tem, da je prehitra pri dajanju denarja finančno slabo stoječim bankam in državam. Prav tako je bil kritičen do politike komisarja Jean-Claude Junckerja, ki ga obtožuje izdaje evra zaradi svojih naddržavnih sanj.

B.P.

 

 • PIA PlA

  Koliko se je motil Sokrat, ki je pred 2000 leti baje napisal o demokraciji:

  “Demokracija bo plačala zato, ker bo skušala ustreči vsem.

  Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim bo to dala.
  Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški,
  tujci bodo hoteli staroselske pravice; in demokracija jim bo to dala.

  Tatovi in goljufi bodo želeli pomembne državne funkcije.
  In demokracija jim bo to dala.

  In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast,
  ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija,
  kot je bila za časa katere koli monarhije ali oligarhije.”

  • Franc Šink

   To se več ali manj že dogaja.Skozi celotno zgodovino.

 • Slovenija moja dežela

  prej ko propade bolje bo. Demokracija ja najbolj hinavski način odiranja ljudi in uničevanje kulture ljudstev

  • dob

   Kultura je družbeni izum za ohranjanje določene vrste nevrotičnosti neke skupine, ki se posledično okliče za narod. Narod jer skupina, ki deli in brani isto ali podobno nevrozo in z njo nevrotično obnašanje (beri: navade).

   Zato se VSE kulture zdaj nahajajo v slepi ulici! Razvijajo se samo primerljivo ena z drugo, ena je hitrejša od druge v življenjskem standardu, druga je nasilnejša pri uveljavljanju svojih želja in potreb na račun drugih, tretja ima neko filozofsko podlago, ki ni uboj, druge pa spet ne in je uboj pravzaprav dovoljen kontekstualno, kot pri nas.
   Vendar se vse kulture nahajajo zdaj znotraj slepih ulic.
   Naprej ne gredo, ker nimajo predstave kam. Ko se končajo, se ponavljajo.

   • dob

    Nevroza ni samo slaba. V določenem zgodovinskem (in osebnem) razvoju človeka, nam je rešila življenje. Brez nje bi znoreli.
    Vendar je potrebno sčasoma nevrozi poiskati vzrok in jo pozdraviti na družbeni ravni. Težava je v tem, da si nevroza izdela obrambo. In ta obramba je dostikrat trd oklep, trši od želvinega!
    Razbijati nevrozo pomeni izpostaviti se obrambi nevroze, ki se ne pogaja!
    Nevroza je izdelala lastno kulturo, in ta se brani. Brani se tako pred drugimi kulturami (navadami), kot pred zdravjem,. Pravzaprav je za nevrozo vsaka sprememba že napad.
    Zato ne bomo doživeli resnih reform v parlamentu, ki ga ima kučanizem pod kontrolo. nevroza ne napada samo sebe, napada življenje kot tako. Ubija ljudi, preden ubije samo sebe.

    Naslednja stopnja nezdravljene nevroze je norost. Psihoza. Elemente tega že imamo in nam vsiljujejo popolnoma neživljenjski pristop k reševanju navadnih težav, ki bi jih navaden človek rešil brez problemov. Če bi jih smel. Vendar mu to Nevroza, ki vlada (zdaj že psihoza) prepreči.

    • Novakec1

     A si ti nevrokirurg ali nevrotik?

     • dob

      Zagotavljam ti, da je moj vpliv na okolje minimalen ali nikakršen.
      Drugo ni vredno odgovora, ker so tvoja vprašanja kurčenje malega cinika, ki malo provocira.

 • dob

  Islam zaseda Evropo.

  Muslimani so pribežali od nekje, kjer življenje z verovanjem, ki ga imajo in z navadami, kot jih imajo, življenje sploh ni mogoče.
  Tisto, kar verjamejo, v kar verujejo in čemur zaupajo, kar jim povzroča gorje, nesrečo in razdejanje privlečejo s sabo.

  Potem pričakujejo, da bodo s tem tukaj lahko mirno živeli in so na vse to celo ponosni! Ponosno kažejo znake svoje vere, sovražijo vse druge znake, ki niso njihovi in vsem vsiljujejo svoje navade, ki so značilne za njihovo kulturo.
  Pričakujejo, da bodo tukaj ti vzroki delovali drugače! Če ne delujejo, in to takoj(!), krivijo vse druge, le sebe ne.
  Doma jim z vsem tem življenje ni bilo mogoče, zato pa so odšli od tam. Potem pa vse to, kar jih je tam uničevalo in jih skorja ubilo, saj so zaradi tega vse izgubili – re-kreirajo tukaj!

  Enako počne kučan. Ohranja vse tisto, kar je SFRJ uničilo in kar je povzročilo nesrečo in smrt mnogih, zdaj ohranja tukaj in ponavlja vzroke, zaradi katerih je SFRJ propadla.

  Zraven seveda pričakuje, da se mu bo tokrat izšlo. In z njim to pričakujejo stotisoči somišljenikov, vernikov komuinizma, ki so na enak način zaslepljeni, kot je sam in kot so zaslepljeni stotisoči muslimanov po celi EU!
  .
  Ne kučanu ne Islamu ni mogoče ničesar dopovedati, ker preprosto niso sposobni učenja. Oni vso krivdo za lastne napake zvrnejo na druge.
  Drugi so jim krivi. Sebi samo pripisujejo vodilne sposobnosti in zahtevajo vsa odločilna mesta v državi, ker hočejo odločati o vsem, in za vse. Pojem odgovornosti jim je tuj, popolnoma neznan. V svojem dogmatskem svetu, svetu religije in dogme (religijske in ideološke) so za vse njihove napake krivi drugi, zato jih je treba eliminirati. Duhovno, če to ni zadosti, pa tudi fizično.

 • Unikatna

  Ima prav. EU takšna kot je ne more dolgo obstati!!

 • xtc

  Najhujša napaka je bila nekontrolirana širitev:
  dVANAJSTERICA BI MORALA NAJPREJE SAMA MED SABO POPOLNOMA POENOTITI ZAKONODAJO BREZ IZJEM;KO BI STORILA TO;BI SE LAHKO SPREJEMANJE ZAČELO;A LE ČE BI NOVA ČLANICA SPREJELA POPOLNOMA ISTO ZAKONODJO:
  Ker tega ni bilo so izbruhnile anomalije in zablode:Zreformami bo sedaj težko:Če bi bila že ob začetku pravila jasna in pogoji jasni vzemi ali pusti zdajšnjih težav nebi bilo:
  Glede financ pa tole;ker je ECB dovolčila šlepanje in ne propada tuistega kar bi moralo je težava vsakič večja:
  Razne spodbude;subvencije;državne pomoči;nepovratna sredstva je treba ukiniti:
  Firme se ne smejo zadolčževati na promet ampak na njeno realno vrednost;z odštetimi vsemi dolgovi;hipotekami in leasingi:
  Banke in rizični skladi lahko vlagajo v tvegane posle a mora biti denar za rizične posle ločen od varćevalskega in rednega kreditiranja;oz: drugače;banka lahko v rizične posle vlaga le dobičke ne more pa črpati iz rednih zalog; nadalje normalni skladi morajo biti ločeni od rizičnih;v rizične sklade naj vlaga samo tisti ki tvega;če izgubi je to bilo z njergovim soglasjem:dENARNO MASO JE TREBA ZMANJŠATI NE VEČATI NJEN OBSEG SAJ SE NERAVNOVESJA VSE BOLJ VEČAJO;DEJANSKO SE Z NEKONTROLIRANIM SPROŠČANJEM DENARJA VEČA INFLACIJA IN USTVARJA DENARNO KREDITNI BALON ZA KATEREGA NI POKRITJA in ko le ta poči potegne za sabo vso gospodarstvo in izgubo prihrankov ljudi_to se trenutno nakazuje v EU:
  kER NISO BILE LIKVIDIRANE BANKE;KI BI MORALE BITI NPOR db IN ŠE KATERA SE PRAVA KRIZA ŠE LE PRIČENJA IN EVRO BI LAHKO PROPADEL ALI PA ZDRKNIL NA petino ali še manj zdajšnje vrednosti:
  Ker pravila vstopanja niso bila jasna oz: se je pogajalo;so se zgodile Grčije;Italije;Portugalske in še kdo:
  Snacija teh napak je možna vendar ne brez drastičnega znižanja standarda in propada kupa prezadolženih podjetij in kapitalsko neustreznih bank;kar pa prinaša;krizo brezposelnost in na koncu vojno:

  • Novakec1

   Ista zakonodaja po celi €U (Svetu)? mal u temo brcaš, že pri veri se vid da ne gre.

   • xtc

    Se vidi ;da nimaš pojma o gospodarstvu še manj o čem drugem:

 • dob

  >>Nemški ekonomist opozarja: “EU bo brez temeljite reforme propadla!”<<

  Čim bo predlagal konkretne elemente temeljite reforme, mu bodo rekli, da je rasist.
  EU namreč zdaj sama gradi svoj samomor, ker finančno podpira in vzdržuje diktature, ki najedajo njeno vsebino. Islam, komunizem, socializem komunističnega tipa, vse to živi parazitsko, razvajeno (režim v Grčiji, režim v Sloveniji) sposojeno življenje in "glumi" odraslost in samostojnost.
  Evropa jim najedanje dovoli, s tem pa uničuje tisto vsebino, zaradi katere je Evropa sploh Evropa.

 • Novakec1

  Kakšnih reform, še ena floskula zblojencev, meje in lokalne valute nazaj pa bančnike pozapret, temeljito popucat pa smo zmagal.

 • hle

  Po nekaterih podatkih je najbolj kapitalsko neustrezna banka v EU prav Deutche bank in visi kot Damoklejev meč nad Nemčijo in z tem nad celo Evropo mogoče je ravno to razlog z katerim banksterji izsiljujejo Nemčijo resnice nam itak ne bodo povedali

 • dob

  Od leta 1885 do 1908 je z ukazom belgijskega kralja Leopolda II bilo v Kongu ubitih 10 milijonov ljudi, medtem ko jih je nekaj milijonov ostalo brez dlani in rok, stopala ali noge, samo zato, ker niso dovolj pridno delali. Vsak suženj iz Konga, ne glede na starost, je moral delati po 20 ur na dan in vsaka nepokorščina je bila kaznovana s stradanjem, mučenjem, amputacijo udov ali genitalij.

  Danes je Belgija center EU institucij.
  S tem hočem povedati, da se tisti, ki vodijo ta svet in to družbo, ne zavedajo kdo so, ne kaj so še do nedavna bili in od kod izhajajo, pa tudi tega ne, česa so sploh sposobni, ne da bi se tega zavedali. Zato je prihodnost z njimi nepredvidljiva. Ti ljudje ne poznajo vzrokov za takšno svoje obnašanje in zato je jasno, da ne sprejemajo odgovornosti ne za preteklost, ne za sedanjost in tu za prihodnost je ne bodo sprejeli. Ker je ne morejo!

  Njihova “humanost” je samo ena priučena navada, poza evropskega intelektualca in ni nekaj, kar bi izviralo iz njih samih ali bilo njihovo bistvo.
  Ni nekaj, v kar bi sami verjeli.

 • koza

  hudič bo, ko bodo še plin dozirali kot sedaj razvoj in delovno silo na zalogo … http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/plinske-igre-europske-elite-kojim-god-2059

 • xtc

  Levo trolskih komentarjev se raje ne bom dotaknil:
  Se pa strinjam z nekaterimi komentatorji z povsem realnimi nravstvenimi zadržki in dvomi ter vprašanji;čepev so le ta z konkretnimčlankom povezan le posredno:
  Osebno se zelo zavzemam za svobodni trg in trgovino;vendar to ni to ;če se v igri pojavijo SUBVENCIJE;DRŽAVNE POMOČI;PRIKRITE POMOČI IN POLITIČNI PRITISKI ZA KRIDITIRANJE;KAR JE TUDI POSREDNO POVEZANO Z MORALNIMUI DILEMAMI NEKATRERIH KOMENTATORJEV
  Če govorimooprostm trgu je logično;da se vanj ne posega z anomalijami;kot so subvencije;pooči;političneodločitve ipd;čemur smo priča danes;vsakdo ponuja uslugo;kot jo lahkov okviru možnosti;vendar se danes na račun raznih anomalij;ki jih omenjam nudijo usluge in proizvodi pod stroški proizvodne in ostalega ravno zaradi anomalij;ki jih pač poganja politika_kar pa ni več prostitrg ampak anomalija_anomalije pa peljejo gospodarstvo verižno v nenormalno stanje:
  Seveda je zanimivo kako se nekatere politične struje zavzemajo za deregulacijo policev oz: njihovo opravljanje na drugi strani pa zahtevajo licence za zdravnike;sodnike ipd poklice_torej nič od deregulacije na določenih področjih zgolj selektivno;kar je nova anomalija;ki spodkopava strokovnost:
  Gre za delitev na dva svetova_tega nbe more biti;ker vsi vemo ;da brez strokovnih znnj ni kvalitte in to velja v vseh policih:
  In vse te anomalije;opozsarjajo na to kar želi povedatiu ekonomist:
  Ne morete imeti delujoče družbe ;če imate strokovnio razulo;anoalije;neenotne predpise ter podivjano ekonomijo: z kupom netržnih prijemov:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!