Nemški strokovnjak napoveduje konec Islamske države

Foto: EPA

Udo Steinbach, nemški strokovnjak za Bližnji vzhod, je ocenil, da se bliža konec skrajni skupni Islamska država (IS). To pa ne pomeni, da bo konec islamskega terorizma, je prepričan Steinbach. IS v Siriji in Iraku že več mesecev izgublja ozemlje, napadov po svetu pa je vedno več.

Steinbach meni, da je to dokaz za to, da Islamska država spreminja svojo strategijo. Poudaril je, da fizični konec Islamske države ne bo pomenil konca islamskega terorizma. Steinbach je sicer 30 let vodil inštitut Orient v Hamburgu, sedaj pa se v centru Humboldt-Viadrina v Berlinu ukvarja z družbami severne Afrike in Srednjega Vzhoda.

Za napadi ne stoji vedno IS
Steinbach je poudaril, da za napadi, ki so se nedavno zgodili v Bagdadu, Istanbulu in Daki stojijo skupine, ki se izdajajo za Islamsko državo.

“Menim, da ne moremo govoriti o tem, da so bili ti napadi načrtovani v Siriji ali Raki, prestolnici kalifata. IS ima v številnih predelih islamskega sveta simpatizerje, od Boko Harama v Nigerij do Malija in Jemna. Te skupine se preprosto izdajajo za IS, ker potrebujejo politični okvir za svoje dejavnosti. Formalno niso povezani z IS v Raki. Gre za neke vrsto propagande, ki naj bi signalizirala, da so močnejši kot posamezne skupine v Maliju, Jemnu ali Afganistanu. Sveti želijo sporočiti: Smo eno, ena država,” je poudaril Steinbach.

Meni,da se IS iz regionalne sile razvija v mednarodno teroristično organizacijo in opozoril, da bolj kot se bliža sam fizični konec Islamske države, bolj bodo skupine izven Islamske države stopnjevale svoje napade po svetu.

A. R., STA

 • Slovenski Bojevnik

  Islamske države bo konec takrat, ko se bodo njihovi zahodni in bližnjevzhodni financerji odločili, da jih ne potrebujejo več.

  • KAPIBARA

   Države same JA,,
   pOTURICE PA OSTAJAJO, KATERE SO DOKAZALE, DA JIM V GLAVI VIHRA ENA SAM VERSKA VOJNA..
   ne bom spreminjal pisva esorči noooo

 • tarantela

  Vse zlo izvira iz proizvodnje in prodaje orožja.

  • indijanka

   Izvor zla je v ljudeh. Ne v orožju. Ne v proizvodnji. Proizvodnja orožja je posledica pohlepa.

   • Caetano

    V ljudeh in pa v zaslepljenosti z ideologijami, kot je islamistična ipd.

   • Ruggedplant

    Proizvodnja orožja je posledica povpraševanja. Povpraševanje pa lahko prihaja zaradi skrbi za obrambo ali ambicij po napadu. Nikakor pa ne sodi vse v isti koš, kot si ugotovila že v začetku.

  • novaknovak

   si mal sfalila tarantela. tud če ne bo nobene puške al naboja na svetu več se bo še dogajalo. ker pol boš morala ukint tud bencin, plinske jeklenke, železo oz kovine, pa tud les. problem je sam človek, oz kot je spodaj napisala indijanka, njegov pohlep, (ne)pamet….

   • tarantela

    saj proizvodnja in prodaja JE pohlep, brez pohlepa se ne bi proizvajalo in prodajalo orožja. Vse je v denarju. Prodaja orožje je velik vir bogatenja upravljalcev črnega trga.

   • tarantela

    Zame je najhujše zlo prav proizvodnja in prodaja orožja, le-to povzroča največ prelitja krvi po svetu, posledično pa revščino, bolezni, migracijae. Seveda je pohlep zlo, srečujemo ga povsod, vendar ne povzroča katastrof takih razsežnosti. Pohlep je na vseh področjih človeškega življenja, celo v cerkvi (Rodetov dvorec, mariborska nadškofija), vendar slednji jemlje samo ugled cerkve kot ustanove, ki naj bi hodila po Kristusovi poti. Ni pa ta pohlep tako katastrofalen za človeštvo, kot so vojne.

  • novaknovak
   • novaknovak

    če ne bi tip imel pištole, mi poveš izzid tega “prijetnega” srečanja?

 • indijanka

  Nas res že čaka najhujši del? S toliko drugače obarvanih v Evropi. Izgubiti ne bodo imeli več ničesar, zato bodo najnevarnejši. Samomorilski. Mi se bomo odzvali, brez razmišljanja, da so različni. Najprej Francozi, potem preostali. Ljudje krivic in nedolžnih žrtev niso več sposobni sprejemati. Mejne vrednosti so zaradi krize popolnoma porušene. Tudi pri nas. Krut umor male Ariane je pokazal, da je ulica željna krvi, zadoščenja, pravice. Ali naša vlada razmišlja o tem scenariju ali jo bo popolnoma presenetil?

  • Franc Šink

   Podobno kot je DARS presenečen pri petih centimetrih novo zapadlega snega.Vedno pa trdijo da so pripravljeni

   • FraterMagnus

    Still better than new york

  • tarantela

   Preberi si kakšno knjigo Alenke Puhar o družinah, vzgoji otrok itd. v preteklosti v naših krajih. Boš presenečena, koliko nasilja je bilo pri nas že prej.

   • indijanka

    Presenečena ne bom, ker o tem vem veliko. Zato je moje stališče do tega področja neomajno.

 • AlojzZ

  Herr Udo Steinbach,
  vidim, da niste opazili, kako so Islamsko državo izvozili v Evropo, med drugim tudi v Nemčijo.

 • Franc Šink

  Naj raje napove raje konec terorizma!

  • sevenx

   Terorizem ne obstaja. To kar vidimo po TV je informacijska vojna ki služi za ustrahovanje ljudi.
   Primer: Če bi želeli terorizem ustaviti bi samo prepovedali predvajanje takšnih vsebin.
   To kar predvajajo je samo posnetek protiterorističnih akcij ki jih vodijo obveščevalne službe.
   Zadeva je v celoti zaigrana. Za talce oz. civiliste uporabljajo prave igralce in umetno kri da je zadeva pristna. In ti igralci so opaženi na različnih lokacijah “terorističnih” napadov.

   https://www.youtube.com/watch?v=q8muaJ-_SYc
   https://www.youtube.com/watch?v=9-x0YvqOzZ8

   Edini “terorizem” ki se tukaj dogaja je poselitev belskih dežel z največjimi divjaki na svetu.
   Gre za transformacijo demokracije v skrajno avtokracijo (multikulti=>komunizem=>islamizem). Hočejo da prosimo za rešitev in ponudili nam jo bodo ker tako delujejo.

 • sevenx

  Islamska država ne obstaja. Obstaja samo CIA s svojo Al qaedo ki se je preimenovala v ISIS. Vojna v Siriji naj bi bila samo na območju Kurdov (genocid nad Kurdi). Vse ostalo služi kot izgovor za nasilno poselitev Evrope. Nastaja pa nova Islamska država – Evropa. Če je kdo bil v zadnjih letih v Nemčiji je lahko opazil da so mesta polna hord iz srednje Azije. Hodijo v skupinah. Žensk skoraj ne vidiš, mogoče v shoping centrih. Policija je vsepovsod. Če pade Nemčija pade Evropa. Invazija še ni končana.

  • Caetano

   IS in Al kaida sta v Siriji v vojni, poprej pred dvema ali tremi leti pa sta bili ena organizacija. Podružnica Al kaide v Siriji je Al Nusra, prvi mož Al kaide Zawahiri pa je dal tudi sicer navodilo, da je trenutno prvi sovražnik Asad oz. Hezbolah/Iran in naj se zahodnih interesov ali prozahodnih skupin v Siriji zaenkrat ne napada. Al Nusra z njimi sklepa celo koalicije, kot je npr. t.i Vojska osvojitve. To je plod vpliva savdijskega in katarskega denarja. Kajti cilj Obame/Hilarije in arabskih zaveznikov je bil prav to, da bi islamistom zagotovili emirat v Siriji, odrekli pa bi se v zameno globalnemu jihadu. Vendar kalifat ali globalni jihad je končni cilj vsakega islamističnega gibanja, kar pa filoislamisti ne morejo in nočejo razumeti.

   • sevenx

    Verjemi da so zadaj večje stvari kot država za islamiste. 5 let že traja vojna pa smo še kar na začetku?

   • Slovenski Bojevnik
    • Caetano

     Kar se tiče Izraela. Jaz mislim, da je Izrael svoj strateški cilj v glavnem že dosegel. In sicer tako. Nastal je s pomočjo Američanov in tudi Rusov Veliki Kurdistan, ki je zaveznik Izraelcev. Iraški in sirski Kurdi, danes tvorijo de facto eno entiteto. Kurdi niso Arabci, so pa od njih bili zatirani.

     Tako je položaj Izraela v sovražni regiji bistveno boljši. Diktatorja Husein in Asad sta podpirala gibanja za uničenje Izraela, sedaj enega ni več drugi pa ima razdeljeno državo in bolj kot ne životari.

     S tem, da se bo Kurdistan gotovo še okrepil z ozemlji, ki jih trenutno še zaseda IS.

 • sprehajalec

  Na nemško analizo in mnenje sem včasih nekaj dal. Do lanskega leta ko je Frau delala selfije. Od takrat ne dam nič več na takšno analizo Herr Udo.

 • Caetano

  V Nemčiji imajo približno 1000 članov Hezbolaha, okrog 300 članov Hamasa in okoli 8000 salafitov, od kateri so večinoma privrženi ali talibanom, Al Kaidi ali pa IS. Tako, da ima v Nemčiji jihad še ”svetlo prihodnost.”

  • sevenx

   Problem je da imajo v Nemčiji več milijonov borcev ki so pripravljeni iti do konca. Vsi muslimani bi se jim pridružili. A resno misliš da imajo preštete?

   • Caetano

    Imajo približne ocene in se torej tudi zavedajo resnosti, ampak neodgovorno nadaljujejo po stari poti.

    • Slovenski Bojevnik

     Nemčija je pod okupacijo od leta 1945 pa vse do danes.
     Že pred 2. svetovno vojno so jim napovedali vojno in danes bodo očitno šli do konca.

     Zato tudi spuščajo v državo na milijone tujcev, z anti-nemško propagando so jim povsem oprali glavo, državo jim vodijo drugi, le še peščica nemcev se danes sploh poskuša upirati temu genocidu.

     • Caetano

      Nemčija je danes vodilna pri sklepanju eurabijskega zavezništva in povezave, prej je bila to pa Francija. Večina evrop. vlad gre po tej poti, ki se je začela v 70. z naftno krizo.

      Drži pa tudi da so Nemci zaradi anti-nacizma hendikepirani in mislijo zdaj, da je dobro rase čimbolj mešati, tudi ne glede na civilizacijske razlike, prej naj bi se vse vrtelo okoli ene rase oz njihove zdaj pa kot da drvijo v čisto nasprotje, da se nekaj dokažejo čeprav jih kako ironično ravno Judje opozarjajo na nevarnost islamizacije.

     • Slovenski Bojevnik

      Židje po celi Evropi zahtevajo sprejem neomejenega števila “beguncev”.
      Ravno tako so vodilni pri zatiranju evropskih nacionalističnih gibanj, medtem ko imajo v svoji lastni državi zid na celotni meji, ravno tako mejijo na Sirijo in niso sprejeli niti enega begunca.

     • Caetano

      Po mojih analizah ni tako. Z begunci obstaja načrt za islamizacijo. Turčija jim deli sedaj državljanstva, masovno, da bo Erdogan imel nove volivce in bo lahko do konca pometel z Ataturkovo sekularno dediščino. Največji financer širjenja islama pa so seveda arabske države, še posebej zalivske. No, seveda oni begunca niso sprejeli nobenega so jih pa usmerili v Evropo. Te arabske države pa imajo z vodilnimi evrop. državami sklenjene sporazume o tem, da bo dovoljena arabska migracija in da se bo migrantom tudi garantiralo t.i. religiozne pravice.

 • Olga

  Zato je nujno treba ustaviti nenadzorovano priseljevanje!

 • Antonius

  Islamizem je zgolj vera v “nekega” Boga, šeriat je pa vsiljeni temelj “terorističnega” nasilja, ki ga v imenu islama izvajajo nad verujočimi v drugega boga in nad neverujočimi.
  Zanimivo je, da v vseh državah islamske veroizpovedi izvajajo nasilno šeriatsko pravo. Zaradi majhnih kraj pohabljajo ljudi, istospolne mečejo z nadstropij, ženskam obrezujejo osramje, obglavljajo vse ki se uprejo islamski veri in terorizirajo preostali svet v svoji večni vojni med šiiti in suniti in skupaj proti krščanstvu.
  Svet se bo rešil problemov z islamom takrat, ko bo ŠERIAT postavil onkraj vseh civiliziranih zakonov današnjega kulturnega sveta. Države, ki uveljavljajo šeriatske zakone je treba s političnimi sredstvi prisiliti, da se sadističnim šeriatskim izvajanjem zakona odrečejo. Lačen otrok je “ukradel” sendvič, šeriatarji so mu pa za kazen z avtomobilom zapeljali čer roko s katero naj bi kradel. Deset letni otrok je bil obsojen na invalidnost do konca življenja.
  Alah je tistim, ki vanj verujejo in se mu podrejajo, zgolj Bog Alah. Teološki norci ajatole v državi izvajajo nasilno teokracijo muslimanskih cerkvenih inštitucij in imami, ki se na alaha sklicujejo, da v njegovem imenu izvajajo zapovedano versko strahovlado nad svojimi verniki in vsemi ostalimi, ki njihovo šeriatarstvo zavračajo.
  Država isisa bo premagana, šeriatarski terorizem bo pa še dolgo časa ostal.
  Za začetek je treba predvsem Arabcem dopovedati, da obrezana ženska ni brezčutna vreča za rojevanje, ampak je neobrezana ženska predvsem mati, vredna spoštovanja v sinovi in starševski ljubezni.

  Koga pa motijo častilci Hare Krišne sredi Ljubljane, ki nikogar ne ogrožajo?

  • ney

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++čista +10

   • FraterMagnus

    Ja, cerkev tako gradi nove in obnavlja stare cerkve, hare krišna pa, čak, kaj že

    • ney
     • indijanka

      Ney poišči na Fb ju Native Americans Tradition and Belief…..

     • ney

      Sem tudi na Twittu v povezavi z njimi, kjer dajo svojo zgodovino in modrost posebej poglavar Tatanka, ki mi je že podaril pero…
      AHO! -(njihov pozdrav oz. zahvala) ;)

     • indijanka

      Uff..hvala, pobrskala bom. Izleti na Novi terjajo ves moj prosti čas :). Če pobrskaš na Fb ju po tej spletni strani, boš našla tudi mene :). Po všečkih.

   • AlojzZ

    Hm … reklamo darilo, kajne? Ampak nekdo ga je spekel, nekdo je kupil moko, nekdo je imel denar, le kako je ta nekdo prišel do denarja????

 • xtc

  Če pogledamo malce širše;gre za to ;da v bistvu Islamska država;kot državav bistvu ni nikoli obstajala;bolj gre za “državo” tipa Užička republika ipd tvorbe v zgodovini;v bistvu pa gre za trenutne koncentracije teroristov ipd nepridipravov;ki v takih momentih iščejo tudi osebne koristi in zadovoljitve: Vbistvu je IS teroristična organizacija(ena mnogih);ki se v bistvu gredo naširno širitev islama ter seveda ob tem bogatenja;zločinov in kriminala: iSLAMSKA ;DRŽAVA V BISTVU NII NI MOGLA OBSTAJATI SAJ NITI NI BILO REALNE INFRASTRUKTURE NITI NIČESAR VSE TEMELJI NA IDEOLOGIJI IN KAKO PRITI DO OBLast;premoženja:;braz kakšne tehnološke ali druge vizije ali razvoja:
  Vendar IS umira tudi komunizem je umiral a je danes še kko živ v Sloveniji;Rusiji;Venezueli;Kitajsk IN ŠE KJE;KAJTI GRE ZA KULTE;KI VEDNO NAJDEJO S POMOČJO LAŽNIH PREROKOV DOVOLJ NEUMNIH VERNIKOV;KI JIM OBLJUBLJAJO LAŽNA NEBESA:Seveda ;se te ideologije(verovanja) ali kakor koli že želite;pojavlkjajo v vedno novih nekih moderniziranih lepo zapakiranih idejah;v bistvo pa se kmalu pokaže ;da gre za stare že ogromnokrat reciklerane ideje a le prepakirane zato te ideje ne umrejo;ker je vedno dovolj bedakov ;da jim nasedejo:

  • Caetano

   Kar praviš drži, vendar je še treba identificirati ideologijo IS, to ni nič drugega, kot hanbali islamska šola, katere korenine segajo v čas 9 stoletja. Tej šoli pripadajo tudi S. Arabija, Katar, talibani, Al kaida, Boko Haram, salafiti ipd.

   Očitek tistih islamistov, ki IS ne podpirajo je ravno ta, da so prehitro razglasili kalifat, preden bi islamska država zares obstajala. Premalo je namreč, samo, da neka milica nadzoruje določen teritorij. Vendar je s tem tudi jasno povedano, da je končni cilj isti, namreč, ko bo islam dovolj močan je treba obnoviti kalifat IS stila.

 • montyamp

  ODPRIMO OČI , DELO BO POČAKALO .

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Vahabizem

  STRPNOST MED GOLAZNIJO = = = SAMOMOR

  UNIČEVALCE UNIČITI , TUDI ŽVEPLENEGA AL KURĆONE

 • MižekFiga

  Udo, kdaj bo pa Kučanove mur-gliste pobralo. Na pol leta natančno bo kar v redu!

 • avtohtoni neandartalec

  Islamska država je predvsem svet, v katerem se že sto let ni nič spremenilo, neke demokracije nimajo, lokalnim mafijam se ne zdi spreminjati načina življenja, če od tega nimajo ničesar, nafta teče zaenkrat, razen EU, zgleda nihče nima sredstev in volje za prave revolucije.
  Najprej so razbili države na pokrajine, kjer so pustili bandam narediti nek red, zdaj pa bo narod pripravljen na premike, od Evrope pričakujejo benevolentne strokovnjake in pravičneže, pa če bo Alah dal še tisoč evrov plače.

 • Unikatna

  Dajte se kaj o tem pozanimati ali je Ebola res izbruhnila v Italiji? Kaj vse nam bodo prinesli ti migranti!?
  Zakaj se to skriva!!!???

  Bilo naj bi opozorilo “o širjenju virusa Ebola v Evropo, njena razsežnost in njene posledice” na internetu. Toda to je bilo takoj – zaradi “nacionalne varnosti” – odstranjeno. Izbris je bil dosežen 16. aprila. V poročilu je bilo med drugim navedeno, da se epidemija že širi na Lampedusi in je bilo registriranih že več primerov zaradi izbruha.

  https://indexexpurgatorius.wordpress.com/2014/07/07/ebola-in-italien-ausgebrochen/

 • Rožle

  Pride musliman v Slovenijo ves lačen in mu ponudi prijazen možakar svinjski golaž on pa…:
  “A tole mi pa vera ne dovoljuje”
  Možakar mu takoj nazaj zažuga..:
  “Aha…še prišel nisi dobro pa imaš že Slovenko za dekle”

 • Razocarana

  Dokler bodo obstajali islamski fundamentalisti bo vedno obstajala islamska država, samo njeno ime so bo spreminjalo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!