Nemško sodišče odločilo, da je voditeljeva označitev političarke z nacistično cipo sprejemljivo

Alice Weidel (Foto: epa)

Nemško sodišče je odločilo, da je popolnoma sprejemljivo obnašanje televizijskega voditelja, ki je v prejšnjem mesecu skrajno desno političarko Alice Weidel označil z “nacistično cipo”, medtem ko je govoril o stranki Alternativa za Nemčijo. 

Potem, ko je predstavnica Alternative za Nemčijo na konferenci stranke v Kölnu dejala, da politična korektnost spada na smetišče zgodovine, se je na besede odzval komedijant Christian Ehring in dejal: “Dobro torej, s politično korektnostjo je konec – bodimo torej vsi nekorektni drug z drugim,” ter Alice Weidel označil z “nacistično cipo”.
Sodišče se je postavilo v bran svobodi govora 
Weidelova v šali Ehringa ni videla posebnega komičnega elementa, zato se je odločila za uvedbo sodnega postopa zoper voditelja, pri čemer je dodala, da so njegove klevetniške in jo kot takšne spravljajo v nevarnost. Kakorkoli, sodišče v Hamburgu je v sredo odločilo, da se ne strinja z Weidelovo in sporočilo, da je bila fraza izrečena kot očitna šala na sklicevanje političarke glede politične korektnosti. Poleg tega je tudi zapisalo, da se beseda “naci” sklicuje na dejstvo, da v velikem delu javnosti velja prepričanje, da Alternativa za Nemčijo predstavlja desno oziroma skrajno desno krilo. Po prepričanju sodišča je satirično pretiravanje zaščiteno s strani nemške zakonodaje, ki ščiti svobodo govora, pri tem pa je po njihovem mnenju potrebno, da Weidelova kot javna osebnost sprejme, da bo tarča pretirane satire.

Foto: iStock

Weidelova je že sporočila, da se bo na odločitev sodišča pritožila. Ta odločitev po njenem prepričanju namreč kaže na to, kako daleč lahko gredo pod krinko satire v Nemčiji. Tiskovni predstavnik Alternative za Nemčijo Christian Luth je poudaril, da agresivno obrekovanje voditelja predstavlja grožnjo za varnost Weidelove.
Stranka ima vedno manjšo podporo 
Stranka Alternativa za Nemčijo je znana po svoji protiislamističnih, proti EU in proti migrantskih pogledih. V času migrantske krize je zato zelo pridobila na podpori, ki pa se je zmanjšala po tem, ko se je zmanjšalo število prosilcev za azil v Nemčiji. Kljub temu se stranka nadeja, da bo v svoji štiriletni zgodovini prvič vstopila v parlament.
N. Ž.
 • Sredina

  Dobro cipa bi lahko izpustil, ampak pridevnik je pa pravilen.

  • Darko Bukovec

   Levaki so heterofobi…sovražijo heteroseksualce.

  • baubau

   poklic kot poklic

 • Goran Hvala

  Ja no…sej je sama rekla da korektnost spada na smetisce…torej…kaj se zdej sopiri..

  • baubau

   točno tako:komedijant j ji je samo nazorno pokazal kaj konkretno pomeni “konec politične korektnosti”…mislim,da bi se na ta sodni primer lahko na sodišču skliceval tudi zagovornik Janše v zadevi press- pros-titutk

   • hle

    Mislim da sta oba zamešala pojme da politična korektnost ni isto kot zaščita pravic in dostojanstva posameznika v pravni državi naj bi zakoni veljali za vse enako politična korektnost pa zahteva da ima vsak cigo več pravic od staroselcev

 • Darko Bukovec

  Sledim nemške Tv programe. Na nemških TV-ju med seboj diskutirajo samo levo misleči…desnice v Nemčiji pravzaprav na TV-ju sploh niti ne omenjajo, jim ne dajejo politični prostor. Nemčija je popolnoma s opranimi možgani. Merklova je totalno levo liberalna, njena stranka pa predstavljala naj bi krščanske vrednote…okoli obrnjen svet.

  • RATATA

   Hvala za informacije. Misliti je, da je podobno kot pri nas.

 • Olga

  Po tej logiki so pri nas nas na Hanzi komunistične cipe!

  • učko

   Ciprese !

   • Franc Šink

    Oprosti mu šele danes se je prijavil.

  • Donat Goricar

   CIPRESSE torej?!

  • slaipowi

   Na tem portalu in novi24 pa domobranske.

  • francelj3

   Nacikomunistične.

   • primsek

    Nacikomunizem je iznoriški pojem, nastal v glavah shizoidnih šiptarskih doktorantov, ki so jih obrezali še del možganov in jih zdaj pleša opozarja na obred obrezovanja

 • Vlado77

  Ne tako davno smo imeli Nemce za vzor -Očitno je kot pri nas . Levi si lahko dovolijo in zmerjajo žalijo . Naslednji korak bo lahko fizično nasilje. In zgledi vlečejo žal. Naši se bodo hitro zgledovali . Po mojem je cilj tega odvrnit vse ,ki se imajo za ne leve malo desne , od politike . Kakšna bo EU pa si lahko samo mislimo. Samo leva in skrajno leva

 • primsek

  Po tej logiki je Iznoriški kleropederastična šiptarska kurbica

 • xtc

  Zanimivo_ko komunisti zmerjajo desne to ni kaznivo obratno pa:Očitno bo treba nerediti tudi nekaj z sodstvom pa četudi vnEMČIJI:tE NOROSTI PRINAŠAJO VOJNO:

 • sodnikisozločinci

  Zakaj potem nacistična cipa Angela Merkel zatira svobodo govora v primeru muslimanske invazije in okupacije Evrope? Lahko to pojasni ta nemški pravosodni drek?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!