Nemško tožilstvo zahteva dosmrtni zapor za udbaša Perkovića in Mustaća

Josip Perković na sodišču (foto: STA)

Nemško državno tožilstvo zahteva doživljenjski zapor za pripadnika nekdanje Udbe Josipa perkovića in Zdravka Mustaća, saj so potrjeni znaki iz obtožnice pri umoru Stjepana Đurekovića. 

V nadaljevanju sojenja Perkoviću in Mustaću v Münchnu, ki so ga spremljale zdravstvene težave obdolžencev, je državni tožilec pojasnil, zakaj se jima za pomoč pri uboju Đurekovića iz leta 1983 sodi šele od leta 2014. Ta je povedal, da sta bila oba nedostopna nemškemu pravosodju, prav tako pa je hrvaška vlada z Lex Perković poskušala preprečiti njuno izročitev.

Tožilec je pojasnil, da v konkretnem primeru ne gre za sojenje skupini ljudem, političnim strankam ali državam in da sodni postopek ni nikakršno nadaljevanje hladne vojne ali poskus obsodbe komunističnega sistema, temveč gre zgolj za ocene tožilstva o krivdi, ki je po njihovem stališču dokazana, poroča HRT.

Grozi jima dosmrtni zapor
Nemški tožilec prav tako vztraja, da sta oba obdolženca sodelovala in ne samo pomagala pri umoru hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića. V primeru sodelovanja nemški kazenski zakonik določa sankcijo dosmrtnega zapora, ki bi ga v primeru obsodbe prestajala v katerem od hrvaških zaporov.

Partija in udba sta sodelovali
Pri branju obtožnice je tožilec Weiss predstavil celotno oceno izvedenih dokazov, med katerimi so najbolj obremenilne trditve o ključu garaže, kjer je bil Đureković ubit, o prepletenosti komunistične partije in države v nekdanji Jugoslaviji ter o sodelovanju varnostnih služb in predstavil strukturo delovanja hrvaške službe za boj proti sovražni emigraciji. Pri tem je s podrobno analizo pojasnil vlogo sveta za zaščito ustavnega reda in vlogo sekretarjev ministra ter vlogo Perkoviča in Mustaća v tej službi.

Tožilec je prav tako opisal delovanje službe državne varnosti v boju proti emigraciji v tujini, vključno z likvidacijami, ki so jih izvajali proti državnim sovražnikom in podal številne dokaze in navedel priče, ki dokazujejo obstoj specialnih akcij pod pristojnostjo te službe. “Med emigranti je obstajal cel niz likvidacij,” je dejal Weiss in dodal, da so bile za njihovo izvedbo pristojne republiške službe.

Komunistične oblasti vedele za vse likvidacije
V nadaljevanju je sodnik Weiland govoril o vključevanju operativnih centrov v posamezno akcijo, o sestankih z agenti v tretjih državah ter o vplivu državnih in partijskih politikov. “Ni bilo večje akcije v tujini, da v to niso bili vključeni najvišji predstavniki oblasti na republiški in zvezni ravni,” je zaključil sodnik.

M. P.

 • Viktorh

  Vidim elegantno rešitev: oba naj tja pospremi Zemljarič, pa imajo vse tri, mi pa smo rešeni vsaj enega dela sramote.

 • elh

  ////////////////////“Ni bilo večje akcije v tujini, da v to niso bili vključeni najvišji predstavniki oblasti na republiški in zvezni ravni,” je zaključil sodnik.///////////////////////

  Predstavniki komunistične oblasti na republiški ali zvezni ravni, ki je vse to vodila pa še vedno nemoteno spletkarijo znotraj tako imenovane demokracije in uživajo sadove tako minulega dela v režimu, kot sadove sedanjega zakulisnega spletkarjenja.

  Kaj to pomeni, namreč sojenje po vseh teh letih? Verjamem, da je to edino prav, čeprav je zamuda boleča. Vendar kaj to pomeni glede aktualnih dogodkov, minimiziranja zločinov, kriminala prišlekov?
  Procesiranje čez x let, ko in če bomo osvobojeni islimizacije? Ker bodo izvajalci že zdavnaj v alahovem raju bo vse skupaj samo formalna farsa in povrhu pa podobno kot tovarišija iz prvih partijskih vrst ne pride na zatožno klop, tudi ni pričakovati, da bodo kdaj odgovarjali tisti, ki s svojimi odločitvami rušijo Evropo in njihovi bogati prijatelji na visokih položajih islamskega sveta.

 • centurion

  Žal bomo morali počakati na nemške tožilce tudi Slovenci.
  Rdečo mafijo Zemljarič, Kučan, Gorenc&company lahko na
  hladno postavi le germansko tožilstvo in sodstvo.
  Za temi rdečimi baroni in zločinci bi morali poslati na
  procesuiranje komplet članstvo slovenskega pravosodja z
  Maslešo in Fišerjem na čelu. Pa Bavcona, da ne pozabim.

 • indijanka

  Se bodo ljudje začeli prebujati? Ali razumejo kaj to pomeni? Leta 83 se je to zgodilo. Ubogi preganjeni ljudje.

 • xtc

  Realnost je bila taka;predsdniki Ck jev partije od republiških ;zveznega in občinskega so bili člani Udbe(SDV) IN uDBA JE BILA LIKVIDACIJSKA VOJSKA IN PARTIJSKA VOJSKA TER POLITIČNA POLICIJA;TER KOT TAKA DIREKTNO PODVRŽENA Partiji oz CK jem in njihovim predsednikom torej ko vas NEK kUČAN PREPRUČUJE;DA NE VE NIČ ;vam debelo laže saj Udba BREZ DIREKTIV PARTIJSKIH ck JEV NI UKREPALA TOREJ SMO SI BOLJ ALI MANJ TUDI NA JASNEM KDO JE IZDAJAL NALOGE ZA UMORE IN KDO JE DEJANSKO POLEG IZVAJALCEV ŠE SOKRIV;VE SE KDO JE BIL KDAJ PREDSEDNIK KATEREGA ck JA ;KI JE IZDAJAL SKLEPE ZA TERORISTIČNA DEJANJA V TUJINI IN ZLOČINE TER UMORE:

  • Olga

   Najhuje pa je, da Kučan še danes uničuje Slovenijo, namesto da bi bil tiho kot rit in užival penziji, ki je niti v sanjah ne zasluži!!!

 • Artur

  Za njihovo izvedbo so bile pristojne republiške službe !!! S Kučanom vred !!! WTF in zdaj lepo uživa bogovsko penzijo z bonitetami med tem pa nam je 90 leta po izdajalsko “polena pod noge metal” in javno izkazoval svojo intimno opcijo diametralno nasprotno z narodno, ko se je šlo za biti ali ne biti nekateri naši vojni veterani pa z mizernimi sramotnimi 298 Euri s čimer ni niti za živeti niti za umret. Svinjarija do neba!!” Pri nas ne bo sodnega epiloga zaradi njegove veleizdaje to je gotovo bo treba v Haag z njim da se jima pridruži “med tistim, ki krade in tistim, ki vrečo drži ni nobene razlike oba sta lopova” (zločinca.)

 • WatsonForus

  kdaj bodo pa naši UDBAŠI na vrsti za čuzo !?

 • Sil Ka

  Pritlikavi slovenski šef partije pa o UDBI in njenih zločinih ne ve nič. Njegove ovce pa ga še naprej razglašajo za najbolj popularnega politika. Fuj in fej.

 • Olga

  Edino pravilno!!!! Kdaj pridejo po slovenske udbaše, ki so bili vedno glavni pri mafijskih poslih?!

 • Caetano

  Mislim, da bosta oba udbovca tokrat res sla v zapor. Zanimivo kako so danes v Delu, ki ga pogledam obcasno v cajnici objavili intervju z njunim odvetnikom, ki trdi, da je bil umorjeni izredno nevaren agent nemske obvescevalne sluzbe in da je javno nastopal, kot disident le zato, da bi se mu bolj bali mascevati.

  Ha, ha seveda, kar javno je za to nastopal, ne pa da bi se skril, spremenil identiteto itd.
  Ocitno je tudi slo. udbase le strah, da ne pridejo se sami na vrsto. Perkovic gotovo veliko ve o Kucanu, Zemljaricu, Gorencu ipd.

  • Olga

   Intervju v Delu samo potrjuje, kako zlorabljajo medije za manipulacijo z javnim mnenjem! Takšni mediji in novinarji, ki pljuvajo na novinarsko etiko in profesionalnost so podn!

 • Jovo Jamnica
 • garfi

  V yugobutalah pa že desetletja: nočemo, da bi bil kdo zaprt
  Zapirajo brez dokazov razredne sovražnike
  beeee

  • Jovo Jamnica

   Prvi generalni tožilec emancipirane države Slovenije je bil Anton Drobnič. Ustanovil je specialno skupino tožilcev, ki bi naj preganjali zločince. Rezultat??? Nula, Zero, Nada…

 • Jovo Jamnica

  Roman Leljak je po smrti Mitje Ribičiča, istega obdolžil, da je neposredno kriv za smrt dekleta. Pozneje je bilo ugotovljeno, da to ni bil Ribičič, ampak udbovec Ribič, ki bojda še živi v Trbovlju ali okolici. In vse tiho je bilo…

  • Caetano

   Ribicic je po vojni posiljal pred sodisca ljudi pod obtozbo, da so ubili se zivece osebe.

  • RATATA

   “V Trbovljah”, rečemo Slovenci.
   Morda pa Tanja kaj ve.

   • Jovo Jamnica

    Prav je tako, kakor rečejo Trbovlčani. Jaz sem pa Štajerc in bom reko tako, kakor meni paše, pa naj se keri če, na glavo postavi

 • Jovo Jamnica

  Nekdanji šef Jugo udbe, Silvester Gorenc je bil bojda v Avstriji zaradi pomanjkanja dokazov “oproščen”. Tožilstvo je umaknilo zadevo. Ve kdo kaj več o tem???

  • Caetano

   Pravijo, da menda ni bilo dovolj dokazov za sodelovanje pri umoru, ugrabitev pa da je zastarala.

  • Janko Gedlička

   Oglej si članek v Reporterju” Silvo Gorenc ne gre v Salzburg”.

   • Jovo Jamnica

    Hvala. Poznam primer. Moj stil izražanja je včasih takšen, kakor ne bi vedel, za kaj gre.

 • tarantela

  Rezultat bo pa: tudi če ju obsodijo in pošljejo v arest, ne bosta dolgo tam, saj veste, starost, bolezen itd, do takrat bosta pa brezhibno oskrbovana v zaporu, da se slučajno ne pritoži kakšno človekoljubno društvo.

 • althar

  Nekaterim pri nas so se začele tresti hlače. Pa ne samo zaradi starostne tresavice…

 • Janko Gedlička

  Mi pa nimamo lex Gorenc pa “naši” Silva vseeno niso “mogli” poslati na sojenje v Avstrijo.

 • Vrhovni sodnik

  Ne mi rečt, da je plavooki vedel za poboje, verjetno se jih ne spomni več.

 • Slovenka

  ”Nemško tožilstvo zahteva dosmrtni zapor za udbaša Perkovića in Mustaća” SKRAJNI ČAS

 • Andrej S

  Naslednji prosim

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!