Nesramno drago predsedniško letalo razjezilo Trumpa, saj želi privarčevati davkoplačevalski denar, mediji pa ga kritizirajo

Foto: epa.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je med levičarskimi mediji znova poskrbel za pravo razburjenje, ko se je na svojem Twitter profilu obregnil ob visoke stroške, ki jih trenutna ameriška administracija predvideva za gradnjo novega predsedniškega letala Air Force One, ki naj bi predvidoma leta 2024 zamenjalo aktualno letalo. Trump meni, da je štiri milijarde ameriških dolarjev preprosto prevelik zalogaj za ameriške davkoplačevalce, a namesto na podporo zaradi poziva k oklestenju nerazumno visokih stroškov, je Trump znova naletel na medijski pogrom. Levičarski mediji mu očitajo, da škoduje ameriškemu gospodarstvu, ker je letalska družba Boeing zaradi “tvita” doživela padec vrednosti svojih delnic. A samo za nekaj ur, saj je do večera že presegla jutranjo vrednost.

Donald Trump, ki bo v Belo hišo inavguriran 20. januarja prihodnje leto, je v torek zjutraj “čivknil”, da je predviden dizajn novega predsedniškega letala Air Force One predrag in Washington pozval, da naročilo nemudoma prekliče. “Stroški programa so ušli iz vajeti. Več kot štiri milijarde ameriških dolarjev! Prekličite naročilo,” je na svojem Twitterju zapisal nepremičninski magnat, ki sicer za prevoz sebe in družine uporablja podobno prestižno letalo družbe Boeing.

Trump je proti letalu, ki bi davkoplačevalce stalo 180 tisoč ameriških dolarjev na uro
Air Force One je ime za katerokoli ameriško zračno plovilo, ki na krovu nosi ameriškega predsednika. Posebno predsedniško letalo je v uporabi šele od konca druge svetovne vojne, trenutno pa je v uporabi močno predelani boeing 747-200 (med drugim mora zagotoviti tudi absolutno varnost v času jedrske vojne), ki so ga zgradili leta 1986 in leti od leta 1990. Življenjska doba letala je sicer v navadi do 30 let. Za primerjavo: Trump ima v lasti močno predelano letalo boeing 757-200, ki je v uporabi od leta 1991, je pa nekoliko manjše in počasnejše od predsedniškega letala. Vseeno so stroški na uro letenja neprimerljivo manjši: Trumpa ura letenja stane natanko osem tisoč ameriških dolarjev, medtem ko predsedniško letalo davkoplačevalce stane kar 180 tisoč ameriških dolarjev na uro.

Trumpovi nasprotniki so ga spet izkoristili in nanj zlili svoj žolč
Trumpa so novinarji zaradi po njihovo spornega tvita pričakali v pritličju poslovne stolpnice Trump Tower in želeli dodatna pojasnila ter jih tudi dobili: “Mislim, da je to absurdno. Želimo si, da bi Boeing zaslužil, ampak ne toliko!” Delničarji Boeinga so bili v torek ves dan panični, ker je omenjeni tvit za kratko zamajal borzo, saj je bila družba v samo pol ure vredna okoli milijardo dolarjev manj.

Trumpovi nasprotniki so situacijo izkoristili in nanj zlili svoj žolč, čeprav gre v resnici samo za oportunitetno izgubo delničarjev, saj bi izguba nastala le v primeru, da bi posamezen delničar v tistem trenutku prodal svojo delnico. Že do osme ure zvečer si je delnica že povrnila polovico izgubljenega, do konca dneva pa v primerjavi z jutranjo vrednostjo celo pridobila za slabega pol dolarja; zaključni tečaj je znašal 152,24 dolarja.

Kar so ostali mediji zamolčali …
Poleg osnovnega letala je ameriška diplomacija predvidela tudi rezervnega. Stroški pa rastejo. Zakaj si je Boeingova delnica že do večera povrnila padlo vrednost, obstajajo deljena mnenja. Trumpovi nasprotniki trdijo, da preprosto zato, ker njegove trditve niso bile resnične, toda raziskava časopisa Washington Post, ki je bila objavljena še isti dan, razkriva drugačno zgodbo. Boeing ima trenutno z ameriško vlado resda sklenjeno pogodbo v višini 170 milijonov dolarjev, toda ameriška diplomacija predvideva 2,9 milijarde za stroške gradnje dveh predsedniških letal, saj potrebuje tudi rezervnega. Dodatna oprema bi lahko stala še dodatno milijardo in smo že blizu Trumpovi oceni.

So se pa pri Boingu že odzvali, poroča Reuters, saj je prvi mož letalske družbe poklical Trumpa in izrazil pripravljenost doseči nadzor nad stroški skupaj z novo ameriško administracijo, ki bo nasledila Baracka Obamo.

L.S.

 • FORT WORTH

  Se ne tako dolgo nazaj je v Ameriki veljalo nenapisano pravilo o predsedniku.
  Predsednika U.S.A. ne more in ne sme biti zenska in ne temnopolti.
  Zgleda,da so se Americani zavedli,kaj vse so z nesposobnim in potratnim Barackom Husseinom Obamo izgubili. Pridobili pa popolnoma nic !

  Levaki z Drnovskom so si tudi privoscili predsednisko letalo falcon,ki pa so sele pred kratkim ugotovili,da jim zaradi potratnosti ne prinasa politicnih tock.

 • janez zorman

  Levaki se ne morejo sprijazniti z dejstvom, da so podpirali “veštico” !

 • VERZIFIKATOR

  NI VEČ KOMENTARJA

  Vračamo se zopet v tiste čase,
  ko imeli smo le pisma bralcev,
  uredniško roko skrajševalcev
  in prispevke čiste »prve klase«.

  Suče vzrok okoli se denarja?
  Ne, na delu drugi so razlogi,
  bralec, zdaj statist boš v drobni vlogi,
  v črni drami »Ni več komentarja.«

 • centurion

  Trump naj letalo prepusti Danilu Turku.
  Ta ima izkušnje z najemi.
  Se bo v Bosno vozil.

  • KIKI

   Se strinjam, Danilo bi imel še “belo hišo” in kakšna 2 apartmana v Trumpovem “neboderu”
   On ljubi razkošje, brez njega mu živeti ni….Upam, da mu bo ustreženo! Saj bomo mi, ljudstvo že plačali!

   • Steiermark

    Ali ne razumeš, da je tako danulo, kot veliko ostalih uničevalcev Slovenije, bilo titovih pionirčkov, na šolanju pri zločincu titu in se tam od njega naučil “otmenosti” in zapravljanja ter grebenja našega denarja!

   • Lokomotivführer

    Ampak on bi nüzko letal, da ne bi bilo prehitro in pregloboko padel (v tem kategoriziranem svetu).

  • Steiermark

   Ja, ta bo pocenil letenje , ker je takrat za v Bosno, porabil samo 80.000 dolarjev!

 • PIA PlA

  Nova24TV, admin, pod nekaterimi vašimi prispevki ni možno komentirati.
  Je to nova politika Nove ali le šlamparija pristojnih za delovanje internetne strani.
  V obeh primerih je to slabo, zelo slabo.

  • dež

   Verjetno gre za težave s spletno stranjo, ker tudi števci komentarjev ne delujejo.

   • Jovo Jamnica

    Ja, tudi članek “izgine”, ostane pa 232 komentov… LOL
    ——————————

    Recent activity 2 days ago

    Avstrijo preplavili do Slovencev nestrpni plakati: “Nadlegovali bodo naše ženske”

    232 Comments
    ——————————
    http://nova24tv.si/?p=120614

    • Steiermark

     Verjetno je “novica” ki jo podajaš resnična, saj so, bojda, tudi opazili nekega Jovota, ki straši po Avstriji , našemljen v Kekca ter se predstavlja za Slovenca…… kot to običajno balkanci počno!

     • Jovo Jamnica

      Mene bi jodlari takoj vzeli za svojega. Tut besedo Maribor, znajo prečitat (brat) in izgovorit. Medtem, ko pa pr tebi čitajo in izgovarjajo – Calek, namesto Žalec… :-)

   • BLEDBLED

    TO BOOB VESTI LA SENISO IZUMILI LOL

    • Jovo Jamnica

     Fčasih so jodlari napisali, ko je zginla predvajana oddaja is teve ekrana…

     Entschuldigen Sie bitte die Störung

   • PIA PlA

    Verjetno imaš prav, vendar bi lahko novinarji napisali kakšno obvestilo. Ni mi všeč njihov “pišmeuh” odnos. Do težav pride vedno in povsod, ker pa že včeraj ni bilo možno komentirati pod določene članke, mislim, da je minimalno kar lahko storijo, da svoje bralce o tem obvestijo.

    • Lokomotivführer

     Očitno so imeli vzdrževanje strani. Opazil sem, da je vsaj v dveh straneh delovanje boljše in bolj prijazno (zoprno osveževanje, ki te je vrglo nekam na začetek komentarjev in vračanje nazaj, če si sledil linku)

     • PIA PlA

      Da bi bilo le tako. Meni je šlo tisto osveževanje na živce, ker zlepa nisi več našel članka, ki si ga želel komentirati.

      Bolj se nagibam k mnenju, da jim je kakšen študent, ki nalaga prispevke na stran, zamešal nastavitve oziroma blokiral komentiranje. Najprej je uničil števce, potem pa se še komentirati ni dalo več. Neznanje, se zgodi. Vendar bi urednik moral to pravočasno opaziti in obvestiti bralce, da portal nekaj časa ne bo dobro deloval zaradi vzdrževanja strani.

  • Jovo Jamnica

   Komentirat je dans možno samo pot totim člankom. To pa zato, ker ma Nova server v USA. Tam je tut sedeš Diskosa (Disqus) in niso jim plačali fseh obrokof. Ker pa je Trump precednik USA, si pr Diskosi njega niso upali zajebavat…

   • Borut Stari

    Dajte no. Zagodel jim je škrat iz Murgel.

    • Rožle

     To zna držat kot pribito ….

    • Anonimni_Profesor

     ¨Tako je Nova24 so kar naprej ovajali!

   • Viktorh

    Kako umirjen sem, ker sem nehal tu komentirati in nehal brati prostaške, agresivne izjave nekaterih na svoj račun, ki ne sodijo na demokratičen portal.
    Lep dan, Jovo.

    • Caetano

     Meni je zelo žal, da si se poslovil. Res…

     Morda se le še kaj oglasiš.

     • Viktorh

      Hvala za prijazne besede, toda saj veš, če se predstavljaš s svojim imenom in priimkom in se zavedaš, da te poznajo, si težko dovolim, da me nekdo, skrit za mnogo nicki, žali, MODERATORJA PA NI.

     • Caetano

      Razumem…

    • Jovo Jamnica

     Ja, prijatl. Na trenutke ti celo zavidam…

 • PIA PlA

  O manipuliranju politike z ljudmi bi se dalo marsikaj napisati. O tem je bilo napisanih že nekaj knjig. Citiram komentar s Facebooka in prilagam link, vredno je pogledati. Prispevek je v srbščini.

  “Nikoli ampak res nikoli ne bom razumel kako ljudje/volilci tega ne vidijo?
  Kapo dol Gospodu Malagurskemu in Gospodu Pernarju.
  https://www.youtube.com/watch?v=AttWh-dB3uA&feature=youtu.be
  BTW Priporočam ogled filma WAG THE DOG iz leta 1997 z igralci kot so Dustin Hoffman in Robert De Niro, kar garantira kakovost. Film kateri je že v tistih časih lepo prikazal enostavnost manipuliranja ljudi.”

 • slosin

  S Trumpom bo verjetno tako, kot pri nas z JJ. Kar koli bo izjavil, bodo levaki napadli z vsemi topovi, ne glede na dejstva…

 • Unikatna

  Čudna bitja smo ljudje! Nekaterim nikoli nič ni prav! Če bi pa preveč zapravljal, bi ga spet napadli… :)

  • slosin

   Če je komu pri nas vse pravl, ta zagotovo ni Slovenec….in kdor ni proti, ni Slovenec…ha,ha,ha

   • Unikatna

    :)

 • Rožle

  Je pojasnilo težko napisat zakaj je večina člankov pod ključem…
  v stilu kurjega portala…???

  • samsara

   Tudi sam sem že parkrat opazil.
   Morda pa smo komentatorji presegli delovno normo moderatorja?
   Hoče višjo plačo? Dodatek?

   • Rožle

    Ah … nemogoče, da bi demokracija zdržala v tej levaško udbovski državici…

    • samsara

     Namen posvečuje sredstva…

 • samsara

  Se je Trump znašel v vlogi Janeza Janše v udbkokučofevdu.
  Koliko jih šteji njihov ekvivalent küčanovega F571?

 • Caetano

  To, kar se dogaja na Nova24tv je pa verjetno povezano kar s tem: Hillary Clinton calls fake news ‘an epidemic’ with real world consequences.

  Zavezništvo zahodnih multikulturalistov, islamistov in kitajskih komunistov je globalno, ekonomski interesi vseh vpletenih veliki in opozicija temu globalnemu zavezništvu je še kako nezaželjena. Zmaga Trumpa je bila za njih alarm. Tudi v Evropi vse težje nadzorujejo stvari. Kljub manipulacijam se narodi vse bolj zavedajo kako nevaren je islamizem.

  Nova24 je opozarjala na te stvari in zato ima po mojem zdaj probleme.

  • Anonimni_Profesor

   Prijatelji razumni kar se je zgodilo s komentarji se je gotovo na pobudo in ovadbo naših domačih rdečih sovražnikov.

 • samsara

  Morda pa bi Trump najel ali celo kupil Falcona vlade, pardon (Jugo)Slovenske vojske?
  Oni imajo nekoliko več ranjencev po širnem svetu, za kar je Falcon udbofevda, po besedah nekdanjega notranjega ministranta Bandlja, primerno transportno sredstvo.
  Morda pa bi ga kupil Melaniji za rajstni dan, za razne izlete?

 • Rožle

  Beginning Of The End For Free Speech On The Net? …

  • samsara

   ‘Tekovine’…

  • cosmosjasnovidec

   Such is always the closure of all in Slovenia.

 • Antonius

  Urednik!
  Ker se deklarirate, da ste v službi resnice, objavite razlog, ki vas je prisilil v odločitev, da ne dovolite komentiranja.
  Zavedajte se dejstva, da na internetu niste edini. Tega se po ukinitvi komentarjev danes dobro zavedajo v Demokraciji. Tistih, ki se jih izogibajo s “kliki” se izogibajo tudi z reklamami!
  CenzurIrajte tiste, ki načrtno svinjajo in osebno žalijo, da bi vam nakopali sodno preganjanje in posledične stroške.
  V spominu ostaja precedenčna sobsodba Kunstlja in njegovega gostujočega Mikstona na spletnem prostoru, registriranem na http://WWW.hitrost.com.
  Kdor želi, naj si prebere na povezavi, da mu bo jasno, kaj more vplivati na odločitev NOVE 24TV, da ukinja komentiranje.
  http://www.politikis.si/?p=175427

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + Se zelo strinjam !
   Krivi smo – so komentatorji , ki ne zmoremo -jo kulturnega ” pljuvanja ” ..
   Vidimo , kako so se trendi , odkar imamo Novo spremenili .Sedaj je pa kar naenkrat vse žalitev ?? Ustanavljajo celo nove komisije , katere vodijo ljudje , ki so in še vedno žalijo vsevprek ! Žal , je tako .
   Spomnimo se ostalih portalov ….kaj vse se je dogajalo , pa ni bilo nobenega odziva .
   Vendar pa res ne želimo , da Nova plačuje kazni , ali ukinja komentiranje . Saj se da tudi lepo ” zavito ” povedati .
   In , nikar ne pozabimo , da imajo vladajoči v tem času veliko moč !!
   Nova se je komaj postavila na noge ……zato kar mirno .
   Marsikaj smo preživeli , pa bomo tudi to .

   • tarantela

    Nova je imela na začetku dobrega administratorja, nekatere pisce so enostavno izbrisali, če je bil komentar žaljiv. Mene so opomnili zaradi besede “debilen”. Besede, ki si jih danes privoščijo nekateri komentatorji, sploh niso bile dovoljene, najprej opomin, naslednjič izbris komentarja. Meni je bilo to všeč!

 • Olga

  Bravo Nova! Vidim, da pod določene članke ne dovolite komentarja! S tem pravzaprav onemogočate NEARGUMENTIRANO pljuvanje po TOČNO določenih ljudeh!
  Trumpa in njegove odločitve pa popolnoma podpiram, saj so ekonomsko popolnoma upravičene! Država je v ekonomskem pogledu pravzaprav podobna podjetju ali pa družinskemu proračunu!

 • Rožle

  Hmmm…gledam Novo24.. v živo
  pa se mi zdi, da se je tale voditelj s petardo počesu…?

 • Kat Wilson

  Nobeno letalo ne bi smelo stati 4 miljarde dolarjev! Razen če je narejeno iz diamanta in zlata. To je absurdno! Toliko “stroškov” je, ker je vmes preveč komunajzarskih pohlepnežev, ki si bašejo žepe. Tako kot pri nas, saj razlike ni velike. Sedaj pa so vsi panični, ker jih bo Trump zrihtal – oz. tako kaže.

 • tarantela

  Zaradi mene se lahko tudi na brezovi metli prevaža.

  • Steiermark

   Tista je baje rezervirana zate in tvoje pristšice, da lažje pridete na Klek!

   • tarantela

    Čak, se bo bencin podražu, boš uprašu, če mam kakšno rezervno metlo za posodit.

  • baldeagle

   Brezova metla je namenjena za prevoz komunistične bedne falange.

 • baldeagle

  V tem primeru pa se ne strinjam z Trumpom. USA, kot najmočnejša gospodarska in vojaška sila in najbogatejša dežela na tem svetu, mora v javnosti na vsakem koraku pokazati svojo impozantnost. Tudi predsedniško letalo spada v sklop te impozantnosti, zato mora biti tudi temu primerno izdelano in že na videz dajati vtis dominance in pomembnosti potnika, ki ga tako letalo prevaža. Ko pride ameriški predsednik na obisk v katerokoli drugo državo, mora država gostiteljica takoj prepoznati in se zavedati, s kom ima opravka in se temu primerno tudi vesti. Kajti v teh primerih ne gre za kogarkoli, temveč gre za ameriškega predsednika. Gre za najpomembnejšega državnika tega sveta z največjim vplivom kreiranja svetovne politike in ostalih svetovnih dogodkov in trendov. Torej mora letalo ameriškega predsednika že na prvi pogled predstavljati v tujini za kakega gosta gre in iz katere dežele prihaja. Zato je pristanek Air Force One v katerikoli deželi na tem svetu vedno veličasten dogodek, kakršen se spodobi, ko gre za ameriškega predsednika.

 • garfi

  vidi se kako levaški presedniki kanalizirajo državni denar tudi z napihovanjem cen
  drekač bergant ga je včeraj tudi napadel
  levaki pač kar je pohvalno kritizirajo, da zabrišejo svojo nesposobnost in kriminal

 • Vrhovni sodnik

  Zaklepanje člankov je največja bedarija, izgubili boste vse kot kure, kje je pa Admin, prav dober je bil, obvladal je svoj posel, prav pogrešam ga, za kaj ste ga skenslal.

  • Rožle

   Baje je bila …Adminka :)

  • Waltter

   Saj v osnovi je začel tudi Reporter s tem – sicer ne z zaklepanjem ampak z povezavo na Facebook – tako lahko tam komentirajo samo še tisti ta najbolj odvisni od socialnih omrežij.
   Je pa destvo da z zaklepanjem hočejo začeti pisati javno mnenje, sicer pa posledično s tem izgubljajo bralce, tistih nekaj ki ima pač pogled na svet kakor jim pač mamica in očka rečeta pa bi že lahko zbrisali.
   K temu še doda nekaj naše sodišče z sodbami da so oni odgovorni za komentarje pa je stvar rešena.
   No glede Reporterja kako so se hvalili da bodo ostali neodvisni – podobo imajo kot da so slovenske novice, članki pa še zdaleč niso več tako prodorni kakor so obljubljali.
   Bo pa kot kaže tudi ta portal šel počasi po poti 14kur – tudi oni so bili v začetku zelo neodvisno ampak ko je bilo potrebno plačati DDV in davke skupej preko miljardo takratnih SIT so pa postali vse kaj drugega.

 • sunday

  po moje tudi naša nevlada razmišlja o nakupu ne dveh ampak treh, bi dobili količinski popust saj za njimi stoji slaba banka – in njihovi volilci bi bili vshičeni kako sposobno nevlado imamo!!!

 • sunday

  glede svobode komentiranja spodaj: sam sem za popolno svobodo govora in komentiranja ter za uporabo vseh obstoječih besed, če se kdo v tem čuti užaljenega si naj te užaljenosti vzame glih kolikor si hoče – nekatere stvari se pač ne da povedati drugače kot jo čutiš in doživljaš in uporaba besed, ki nekomu pač ne pašejo je samo izgovor, da te utišajo, v kolikor se komentira “zavito” pa mogoče ne bi razumel niti tisti, ki mu je komentar namenjen – kaj sem potem dosegel – nič – in prav to levaki hočejo, da dosežemo nič!!!

 • FRANC3

  Kakršnakoli podobnost s Slovenijo je nepotrebna. Ko je Slovenija kupovala predsedniško letalo (v času J. Drnovška), smo kupili Falcona. Zakaj? Ker ima edino Falcon tako dolg domet, da bi lahko poletel iz Ljubljane v ZDA. Drnovšek je bil takrat že bolan. Letalo bi služilo samo za njegovo osebno porabo: vožnje v ZDA na zdravljenje. Bog in smrt sta ga prehitela.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!