V francoski prestolnici divja državljanska vojna: Policisti v ognju, režimski mediji pa molčijo

(Foto: Twitter/@FerdinandPusnik)

Finalista za položaj francoskega predsednika, za kogar bo že to nedeljo jasno, kdo je veliki zmagovalec te napete tekme, sta praznik dela izkoristila za velika shoda v Parizu. Predvsem brez dlake na jeziku je bila Marine Le Pen, ki je imela veliko povedati o Macronu. Najbolj obiskan shod pa je bil tisti, ki je bil uperjen proti obema predsedniškima kandidatoma, kjer je bilo tudi najbolj “pestro” in je prišlo tudi do izgredov. Policisti so goreli.

V spopadu med zamaskiranimi protestniki in policisti v Parizu, je bilo ranjenih 6 policistov. Na demonstracijah ob 1. maju so  mladeniči s pokritimi obrazi v policiste metali molotovke, ti pa so jim odgovorili s solzivcem. Kot so povedali očividci, so enega od policistov zajeli plameni. Minister za notranje zadeve je kasneje povedal, da sta bila resno opečena dva policista, eden po roki, drugi po obrazu, ter obsodil nasilneže.

Predsedniška kandidatka Marine Le Pen je ob dogodku dejala, da si takšnih prizorov ne želi več gledati v prihodnosti. Točno 15 let pred tem, na prvi maj leta 2002, se je na ulicah Francije zbralo 1, 3 mio ljudi, ki je protestiralo proti ustanovitelju nacionalne fronte Jeanu-Marie Le Penu, očetu Marine Le Pen.

Nevarna Francija pred volitvami: 2 kandidata, 9 tisoč policistov, več 10 tisoč protestnikov/podpornikov
Na tisoče podpornikov kandidatke Marine Le Pen se je zbralo na shodu v pariškem predmestju Villepinte, kjer je imela Le Penova tudi težko pričakovani govor. V njem je naštela imena številnih vidnih politikov in osebnosti iz poslovnega sveta, ki so podprli Emmanuela Macrona, ter dodala, da je ta zagotovo kandidat “morbidne kontinuitete”. Od Macrona je zahtevala, naj predstavi svojega kandidata za premierja, kot je to storila ona. Le Penova je namreč izdala, da bo njen kandidat za premierja, v kolikor zmaga na nedeljskih volitvah, nacionalistični kandidat iz prvega kroga volitev Nicolas Dupont-Aignan, ki je prav tako nastopil na shodu Le Penove in tam izjavil, da bi se, v kolikor bi zmagal Macron, Francozi morali posloviti od svojih vrednot in identitete.

(Foto: iStock)

Oči javnosti pa so bile uprte tudi v očeta Marine Le Pen Jeana-Marie Le Pena, ki so ga izključili iz Nacionalne fronte. 88-letni oče kandidatke je položil venec pri spomeniku Ivani Orleanski, ki je simbol domoljubja za Nacionalno fronto, in ob tem poudaril, da je nacionalizem ljubezen do naroda.

Tudi Macrona podpira na tisoče privržencev
Prav tako pa se je na tisoče privržencev nagovoril Macron – shod v njegovo podporo pa je potekal pred modernim konvencijskim centrom na severovzhodu Pariza.

(Foto: epa)

Vsa Francija na ulicah
Poleg teh dveh shodov pa je bilo po državi še nekaj protestov, ki so jih organizirali sindikati. Ti sicer niso enotni glede podpore točno določenemu kandidatu. STA poroča, da jih je pet pozvalo svoje člane, naj ne volijo Le Penove, vendar pa sta le dva izrazila podporo Macronu. Prav tako so po vsej državi potekali shodi, na katerih so zbrani protestirali tako proti Le Penovi kot proti Macronu.

Obilico dela pa so imeli tudi policisti. Kar devet tisoč jih je na pariških ulicah skrbelo za red, tako na shodih predsedniških kandidatov kot tudi na tistih, ki so jih organizirali sindikalisti.

M. S.

 • Get2 Business

  vse kar morate vedeti o Emmanuel Macron-u:
  https://www.youtube.com/watch?v=Aj3Z6HWHRmU

  • Nata

   + + + + + + + čas počitnic je mimo, vrnimo se na delo !!!!!
   Zanimivo razmišljanje. Le poslušajte!!!!

   • Franc Šink

    Ne jemlji ga resno.

    • Nata

     Katerega pa ? Kar nekaj dobrih dejstev je omenil.
     A, da se razumemo. Niti on niti Le Pen nista primerna , da bi v teh časih vodila Francijo.
     Mislim. . . . . . . saj vemo, a ne ? Misliti se pravi ne dosti vedeti.

 • Nata

  Samo nečesa ne razumem !!!
  Ali je potrebno ob teh protestih uničevati zasebno in državno lastnino, pa policiste zažigati, ki leto ščitijo ?
  Kdo pa so ti protestniki ? Nevladne organizacije, pa musliji ? Eni in drugi dobivajo denar od države, to se pravi, od državljanov !!

 • Morala

  Premalo ste poudarili nasilne protestnike, ki so metali molotovke in zažigali policiste!! 2 policista sta huje opečena!

 • samsara

  Hudičev pogled ima tale Macron.
  Pa v službi enega takega je tudi formalno že bil in bil bogato nagrajen. Torej je njihov.

 • Demonkrat

  Zgodil se bo FREXIT.

  • Franc Šink

   čisto mogoče.

 • samsara

  So dobili okrepitve s Kotnikove?
  Je njihov poveljnik na terenu, gen. Štrukelj, tudi kje blizu?
  Pa vodja sanitetne enote tov. Fajon?
  Pa častni opazovalec in glavni strateg tov. kučan?
  Pa ‘prateći vod’ njihovih podrepnikov in vezistov tudi smradi tam naokrog?

 • samsara

  S financiranjem destruktorjev, sejalcev kaosa in promotorjev novega totalitarnega svetovnega reda, v podporo njihovemu kandidatu, zagotovo na bodo imeli težav, kot jih niso imeli organizatorji udbovstajnikov v udbofevdu.

 • tasilo

  Ja krščenduš, no!

  (X)… da bo njen kandidat za premierja, V KOLIKOR zmaga na nedeljskih volitvah, …
  (>) … da bo njen kandidat za premierja, ČE zmaga na nedeljskih volitvah

  Za božjo voljo, rovtarji, opustite na nagravžni čefurski pogojnik (“u koliko”). Slovenščina ga ne pozna. Slovenci rečemo in uporabljamo “ČE”. Rovtarji si domišljajo, da je pogojnik “v kolikor” eleganten in prefinjen in oh-in-sploh nobel nečin izražanja; v resnici pomeni neznanje in nepoznavanje slovenščine ter velik jezikovni primitivizem.

  LP. Hanibal Lector

  ** Ali vidite, kam nas je pripeljalo 75 let poneumljanja in načrtnega iztrebljanja inteligence, izobraženstva in omike? Pa k temu dodajte še serbizacijo in rvatizacijo in čefurizacijo in balkanizacijo Slovenije.

  • samsara

   ‘Tekovine kućanizacije’ na dobro podlago ostalih ‘tekovina’.
   kučan se še zdaj ne more sprijazniti z odcepitvijo od njemu drage juge.

   “Milan Kučan: »Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še
   zdaj sem.« MMC RTV SLO, 23. december 2015

   Milan Kučan: »O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.« Izrečeno: 31. januar 1990

  • Lokomotivführer

   Prijatelj, ta leta štej od pravega začetka, to je vsaj od 1920 dalje, če ne že kar od Cankarjeve smrti …

 • MladiLiberalec

  Sam enim tuki je pa islamofobija že začela tečt direkt v grlo. Mislim dobr sam ponoret pa tud ni treba no. Ste že tko na tejh ravni kot je v tej pesmi. :D

  Sve džamije u oblake lete

  https://www.youtube.com/watch?v=nq_J2C6Hrz0&list=RD4RdftnURWBs&index=2

 • Caetano

  Nov zločin ISIS-a! Poboj 37 beguncev iz Iraka in Sirije, ki so bežali pod zaščito Kurdov. Med njimi tudi tri mesece star dojenček.

  https://anfenglish.com/news

 • samsara

  Očitno se bliža ena prelomnih točk na doslej več kot 200 let dolgi poti k ustanovitvi novega svetovnega reda, s katerim si psihopatski grabežljivi umi obetajo potešitev njihove sprevržene perverzne sle, po tudi formalno vzpostavljeni absolutni totalitarni oblasti.

 • soc

  evropska levica = sovraštvo + nasilje

  Kakšna je sanacija tega tumorja na človeški zgodovini?

 • Olga

  Zamaskirani “mladeniči” so levi fašisti, ki lahko dihajo samo v komunizmu! Policisti naj jih po prestani kazni izselijo v Venezuelo, Severno Korejo ali pa na Kubo, da bojo “revčki” lahko preživeli!

 • Franjo Trojner

  Zakaj se socialisti vedno zoperstavijo željam svojega naroda in so vedno proti domoljubom in tudi svoji civilizaciji, kulruri, običajem in tradiciji?? Dolgo si na to vorašanje nisen znal odgovoriti, dokler mi v rani nladosti oče ni pojasnil, rekel je :” veš, socialisti so v bistvu vsi sami zadrti kumunisti, ki si se zaradi temačne kumunistične zgodovine, da okrog prinesejo volilce raje oklicali za socialiste”. In res je tako tudi Hitler, Stalin, Marx, Tito , Honecker, Caucesku itd. in danes Putin in Manduro in oni nori Kim Un z vsemi predsedniki Kitajci na čelu se imajo in so vsi sami socialisti, mar ne?

  • samsara

   Ker paktirajo s hudičem.

   • Mirnik Aleš

    Razen gospoda Putina. Mati Rusija je napadena že več kot 100 let. Če ne bi zamenjal hik jelcina, bi propadla, razpadla, lepo po planu kazarske mafije.

 • totex39

  To so sigurno ekstremni banditi, ki se izživljajo nad družbeno lastnino in take objestneže bi bilo potrebno poloviti ali prestrašiti s tanki.

  • Novakec1

   Trening imajo pa na fuzbal tekmah, vsaj pri nas

 • Donny

  Nova 24 zopet zavaja.. Sem pregledal vsaj 30 tujih novičarskih portalov in niti eden ne poroča o državljanski vojni v Parizu.. Po poročanju Parižanov na Twitterju gre za protest v katerih sodeluje nekaj 100 objestnežev, to pa je načeloma tudi vse. To, da so Francozi za dosego nekih ciljev bolj temperamentni in da so njihovi protesti bolj divji ni pač nič novega..

  No, mogoče pa imate pri Novi zopet najbolj zanesljive vire.. kot naprimer takrat, ko ste poročali, da Rusi napadajo Estonijo, Latvijo in Litvo..

  No zdaj vsekakor vem, da pri Novi sploh ne veste kaj pomeni vaš slogan “Prvi v službi resnice” in da je le ta bolj kot ne za okras.

  • sprehajalec

   No, mogoče pa imate pri Novi zopet najbolj zanesljive vire.. kot naprimer takrat, ko ste poročali, da Rusi napadajo Estonijo, Latvijo in Litvo..

   Đoni, vojni se je na srečo zaradi modrosti Trumpa in Nata dalo izogniti.

   Sem pregledal vsaj 30 tujih novičarskih portalov in niti eden ne poroča o državljanski vojni v Parizu..

   O maloštevilnih protestih desnice, pa v še tako majhnem številu in brez povzročene škode, se izdatno poroča na vseh portalih. O divjaških izgredih levice, za katere je značilna vedno velika gmotna škoda, se nikoli ne poroča. Samo Nova. Zato se imenuje prva v službi resnice.

   • Donny

    Prosim vsaj ne pretiravaj.. Novica o tem, kako Rusi pripravljajo napad na Estonijo, Latvijo in Litvo je bila lažna, tako kot je lažna izjava, da je Trump vojno preprečil..

    Sledim tujim desnim medijem in vem, da o teh zadevah ni poročal nihče; tudi levi mediji ne.

    Ti pač “kupiš” vsako novico, ki ti jo servira Nova, jaz pa sem bolj realist, zato novice vedno vzamem v zakup in jih dodatni preverim….

    • Mirnik Aleš

     ker globalni kazarski mafiji ni uspelo izzvati totalne vojne v Ukrajini in jo nato prenesti v Rusijo, bo naslednja postaja Kaliningrad

  • Morala

   To se tako reče, da je bilo stanje kot v vojni! Metanje molotovk in zažiganje policistov je zate ” da so Francozi za dosego nekih ciljev bolj temperamentni in da so njihovi protesti bolj divji ni pač nič novega”. Adijo pamet!
   Cocktails molotov, mortiers et pierres contre les CRS place de la Bastille.

   https://www.notrequotidien.fr/direct-casseurs-dextreme-gauche-attaquent-policiers-cocktail-molotov-a-paris

   • sprehajalec

    Če te levičar z molotovko ni isto, kot če te desničar. Z levičarjevo zagoriš za višje cilje in se splača stisniti zobe. Desničarjeva te pa opeče s plameni konzervativizma in nazadnjaštva.

    • Morala

     Opažam ja…

   • Donny

    Ohhh ajaaa tako se le reče? Od kdaj “resna” medijska hiša poroča s pomočjo metafor?!? No, se mi je zdelo, da ne razumete kaj točno pomeni besedna zveza državljanska vojna.. Štekam zdaj!

    Sicer pa nikjer nisem opravičeval dogodkov v Franciji..

    • Morala

     Metafor ne uporabljamo zgolj za jezikovno sporazumevanje, temveč da v metaforah tudi mislimo. Če bi razumel in mislil, bi vedel!

     • Donny

      Državljanska vojna je mnogo mnogo več kot pa nekaj molotovk. Kdor je vsaj malo študiral zgodovino ve vsaj okvirno kaj je definicija državljanske vojne..

      Žal sem od tega portala pričakoval mnogo več kot pa članke s clickbait naslovi in zavajajočo vsebino..

     • Morala

      Lep večer še naprej!!!

 • Egon83

  Zdaj gre za biti ali ne biti. Evropa je žaba, ki se počasi kuha zato ne skoči iz vode. Za večino Evropejcev so teroristični napadi na naših tleh le oddaljena epizoda, nekaj kar se dogaja drugim. To je le nekaj minut na poročilih, ko z grozo gledaš cenzurirane masakre in poslušaš dezinformacije. Potem se na facebooku oviješ v barve napadene države, napišeš da ”smo vsi eno” in da naj zmaga ”brezmejna univerzalna ljubezen” in to je to. Potem se mirno odpraviš spat, medtem ko tvoje evropske sodržavljane nekje po koščkih pobirajo z ulice. Kar srh me spreleti, če pomislim da sem bil že na vsaj 15 mestih, kjer je počilo in kjer so bili tarča Evropejci. Še večja srhljivka je nezavedanje Evrope, da genocid ni le Ruanda in Srebrenica, torej množično masakriranje z mačeto, temveč je genocid tudi tisto o čemer je po 11/9 pisala Oriana Fallacci; tiha infiltracija v našo skupnost, v našo državo, v našo sosesko. Tihi genocid je spreminjanje demografije, vsiljevanje tujih jezikov ter nasilnih primitivnih kultur v naše vrtce in šole, parazitsko prisesavanje na evropske davkoplačevalce. Z roko v roki gre z genocidom veleizdaja – določen procent Evropejcev nas prodaja tujcem in njihovemu nasilju, da se oni počutijo človekoljubne humanistične kretenoide brez jaza in identitete. Evropa v celoti se ne zaveda, da je rak brutalnega, nasilnega in nazadnjaškega islama že tu. Rak in se širi počasi in hkrati hitro, podmuklo in potuhnjeno. Metastaze islama so Francija, Italija, Nemčija, Švedska, Velika Britanija. Vse velike in ključne države so okužene. Kaj bo, ko se bodo metastaze združile v eno veliko? Smrt Evrope bo neizbežna. Ura tiktaka.

  • šmentanamuha

   Odlično povedano, bravo!

  • samotoje

   Vse drži. Vsakič, ko Šefic izusti integracija, bi moralo treščiti vanj.

   • Mirnik Aleš

    šefic je sploh izbran posebej skrbno, ima takšen nedolžen obrazek, dobrohoten striček, (i)razumevajoč

    • samotoje

     Saj, kdo pošten bi bil za mizeren položaj sekretarja v tako mizerni vladi pripravljen ljudem gledati v oči in lagati? Šefic in šefici.

 • RealRevolution

  Naslov je velik kiks…
  Katerim medijem naj potem ljudje zaupajo ,ce pride res do tega kjerkoli ali pa kaj podobnega?

 • Ana Job

  Vedeli smo, da bo počilo. Narod mešat ni nikoli dobro, to tudi Slovenci opažamo že desetletja.

  • moon

   Ja, ja… kleni Slovenc opaza, da je njegov hrbet vse bolj podoben podplatu..
   Pocasi se bo spremenil v plazilca, ki se plazi po hrbtu.. inovator je vedno inovator.

 • novaknovak

  pa kera država al oblast je to, da jim policaje zažigajo? kitajci pa rusi, bi to rešil v 15ih minutah. Američani bi bili tud dokaj učinkoviti, zahodno Evropejci pa so vsi po vrsti presrani. tu jih zažigajo, na švedskem jim požigalec, potem ko kresne policajko po gobcu, razbije še avtomobil..oni ostali ga pa sam gledajo..majke mi, kake države so to postale…

  • moon

   Demolition Man (iz leta 1993, S. Stalone, W. Snipes) ima take prizore, ko sem ga prvic gledal sem si misli, da tak svet ni mogoc.. sedaj pa postaja ravno tak.

   • Spartan

    Ampak res. V enem kadru tega filma, muškarčina od Stalloneja podari Sandri Bullock štrikan volnen pulover, ki ga je seštrikal sam. Snipesu so vbrizgal testosteron, Stalloneju pa gospodinjska opravila.
    Počasi bodo evropejcem jajca zakrnela in namesto tega, ostala samo še hrustančna izboklina.

    • moon

     Tega se pa ne spomnim, ;) bo treba se enkrat pogledat v detajle.

   • sprehajalec

    Ja, pa res. Sem se tudi jaz spomnil. je to ta, ko Silvestra zamrznejo pa ga potem v prihodnosti obudijo, ker se v prihodnosti nihče več ne zna spopasti s kriminalom?

    • moon

     Jap.. to bo tisti..
     Prav zabavno je primerjati danasnje policiste s tistimi avtomati, ki ti za “fuck” napisejo kazen. Saj nasi policist so tukaj nekje… jebejo domorodce, voljne placevanja, pred cigoti in migoti se pa skrivajo.

  • MižekFiga

   Si pozabu, da je naših 91 policajev odšlo na bolniško (granitne kocke v glavo) med Türkovo ravoluicijo proti Janši, Kanglerju in predsedniku Pahorju.

   • novaknovak

    nisem pozabil. sicer za številko ne vem. itak pa da, ker so “protestiral” levaki, razglašal za vse slovensko vstajo, v resnic pa zganjal fašizem, jim je bilo dovoljeno razbijat in najbrž so policaji imel komando ne resno posredovat. ker to je dopustno. mnogo bolj, kot molitev pred ukc. in fašizem ni desni, levi..je sam eden, je bil in bo. fašizem je sam levi..

 • Dark Lord

  Dajte malo manj pretiravat, pa bo. Nobene državljanske vojne ni v Parizu.
  Fucking fearmongers.

  • Olga

   Za vas ne… Vprašajte uboge policiste!

   • Dark Lord

    A ti veš kaj je državljanska vojna?

    • Olga

     Smo jo imeli v Sloveniji! Komunisti so pobijali Slovence! V Franciji levaki napadajo policiste, Francoze, ker jim ne ustreza desnica!
     Kakšno gonjo se grejo levaki, podkupljeni od Sorosa, smo videli tudi v Ameriki! To so teroristi, ki jih je treba postaviti pred sodnika in v zapor!

     • primsek

      Domobranske piškice so s pomočjo kolaborantov iz RKC in nemške in italijanske pobile 2/3 vseh žrtev vojne med Slovenci, vseh žrtev je 97.000, precej jih je umrlo v taboriščih, kamor so jih pošiljali v hišicah poskriti izdajalci ob bodeči žici okoli Ljubljane, druge so ovajali kar v farovžih. Da vi med svoje štejete tudi ustaše iz Hude jame, je v tem kontekstu zelo pomenljivo; oni so za razliko od partizanov delali rokavice iz človeške kože in iz las krtače, zato ob enem ženskem truplu v Hudi jami toliko lasišč

  • KIKI

   Ej, Lord, najbolj važno je, da imamo večnega
   notranjega sovražnika (Janšo) in res nimamo časa
   pogledat tja čez plot, kaj dogaja v svetu…Svoje miljončke
   spakirajte hitro v oazice, potem pa tovariško s Falconom
   na toplo, na lepo! Ko jebe Slovenijo, Francijo, Anglijo,
   Nemčijo…mi bomo po novem tako ali tako zadružniki,
   pasli bomo koraj do smrti izmolzene krave in to vse zaradi
   volov kot si ti, Dark Lord!

 • KIKI

  Ja kdo se bi pa s tako nepomembnimi zadevami ukvarjal, ko pa
  mi še veselo “rigamo” po čebuli iz 1. maja v 2.maj in nas malce betica boli,
  ker nam je tovariš cigo na dolgo in široko razlagal, kak se mamo fajn
  in kak se bomo šli zadružništvo , se pravi vsi za enga , en za drugega, in
  en čez drugega in – hop- en v drugega in gor in dol, tako, da se res ne bo več
  vedelo ali ga “serje” cigo Jankoviću ali mali Kurčeviću?…in kdo pije, plačali bomo tako ali tako mi sami , ki bomo lahko stali v vrsti z boni za cuker, moko in mast , a njeee?
  Vmes bomo buljili , kako nas neke črne limuzine po “levi” prehitevajo…
  Pa vesel konec praznika brez dela vam želim in nikar se ne mučite z nekimi brezveznimi Francozi! “Ko jih jebe!?” bi rekel cigo Jankoviću ali kakšen striček
  “od odzadaj”…mi gremo lepo v zadružništvo , ker je vse ostalo “umrlo” , pravi cigo! Svaka mu čast , kaj “sve to on zna”!

  • Demonkrat

   Dobro da si ni omislil kibucov

   • KIKI

    Srbi so bolj za kolhoze, pa naši “rdečuhi” tudi!
    Vprašaj Karleka,!!! Živel Lovrov, Živel Putin; Živel
    Stalin in Titek !!!

    • sunday

     ja, res je kam smo prišli – sem bil prepričan, da po 1991 nikoli več ne bom slišal za crknjeno srbojugo, ampak sem se uštel, če se ne izselim iz te srbske kolonije bom ponovno prisiljen gledati krvavo zvezdo – piz…mater…!!!

 • Darth Vader

  to je ta multikulturna obogatitev, ko avtohtoni narod postane manjšina v svoji državi…..takrat je takoimenovana nacionalna država uničena, srednji družbeni razred pa ukročen za vedno….

 • Demonkrat

  FREXIT bo v vsakem primeru

 • Jožef

  Kakor koli, raje sem že v Evropi pod modro zastavo, kot pa pod rdečo zastavo z krvavo zvezdo, ki nam jo kažejo Turnškovci z Jankovičeviči ob močni podpori mesečevih kodišarjev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!