Neverjetno, kot bi se drugič rodila: izgubljena 14-letnica kar šest dni preživela v neprijazni sibirski tajgi

Foto: Twitter

Na stotine reševalcev in prostovoljcev na tleh in v zraku je vztrajalo z namenom, da bi v gostem sibirskem gozdu našli 14-letno deklico, ki se je izgubila med nabiranjem gozdnih jagod. Kljub temu, da je bilo iz dneva v dan manj upanja, da bodo našli deklico živo, pa se jim je šesti dan množičnega iskanja le nasmehnila sreča. 

Yano Tomachevo so v nedeljo našli živo v gozdovih ruske regije Krasnoyarsk, po tem ko je šest dni obupano tavala po gozdovih. V reševalno akcijo, ki je trajala skoraj teden dni, je bilo vključenih več kot 230 policistov, pripadnikov ruske nacionalne garde, vojske in prostovoljcev, ki so vneto prečesavali bujno gozdno rastlinje.

Foto: YouTube

Pri iskanju so si pomagali tudi z droni in giroplanom
Med akcijo so pregledali na stotine kvadratnih kilometrov gosto posejane tajge, s pomočjo 17 vozil pa je bilo pregledano tudi ozemlje v bližini rek in cest. Poleg tega so si pri iskanju pomagali še s helikopterjem, droni in giroplanom. Yano, ki je zdaj na varnem, so našli izredno izčrpano, zato so jo po navedbah lokalnih medijev kmalu premestili v bolnišnico v Krasnoyarsku.

Foto: YouTube

Izgubila se je po tem, ko so se med nabiranjem razkropile
Štirinajstletnica je izginila v ponedeljek, po tem ko se je z materjo in starejšimi sestrami odpravila nabirati jagode. Med nabiranjem so se razkropile v različne smeri z namenom, da bi nabrale čim več jagod. Proti večeru je postala družina zaskrbljena, saj se najmlajša hčerka še vedno ni vrnila iz gozda, zato so o njenem izginotju obvestili pristojne službe. Reševalne službe so se ob obvestilu nemudoma angažirale in javnost obvestile o tem, da se je deklica izgubila v odmaknjenem predelu vasi Chindat.

Vodja prostovoljcev, ki so pomagali pri iskanju, je izpostavila, da več kot je ljudi vključenih v reševalno akcijo, več je možnosti, da se izgubljeno osebo najde. “Trava je tako visoka, da je skoraj nemogoče videti osebo iz zraka. V primeru, da bi ta ležala le dva metra od vas, je ne bi mogli opaziti,” je še povedala. Iskanje pogrešane deklice je dva dni oteževal tudi dež, saj je brisal sledi, ki bi reševalnim psom omogočili njeno lociranje.

Foto: iStock

Štirinajstletnica ni dovolj dobro poznala gozdov
Yana po navedbah Russia Today ni dovolj dobro poznala gozdov, kjer je nabirala jagode, saj ji je mati pokazala le nekaj glavnih poti, zato ni prav nič čudno, da se je zgubila. Kakorkoli, na koncu so deklico našli živo in prav nabrane jagode so bile po navedbah tiste, ki so ji pomagale pri preživetju. Dejstvo je tudi, da je deklico spremljala velika sreča, saj je na tem območju veliko medvedov, ki bi jo lahko napadli.

Foto: iStock

N. Ž.

 • Morala

  Mati je trapasta, ker je sploh dovolila, da se razkropijo. Tudi, če poznaš takšen gozd, se lahko hitro izgubiš.

 • Bozz

  In oprani ljudje pravijo, da nas je preveč na svetu, medtem se pa ljudje zgubljajo po divjinah in jih je potrebno iskati kot šivanko v kopici sena.

  In tisti, ki pravijo, da nas je preveč so bogata, skopuška, moči in nadzora željna elita, ki je zasvinjala naš planet in ustvarila ta problem onesnaženosti (zaradi katere preprosti ljudje nasedajo njihovi pravljici prenaseljenosti), s tem ko noče ljudem dati patentov oz. tehnologije za čisto zastonj energijo in še marsikaj drugih naravi neškodljivih izumov in moramo kuriti premog, drva, nafto in plin, kar je v primerjavi s temi patenti in izumi, ki jih skrivajo pred nami, kamena doba.

  • FeriSS.H

   TALE TVOJ STAVEK – “In OPRANI ljudje pravijo, da nas je preveč na svetu, medtem se pa ljudje zgubljajo po divjinah…” – me je izzval da ti odgovorim, ker prav USEKANI “človekoljubi” te vrste ste danes sokrivi za Tretje Svetovne “begunske imigracije” k nam.

   Ni rečeno da nekdo ki blekne tako neumnost je tudi dejansko neumen, prej bi se dalo sklepati da take mlatijo tisti ki imajo IZPRANE SPOSOBNOSTI pregleda nad svetom, predvsem pa niso doma v logičnih sklepanjih. Po navadi so temu nagnjeni “progresivni” Liberalci, Levi Multikulturalisti, utopično premaknjeni Egalitarijanci in bog si ga vedi kakšni še “Lunarni Izgubljenci” iz te sorte.

   Nisem bogat niti pripadam “skopuškim, moči in nadzora željnim elitam”, a se ZAVEDAM PRENASELJENOSTI, in sem STRIKTNO proti PRENASELJENOSTI Planete!

   Razen Rusije, Kanade, Sahare in Južnega dela Južne Amerike, ter seveda Arktika in Antarktike … svet je NABASAN z Ljudskimi vrstami … Lahko se začne z Indijo in konča z Evropo. Zagotovo se nikoli nisi PRIBLIŽEVAL Kalkuti na primer, z morja, smrad se namreč zaznava že 100 milj prej … in ne toliko zaradi neurejenega sanitarnega sistema, ampak zaradi količine folka ki tam izloča vse mogoče biološke “dobrine” … in nič boljše ni z večjim delom Indije

   Japonska je tudi prenaseljena … a na srečo je to ena od najbolj razvitih in urejenih držav

   Po tvoji “briljantni” logiki bi vse divjine morale biti naseljene, kar pa vleče za sabo ekološko uničenje NARAVE … namreč tudi DIVJE živali IMAJO PRAVICO na svoj prostor … kaj pa NARAVA sama – ? Zaradi prenaseljenosti so še oceani izropani.

   Tole s patenti ti je pa tipično Socialistično-Komunistično stališče. Znanje in Inovacije so LASTNINA tistih ki so to USTVARILI, zato v ZAŠČITO tega obstajajo PATENTI. Očitno si povsem NEKREATIVNA oseba, in zato propagiraš da bi ti naj bilo dosegljivo ZASTONJ nekaj kar so USTVARILI drugi. V temu ste ti in tebi podobni tem praktično NIČ VREDNIM “beguncem” in “imigrantom” iz PRENASELJENIH vukojebin … ki pa so večina vukojebine prav zaradi prenaseljenosti in težnje po brezpatentnem ZASTONJKARSTVU.

   Če se ti ne kuri premog, drva, nafta in plin … pa daj IZUMI nekaj in potem to daj ZASTONJ v JAVNO UPORABO … in se potem ne razburjat če bodo celo konji padali od smeha po tleh ko te zagledajo … kot v tem videu – https://www.youtube.com/watch?v=uQs-oEuDzSw

   Mater … kako lahko taka zaplankanost sploh obstaja … kako sploh obstajate taki.

 • princeska

  Deklici in reševalcem čestitam za pogum in vztrajnost.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!