Nezaslišano: ministrice švedske vlade svoje klobuke primerjale z obveznimi hidžabi

Foto: facebook

Po tednu mednarodne kritike in posmeha, ko se je “prva feministična vlada na svetu” iz Švedske udeležila zloglasnega državniškega obiska v Iranu našemljena kar v hidžabe in dolge plašče, so predstavnice vlade stvari samo še poslabšale. Za državniški obisk v Kanadi so si namreč nadele klobučke in pojasnile, zakaj morajo na državniških obiskih nositi pokrivala. A klobuke in hidžabe niti od daleč ne gre enačiti – nošnja klobuka je svobodna izbira, medtem ko je hidžab obvezen za vse ženske.

Švedska ministrica za finance Magdalena Andersson, ministrica za visoko šolstvo in raziskave Helene Hellmark Knutsson in ministrica za enakost Åsa Regner so na Facebooku objavile selfie s klobučki, ob katerem so zapisale: “Ali je Björklund (švedski politik, op. p.) kdaj razmišljal o tem, da morajo ženske z resornih ministrstev na državnih obiskih nositi klobuke?” Seveda so s tem ciljale na svojo opravo pred tem, ko so si v Iranu nadele hidžabe, vendar pa ta zapis razkriva, koliko švedska feministična vlada dejansko razume islam in prisilni hidžab. Feministke, ki obvezen hidžab v Iranu primerjajo z modnimi klobuki, ki so jih nosile med državnim obiskom v Kanadi, so pokazale, da o islamu dobesedno nimajo pojma, na ponovno kritiko pa so spet naletele na Švedskem, kot tudi širše.

“S tem so pokazale, kako malo znanja imajo”
Švedi so na provokacijo, ki jo je objavila ministrica Magdalena Andersson na svojem facebooku, dobesedno ponoreli. “To je noro, res sem razburjena! Kako lahko tako podcenjujejo obvezen hidžab, ki je realnost za toliko deklet in žensk. Magdalena Andersson ni kdorkoli, ona je švedska finančna ministrica. Bedno je, da dela takšne primerjave med klobuki in hidžabi,” je za švedski portal Expressen povedala političarka Gulen Avci. Dodala je še: “Pa tako so bile zagrete pri trženju ‘prve svetovne feministične valde’. S tem so pokazale, kako malo znanja imajo o zatiranju izza tančice.”

Foto: printscreen

Razburjene tudi ženske v Iranu, ki se borijo proti diskriminatornemu zakonu
Prav tako so besni ustanovitelji iranske facebook skupine Moja neslišna svoboda (My Stealthy Freedom, op. p.), kjer objavljajo pogumne iranske ženske brez hidžaba, saj se zavedajo, da so kazni zelo krute, predvsem v obliki bičanja. Na svoji strani so zapisali:

 “Pismo Magdaleni Andersson, švedski ministrici za finance: Ne primerjajte svojega klobuka z obveznim hidžabom
Sem Iranka in ustanoviteljica My Stealthy Freedom, ki se zavzema za prenehanje obveznega nošenja tančic in deluje v prid svobodne izbire za ženske. Vi trdite, da je nošenje rute v Iranu isto kot nošenje klobuka na Švedskem. Ste resni?
To sem jaz na sliki, ko sem bila politična novinarka. Duhovnik me je poskušal udariti v obraz samo zato, ker nisem pravilno nosila islamskega hidžaba. Klobuk ni bila možnost.”

Foto: prinscreen

“Ste bili že kdaj prisiljeni nositi hidžab vse življenje? Ste že kdaj doživeli brutalnost, ko vas v imenu moralnosti silijo, da zakrijete svoje lase? Odgovor je: NE. Vendar pa je za nas, na milijone iranskih žensk, to na žalost vsakdan našega življenja. To je tudi razlog, zakaj verjetno ne razumete razlike med obveznimi rutami in klobuki (ki ste ga, mimogrede, nosili prostovoljno). Vaša primerjava je naravnost nepremišljena ob dnevih bojev milijonov iranskih žensk, ki se pogumno bojujejo s strani morale, s strani policije, ko poskušajo izraziti svojo svobodno izbiro. Da, lahko bi se norčevali iz našega boja, ampak cenila bi, če bi razumeli, da govorimo o obveznem hidžabu, medtem ko objavljate slike sebe s klobukom, ki ga dejansko nadenete kot svojo svobodno izbiro. Dejansko ste poskušali zabrisati veliko razliko med obvezno tančico, ki jo moramo nositi v Iranu, vi pa ste svoj klobuk z veseljem nadeli. Prepričana sem, da ste obsodili prepoved burk v Franciji. Nihče ni prisiljen nositi teh lepih klobukov. Iskreno želim, da se zabavate in ostanete varni. Kljub vaši drži se ne bomo nikoli odrekli našemu boju in prepričana sem, da boste nekega dne slišali naš glas in našo borbo proti prisilnemu hidžabu. Kot je razvidno iz vašega dejanja, ko ste si nadeli obvezno tančico, ko ste bili v Iranu, to ni več le notranja zadeva, naša vlada je prisilila vse vas, da sledite diskriminatorni zakonodaji. Vsi moramo biti pogumni in reči NE kakršni koli obliki ponižanja. To se imenuje sestrstvo in solidarnost. Bodimo si na jasnem: nikoli nismo rekli, da morate žaliti naše zakone, prosili smo vas le, da ta žaljivi zakon obidete. S tem, ko prikazujete sebe v klobukih in namigujete na primerjavo z Iranom in obveznimi hidžabi, ste dejansko žaljivi do vseh žensk, ki so se borile proti obveznemu hidžabu. Brišete razlike med obema, čeprav morajo iranske ženske to nositi dnevno. Zgodovina bo sodila vse nas. Mimogrede, v naši lepi državi ste dobrodošli, vendar bodite tako pogumni kot iranske ženske in se zoperstavite hidžabu. Želimo si dobre odnose z Zahodom, vendar pa bi vas rada videla stati na naših tleh in pridigati o feminizmu na enak način, kot to delate na Švedskem.”

Marjanca Scheicher

 • samotoje

  Kure zmešane.

 • pajot

  Pismo iranske ženske tem butastim babnicam je enkratno. Bravo!

 • pajot

  To niso ženske. To so moralne pokveke.

 • Vince Blake

  Jaz, če bi bil šved, bi se v zemljo vdrl od sramu.

 • bojan

  a veste kako pravijo “baba pijana rit prodana” s švedsko je popolnoma isto …

 • samsara

  Zaslužijo, da jih Švedi odstavijo, tako ali drugače.
  Pa nacionalni prezir in dosmrtno prepoved državne plače.
  Lahko še kaj tretjega…

 • samsara

  Ob takih primerih, se asociacija na kokoši vsiljuje z neustavljivo in nevzdržno silovitostjo.
  https://www.youtube.com/watch?v=msSc7Mv0QHY

  • dež

   Še en dokaz več, da brez dobrega petelina ni nič. Tudi švedske klobukarice ga nujno rabijo .

 • samsara

  Feministke so le pokazale svoj skrajni domet, no.

 • baubau

  Nemara se zavedajo,da bi jih hidžab polepšal…

 • Olga

  Te “klobučarke” so sramota za ženski rod, saj pod klobukom nimajo možgan!

 • karpelec

  Na vlak in deportacija v Sirijo.

 • jan

  bla

 • renee

  Skisane sive celice!

 • slaipowi

  In jaz vas bom še naprej spremljal.

 • Nada

  Zakaj pa niso šle tudi v Iran pokrite s klobuki, ki spadajo v evropi med elegantnejša ženska pokrivala in bi bile prav tako pokrite? Ne, imele so potrebo zanikati svojo evropsko identiteto in počepniti kot kure pred tistim iranskim imanom ali kaj je že bil oz. se tam pojaviti kot krave na katere bi kdo nasadil sedlo. Ker pač niso original za tiste muslimanske naglavne zavitke, kar se zelo vidi na fotografiji, kjer izpadajo kot strašila, kot vrste štorov, nikoli prej sploh vajene na muslimanski način se po glavah zaviti.

 • xtc

  Ko vidim sliko;mi je jasno da gre za umsko bolne babure ;ki sidijo na psihiatrijo:
  To kar počne ta zdivjana sociualistična drhal ni v pomoč ženskam ampak;jih dobesedno degradira;sploh one ;ki živijo pod represivnim islamskimi teokracijami in onimi;ki so kakor koli ponižane:Skratka Švedi bi morali resno razmisliti;kako opraviti zsocializmom in feminizmom tudi z izgonom teh uničevalcev v islamske države:To kar počnejo je protidržavno delovanje oz: izdaja lastne države in njenih temeljev:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!