Nizozemski mediji so se odločili za tožbo proti EU, ker jih je ta pavšalno označila kot “fake news”

Foto: iStock

Napori Evropske unije glede boja proti širjenju dezinformacij so bili deležni pravnih posledic, potem ko so se trije mediji na Nizozemskem odločili, da tožijo EU, ker je ta preveč pavšalno medije označila za “fake news”. 

Prejšnji teden so so trije mediji s tožbo usmerili proti evropskemu projektu, ki se zavzema za zamejevanje spletnih dezinformacij. Sporna se jim zdi označitev s “fake news”, zato zahtevajo izbris tovrstnih navedb in objavo popravka, pri tem pa zahtevajo kazen v znesku 20.000 evrov na dan v primeru, če vsebina ostane na spletu.

Tožniki so trije
Tožniki so danska bloga GeenStijl.nl in TPO.nl ter založnik regionalnega časopisa De Gelderlander. De Gelderlander predstavlja običajni osrednji regionalni časopis, ki ga ima v lasti večja založniška organizacija, TPO.nl predstavlja neodvisno novičarsko spletno stran, GeenStijl pa je nekoliko poseben primer, in sicer zaradi edinstvenega sarkastičnega sloga pisanja in fanatične skupnosti komentatorjev.

Foto: iStock

Projekt Evropske službe za zunanje delovanje se je pričel leta 2015 in je označen kot del kampanje za boljše napovedovanje, obravnavanje in odzivanje na pro-kremeljske dezinformacije, v njem pa se nahaja podatkovna baza z več kot 3.500 primeri širjenja dezinformacij.

H. M.

 • Tanja Bor

  Pozdravljam vsako pobudo za boljše informiranje. Tudi v Sloveniji si zaslužimo boljše poročanje in prave informacije, zato bi vas povabila h gledanju intervjuja z V. Kovačičem. http://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174523869

 • Božobožo

  NovaTV je tudi fake news bilten. Medij ne more biti ker ne zaposluje novinarjev ampak pisune ki morajo biti nujno v sekti SDS.

  • učko

   Jah, sej vsi ostali, torej 571 + še mnogo-mnogo, recimo preko 99% pisunčkov pa pišejo za kučo-mafijo !

  • Olga_10

   Mislite Hanzi v službi Murgl in na prisilnem plačilu s strani davkoplačevalcev?
   Nova je zasebna TV…pozabili ste, da ste jo nazadnje imenovali Orbanova TV…. Torej ni vaš problem…

  • xtc

   A si ti mislil ono sekto okrog Murgelj ,pa se ti po parih glažkih avtomatsko prikaže JJ?

  • Steiermark

   Izgleda, da te fake news zelo zanimajo, zato pa stalno visiš na tem portalu…… Vi rdeči pisuni in plačani sralci po demokratičnih straneh ste pa itak nepismeni, če pa ste zmožni že besede črkovati, jih pa ne znate povezati niti razumeti napisanega…. žal….Ostani na tvojih fuckin news, kjer ti serjejo rdečo resnico, kar direktno v glavo…..

 • sodnikisozločinci

  Pro-kremeljske dezinformacije vas motijo, jasno, ker se pro-bruseljske ne primejo več dobro, pa še vse ostale informacije, ki razkrinkavajo bruseljsko mafijo in njene zločinske načrte pripisujete Kremlju, kdo vam še verjame, lažnivci.

  • xtc

   Če ti je toliko do Rusov kar tja,k golazni.

   • sodnikisozločinci

    Vsak ima svoje interese, tako Rusi kot EU, vsi pa so nam v škodo. Trenutno nam je nevarnejša EU.

  • stajerc5

   U mater, ti si pa kar dobro pod vplivom Moskovskaje!

 • Zgornji

  Zanimivo … :-/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!