Nobelova nagrada za mir v roke kolumbijskemu predsedniku Santosu, ki je končal državljansko vojno

foto: epa

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je za svoja prizadevanja za dosego zgodovinskega mirovnega sporazuma v Kolumbiji prejel letošnjo Nobelovo nagrado za mir, je danes sporočil Nobelov odbor v Oslu. Santos je z vodjo upornikov konec septembra podpisal mirovni sporazum, o katerem so se pogajali štiri leta.

Zgodovinski sporazum, ki sta ga podpisala Santos in vodja Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije, Farca, Timoleón Jiménez (znan tudi kot Rodrigo Londoño), so dosegli po pol stoletja kolumbijske državljanske vojne, 220.000 mrtvih in osmih milijonih razseljenih oseb.

“Nagrada je tudi poklon ljudstvu Kolumbije, ki se kljub vsem stiskam in zlorabam niso odpovedali upanju po pravičnem miru, in vsem stranem, ki so sodelovale v mirovnem procesu. Nenazadnje pa je to tudi poklon neštetim žrtvam državljanske vojne,” so zapisali v obrazložitvi.

Kolumbijci mirovni referendum zavrnili
Kolumbijski volivci so sporazum v nedeljo zavrnili, kar je bilo veliko presenečenje in v nasprotju z napovedanimi anketami. Santos je bil skupaj z ostalimi akterji sporazuma favorit za prejem nagrade, kar pa se je zaradi zavrnitve sporazuma na volitvah spremenilo.

Predsednik Kolumbije in vodja gverilske skupine Farc sta 26. septembra po kar štirih letih pogajanj podpisala mirovni sporazum. O njem so se odločali na referendumu, kjer so ga zavrnili.

Strah pred vnovičnim izbruhom vojne
Kaci Kullmann Five, vodja Nobelovega odbora je dejala, da “je toliko bolj pomembno, da strani, ki ju vodita predsednik Santos in vodja sil Farc, Rodrigo Londoño, še naprej spoštujeta prekinitev ognja,” saj je še zmeraj nevarnost, da se mirovni sporazum prekine in znova nastopi državljanska vojna.

Med drugim so bili kandidati za prejem Nobelove nagrade tudi sirski humanitarni delavci Bele čelade, reševalci migrantov v Sredozemlju ter pogajalca zgodovinskega iranskega jedrskega sporazuma, Američan Ernest Moniz in Iranec Ali Akbar Salehi.

K. Ž., STA