Noro: Nizozemska šola mora muslimankama plačati odškodnino, ker je bilo skupinsko razredno fotografiranje v času muslimanskega praznika

Foto: iStock

Dve muslimanski sestri sta v šoli na Nizozemskem zamudili slikanje za skupinsko razredno fotografijo, saj je to potekalo ravno v času muslimanskega praznika kurbanbajrama, in zaradi tega mora šola vsaki izplačati odškodnino v vrednosti 500 evrov, njuni starši so sicer zahtevali kar 10.000 evrov. 

Šola Maria Montessori  v Haagu je bila na sodišču obtožena diskriminacije, ker odgovorni niso poskrbeli, da bi bili tudi sestri deležni skupinskega razrednega fotografiranja. Sodišče Cantonal je šolo po navedbah RTL News spoznalo za krivo in ji naložilo plačilo odškodnino v vrednosti 500 evrov za vsako učenko.

Odvetnica deklic vztraja, da gre za diskriminacijo muslimanov
Odvetnica obeh sester Laura Zuydgeest je izpostavila, da je incident, ki se je dogodil leta 2015, jasen primer diskriminacije, saj sta bili edini prizadeti osebi v tem primeru muslimanki. Šola je v svojo obrambo povedala, da je sicer načrtovala, da bi razredno fotografiranje opravili zjutaj, ko bi se ga sestri lahko udeležili, a ker fotograf zaradi zasedenosti takrat ni mogel priti, je sliksnje potekalo kasneje čez dan, ko sta bili sestri skupaj s svojo materjo pri molitvi v mošeji.

Foto: iStock

Na primer se je odzval tudi znan kritik muslimanov Wilders
Mati deklic je želela odškodnino v vrednosti 10,000 evrov in tekom sojenja dejala:“Veste, kakšen je občutek, ko vaša 5-letnica vsak dan vstopi v razred in pogleda fotografijo in reče: “Mami zakaj me ni na njej? In tega ne morete pojasniti otroku?” Kljub temu da je muslimanska mati prejela nižji znesek od zahtevanega, je po besedah Zuydgeestove  vseeno zadovoljna z izidom.

Vodja nizozemske Svobodne stranke, ki nasprotuje masovnim migracijam, in kritik muslimanov Geert Wilders je podal parlamentarno vprašanje glede konkretnega primera, in sicer ali je predsedujoči sodnik  v zadevi popolnoma nor, čemur je dodal, da bi ta moral prenehati z opravljanjem svoje funkcije. Preko družabnega omrežja Twitter je Wilders objavil fotografijo ženske, ki ji obraz prekriva nikab, in poleg zapisal, da naj 500 evrov porabijo za nakup enosmerne karte v islamsko državo.

Wilders se je že znašel pred sodnikom
Wilders se je po navedbah Breitbarta zaradi svojih preteklih komentarjev glede masovnih migracij in muslimanov že znašel pred sodnikom. Konec lanskega leta je bil spoznan za krivega zaradi sovražnega govora, zaradi česar mu je bila naložena kazen v višini 5.000 evrov, potem ko je podal komentar glede maroških kriminalcev. V času volilne kampanje je Wilders naslovil množico in svoje podpornike vprašal, če želijo v državi več ali manj Maročanov, na kar so ti pričakovano odgovorili z – manj, ta pa je nato pripomnil, da bodo za to poskrbeli v njegovi stranki.

Foto: epa

Prejšnji mesec je avstrijska Islamska organizacija Wildersa poskušala obtožiti zaradi sovražnega govora, ker je na Dunaju leta 2015 izrekel, da je islam ideologija vojne in sovraštva. Avstrijski tožilci so zadevo nameravali posredovati svojim nizozemskim kolegom, ki so zavrnili tožbo, usmerjeno proti Wildersu, ker je ta govoril o ideologiji islama in ne o posameznih muslimanih.

N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!