Noro: Nizozemska šola mora muslimankama plačati odškodnino, ker je bilo skupinsko razredno fotografiranje v času muslimanskega praznika

Foto: iStock

Dve muslimanski sestri sta v šoli na Nizozemskem zamudili slikanje za skupinsko razredno fotografijo, saj je to potekalo ravno v času muslimanskega praznika kurbanbajrama, in zaradi tega mora šola vsaki izplačati odškodnino v vrednosti 500 evrov, njuni starši so sicer zahtevali kar 10.000 evrov. 

Šola Maria Montessori  v Haagu je bila na sodišču obtožena diskriminacije, ker odgovorni niso poskrbeli, da bi bili tudi sestri deležni skupinskega razrednega fotografiranja. Sodišče Cantonal je šolo po navedbah RTL News spoznalo za krivo in ji naložilo plačilo odškodnino v vrednosti 500 evrov za vsako učenko.

Odvetnica deklic vztraja, da gre za diskriminacijo muslimanov
Odvetnica obeh sester Laura Zuydgeest je izpostavila, da je incident, ki se je dogodil leta 2015, jasen primer diskriminacije, saj sta bili edini prizadeti osebi v tem primeru muslimanki. Šola je v svojo obrambo povedala, da je sicer načrtovala, da bi razredno fotografiranje opravili zjutaj, ko bi se ga sestri lahko udeležili, a ker fotograf zaradi zasedenosti takrat ni mogel priti, je sliksnje potekalo kasneje čez dan, ko sta bili sestri skupaj s svojo materjo pri molitvi v mošeji.

Foto: iStock

Na primer se je odzval tudi znan kritik muslimanov Wilders
Mati deklic je želela odškodnino v vrednosti 10,000 evrov in tekom sojenja dejala:“Veste, kakšen je občutek, ko vaša 5-letnica vsak dan vstopi v razred in pogleda fotografijo in reče: “Mami zakaj me ni na njej? In tega ne morete pojasniti otroku?” Kljub temu da je muslimanska mati prejela nižji znesek od zahtevanega, je po besedah Zuydgeestove  vseeno zadovoljna z izidom.

Vodja nizozemske Svobodne stranke, ki nasprotuje masovnim migracijam, in kritik muslimanov Geert Wilders je podal parlamentarno vprašanje glede konkretnega primera, in sicer ali je predsedujoči sodnik  v zadevi popolnoma nor, čemur je dodal, da bi ta moral prenehati z opravljanjem svoje funkcije. Preko družabnega omrežja Twitter je Wilders objavil fotografijo ženske, ki ji obraz prekriva nikab, in poleg zapisal, da naj 500 evrov porabijo za nakup enosmerne karte v islamsko državo.

Wilders se je že znašel pred sodnikom
Wilders se je po navedbah Breitbarta zaradi svojih preteklih komentarjev glede masovnih migracij in muslimanov že znašel pred sodnikom. Konec lanskega leta je bil spoznan za krivega zaradi sovražnega govora, zaradi česar mu je bila naložena kazen v višini 5.000 evrov, potem ko je podal komentar glede maroških kriminalcev. V času volilne kampanje je Wilders naslovil množico in svoje podpornike vprašal, če želijo v državi več ali manj Maročanov, na kar so ti pričakovano odgovorili z – manj, ta pa je nato pripomnil, da bodo za to poskrbeli v njegovi stranki.

Foto: epa

Prejšnji mesec je avstrijska Islamska organizacija Wildersa poskušala obtožiti zaradi sovražnega govora, ker je na Dunaju leta 2015 izrekel, da je islam ideologija vojne in sovraštva. Avstrijski tožilci so zadevo nameravali posredovati svojim nizozemskim kolegom, ki so zavrnili tožbo, usmerjeno proti Wildersu, ker je ta govoril o ideologiji islama in ne o posameznih muslimanih.

N. Ž.

 • RATATA

  Bi jim plačal odškodnino ja, seveda, v obliki poslane jim municije v smrdljive vampe in pohabljene glave.

 • princeska

  Je ta muslimanski praznik hkrati tudi nizozemski praznik?
  Če je tako je v redu, v nasprotnem primeru pa naj sodnik malo pobrska po internetu, kmalu bo ugotovil, da je skoraj vsak dan v letu zapolnjen z več kot tremi prazniki različnih držav, če k temu prištejemo še verske praznike, je vsak dan najmanj 10 praznikov. Za kazen naj se jih sodnik nauči na pamet, da ne bo še kdaj zamočil.

  • Franc Šink

   Res lahko vernik bilo katere koncesije lahko zahteva dela prost dan.Tudi šolo obveznik.Sicer pa to množično zlorabljajo ravno muslimani Živel sem tam 30in več let dobro vem kako to gre!

 • PLavi-mil

  Pa ti niso normalni.

  • Franc Šink

   Res niso ampak tak je tam zakon iz časov socialističnih vlad!

 • dr Janez Sveti

  Evro na evro đamija.
  DR janez Sveti Bogataš

 • Demonkrat

  V Avstriji so penzije in plače višje ,veste kakšni grozni občutki so to ?To je šikaniranje

  • Morala

   Kar Slovenijo si lahko pogledamo-zakaj imajo nekateri višje plače, pokojnine in še posebne dodatke?

 • Nata

  To je pa višek evropske neumnosti !!Muslimani po Evropi pobijajo. . . . . živijo na račun Evropejcev, pa človek ne sme niti povedati kaj misli. Celo kaznovan je za to ???

 • Morala

  Škoda besed!! Jaz sem tudi 1x manjkala, ko so se fotografirali in sedaj vem, da je to bila diskriminacija…haha..

 • rubec

  Jaz bi ji nakazal še malo več kot je zahtevala in sicer v njeno domovino na Deželno banko Mosul, ki je sicer ne vem če je še na Jebotealahovski ulici 18. Pa naj gospa izvolijo tja dvignit.

 • Olga

  No, kaj so muslimani? Radi se pokrivajo, če pa ostanejo skriti in niso na fotografiji, pa tožijo?!!! Naj plačajo politiki, ki jih uvažajo, iz svojega žepa!

 • paradajz

  Budale so ti politiki, res pokvarjene budale! Se strinjam z Olgo, kje je fora, pokrivajo se, da se ja nič ne vidi, ko jih pa ni na fotografiji pa tožijo. Seveda, denar jim diši, tak za katerega ti ni treba narediti nič, sam rečeš da so te diskriminirali in je.

 • tramal

  Se pravi da če kdo zboli in ne more na skupinsko slikanje se lahko sklicuje na nestrpnost do bolnikov ,če se bodo slikali brez njega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!