Nova podoba Dunaja: Ime po preroku Mohamedu postaja peto najbolj priljubljeno ime za novorojenčke

Foto: iStock

Lokalne oblasti na Dunaju namerno prikrivajo dejstvo, da je ime Mohamed od leta 2014 med petimi najbolj priljubljenimi imeni za otroke, navaja največji avstrijski časopis. Te navedbe mestni svet vztrajno zanika in medij obtožuje zarote.  

Na uradnem seznamu desetih najbolj priljubljenih imen novorojenčkov, ki jih je objavil mestni svet na Dunaju, ni mogoče najti imena Mohamed, ampak imena, kot so: David, Maximillian, Alexander in Paul. Kakorkoli, avstrijski dnevni časopis Kronen Zeitung, je nedavno izpodbijal to pripoved. V članku Richard Schmitt, glavni urednik dnevne spletne različice Krone.at, navaja, da je ime, dano po muslimanskem preroku Mohamedu, peto najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v mestu od leta 2014.
Oblasti zavračajo obtožbe časopisa 
Kronen Zeitung tudi navaja, da v zadnjih letih število otrok z imenom Mohamed na Dunaju nenehno narašča. Pri tem se sklicuje na podatke iz leta 2010, ko so tako poimenovali 99 fantkov, leta 2016 pa je to ime dobilo kar 124 otrok. Dunajske oblasti so hitro zavrnile obtožbe časopisa, v soboto, 10. novembra, je namreč Klemens Himpele, vodja oddelka za gospodarstvo, zaposlovanje in statistiko mestnega sveta, poročilo časopisa označil kot absurd in dodal, da ni prav nič škandaloznega glede dejstev, ki so predstavljena Schmittovem članku.

Foto: iStock

Prek družbenega omrežja Facebook je Himpele sporočil, da se mestni svet zanaša na svoja statistična poročila, ki upoštevajo prakso, da se različno črkovanje fonetičnih identičnih imen razume kot drugačna imena. Tako so različice imen v primerih Thomas/Tomas, Hannah/Hanna, Anna/Ana, Klaudia/Claudia, Julia/Iulia, Alexander/Aleksandar različna imena, isto velja za ime Mohamed. Po besedah Himpeleja so več kot očitno v časopisu upoštevali načelo, ki ga prav tako uporablja zvezni statistični urad, in sicer, da so vse različice črkovanja imena isto ime.

Avstrija ni prva evropska država, kjer se je muslimansko ime uvrstilo na seznam najbolj priljubljenih imen, s katerimi starši poimenujejo svojega novorojenčka. Leta 2014 so namreč poročali o tem, da je ime Mohamed postalo najbolj priljubljeno ime za fantke v celotni Veliki Britaniji.
N. Ž.
 • Caetano

  Avstrijci se mi smilijo. Mislim, da ce ne bi zmagal Kurz bi sli cisto po poti Merklove.

  • karlina

   In kam tonemo mi, vidimo

 • pacek

  Upam da bo Kurz s časom to uredil

 • Matt_von_Glanz

  LOL Slovenija je podobna eni čisto obični punci v družbi lepotic, ki jih napadejo in posilijo. Potem imajo ta seksi punce svoje probleme in tegobe, ona pa sama sedi v kotu in si misli, da je 1x dobro biti čisto obična, res pa je, da spet nisi v klubu, ampak spet sam.

 • Sašo

  Avstrija je že zavožena, skoraj vsako leto 1- krat obiščem Dunaj, roštiljajo po parkih ob nedeljah, mrgoli jih, nekako mešanica Gaze in Pušče postaja Dunaj. Avstrijci se selijo na obrobje, oziroma v mnogih primerih kar na MAdžarsko, tja na drugo stran meje pri Nickelsdorfu..žalostno, da moreš s svoje države bežat pred kugo. Pri nas pa ni nič boljše, niso ahmedi, ampak so pač Lukci in safeti.

 • Olga_10

  Bo Kurz popravil trend!

 • xtc

  Baje stav Sloveniji vse bolj popularni imeni Kučanomed in Titomed.

 • karlina

  Za krščanske starše sigurno ne.

 • lauraas

  In levaki to celo podpirajo!

 • Silka

  Bitke pri Sisku, ki bi obvarovala Dunaj pred musliči ne bo več. Še malo pa bodo “mohamedi” prevzeli oblast, saj se te navlake ne rešijo nikoli več.

 • Adolf Hitler

  proklet govn!

 • Soave

  Priljubljeno ?? Seveda, za muslimane pride edino to ime v poštev !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!