Nova pravila zaradi Volkswagnove goljufije z emisijami

Bo Volkswagnu uspelo s hitrimi ukrepi očistiti svojo podobo v javnosti? (Foto: Getty Images)

Evropski poslanci so danes glasovali o priporočilih Preiskovalnega odbora za meritve emisij v avtomobilskem sektorju (EMIS). Odbor je nastal po razkritju goljufanja na testih, ki merijo emisije dizelskih motorjev. Priporočila nalagajo tudi razvoj novega testiranja emisij avtomobilov.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem komentirala: “Afera Volkswagen je pokazala, da so nekateri zelo spretni pri manipuliranju s podatki. To bi lahko preprečili z ostrejšim nadzorom. Proizvajalci so s prirejanjem podatkov zavajali ne samo nadzornike, ampak tudi potrošnike, ki so v dobri veri kupovali njihove avtomobile, misleč, da kupujejo okolju prijaznejše izdelke, kot so v resnici bili. Temu ne moremo reči drugače kot goljufija.”

So tudi drugi prirejali teste izpustov?
Pojavljajo se namigovanja, da so tudi v drugih podjetjih avtomobilske industrije prirejali teste izpustov, vendar zaenkrat za to še ni dokazov. Eno izmed pomembnejših priporočil preiskovalnega odbora EMIS je, da bo treba izvajati tudi t. i. teste RDE – Real Driving Emissions (test emisij v realnih pogojih vožnje), ki za razliko od laboratorijskih testov pokažejo bolj realno sliko.

Romana Tomc ob tem izpostavlja: “Testi RDE so pomemben korak k temu, da manipulacije z laboratorijskimi rezultati ne bodo več mogoče.” Preiskovalni odbor EMIS je priporočil tudi vzpostavitev nove agencije, ki bi na tem področju nadzorovala države članice.

Tomčeva se s tem predlogom ne strinja: “Agencij imamo na evropski ravni preveč, zato ne vidim nobene potrebe po tem, da bi ustanavljali nove. Bistveno je, da nacionalne agencije, ki že obstajajo, kakovostno opravijo svoje delo.”

A. R.

 • Olga

  Prirejanje podatkov je tradicija komunizma! Laž je njegova nesmrtna duša! S širjenjem levaštva po svetu, se širi tudi laž, bleferstvo, neodgovornost, nespoštovanje avtoritete, truda, znanja in dela!

  .

 • xtc

  Tomčeva blebeta v tri dni žal:Vsi normalni vemo;da je bil down seizing navaden blef in laž ;enako kot “čisti diesel”:;seveda pa politiki vključno z Tomčevo ne razumejo;da zakoov fizike pač nemoreš povoziti z birokratsko idiotskimi predpisi in nereaLNIMI PRIČAKOVANJI:aLI PO DOMAČE;ČE NEKAJ ZGORI_SE KADI IN RABI TOLIKO KISIKA IN PROIZVEDE TOLIKO CO DVA:
  Butasti politiki pač želijo;da bi oni dirigirali fiziki in naravnim zakonom ne obratno:
  In goljufije so posledica ravno nenormalnih politikov_z nepoznavanjem fizike;ki od proizvajalcevzahtevajo nemogoče:

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Meni se ne zdi fer, če se gremo pošteni demokratični in enakopravni Zahod… Zakaj je VW izplačal samo Američanom ne pa Evropejcem ki so imeli iste motorje in isti software noter !? če plačaš nekaterim, pol plačaj vsem ali pa nobenemu.
  Spet dvojna merila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!