Novo presenečenje za EU: Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk dopušča možnost, da brexita ne bo

(Foto: iStock)

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes dopustil možnost, da Velika Britanija ne bi zapustila Evropske unije. V razpravi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu je ocenil, da bi se pogajanja o brexitu lahko končala tudi brez izstopa iz EU.

To je po njegovem mnenju tretja možnost poleg brexita z dobrim končnim dogovorom in izstopa brez končnega dogovora. “London je odgovoren za to, kako se bodo stvari končale: z dobrim dogovorom, brez dogovora ali brez brexita,” je poudaril Tusk v razpravi o zaključkih nedavnega vrha EU.

(Foto: iStock)

Evroposlancem je še dejal, da mora EU v pogajanjih o brexitu ostati enotna ali pa ji grozi poraz. “EU se bo lahko spopadla z vsakim scenarijem, če ne bomo razdeljeni,” je poudaril Tusk.

Voditelji 27 članic EU so v petek na vrhu v Bruslju pozvali k začetku “notranjih pripravljalnih pogovorov” o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo ter o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva. Napredek v pogajanjih je za sedemindvajseterico za zdaj nezadosten, znova ga bo ocenila decembra. Da bi bila pripravljena na takojšen začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih, če bo do takrat zagotovljen zadosten napredek, bo EU začela notranje pogovore o tem.

EU vztraja, da je za začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih treba najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih – pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

D. Č., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!