O domnevnih kršitvah človekovih pravic v Turčiji bo odločalo Evropsko sodišče

Foto: epa

Na sodišče v Strasbourgu se je obrnilo 160 posameznikov iz Turčije zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic. Sodišče je danes sporočilo, da bo o 34 vloženih primerih, ki se nanašajo na uvedeno policijsko uro od avgusta lani, obvestilo turško vlado in jo prosilo za odziv. Kdaj bo izdana sodba, niso navedli.

Do kršitev človekovih pravic naj bi prišlo v bojevanju med turško vojsko in kurdskimi borci, predvsem v mestih Cizre in Sur. Tožniki so poročali o nezakonitih ubojih, slabem ravnanju in omejevanju svobode gibanja, ker so bili dalj časa prisiljeni ostajati doma. Tožbe so začele na sodišče prihajati decembra lani, 40 je bilo tudi prošenj za začasne ukrepe. Pet od teh zahtev je sodišče sprejelo in turški vladi naložilo, naj stori vse, da zaščiti življenje in fizično dobrobit petim ranjenim, ki so čakali na sprejem v bolnišnico. V štirih primerih je vseeno prišlo do smrti, domnevno zato, ker vlada posameznikom ni zagotovila zdravstvene oskrbe. V enem primeru je bil začasni ukrep odpravljen zaradi hospitalizacije, navaja sodišče.

Evropsko sodišče je danes sporočilo, da bo o 34 vloženih primerih, ki se nanašajo na uvedeno policijsko uro od avgusta lani, obvestilo turško vlado in jo prosilo za odziv. 

Na sodišču ugotavljajo, da je umrlo tudi 43 posameznikov, ki so ob predložitvi šestih pritožb trdili, da so bili ranjeni in ujeti v kleteh treh stavb v mestu Cizre. Domnevno naj bi vladne sile bombardirale stavbe, kamor so se zatekli. Sorodniki nekaterih žrtev so izrazili željo, da se obravnava nadaljuje. Turčija od avgusta lani vodi obsežno operacijo proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK), potem ko je julija lani  propadla dveletna prekinitev ognja med stranema.

B. J., STA

 • pajot

  Kurdi naj dobijo svojo državo. Podpiram.

 • samsara

  Če sultan enposran ne bo zadovoljen s sodbo, bodo sodniki morda dobili status nezaželenih oseb v neoosmanskem imperiju. Pa Sorosovi invazivci bodo dobili nove mobilce, pa ‘SDO’ (kdor pozna, pozna) in popotnico za stroške muslimanske invazije, z vklučenim prevozom preko morja, do prve krščanske (vsaj deklarativno) države.

 • tarantela

  Tole razsodbo si bo pa Evropsko sodišče lahko kar na kruh namazalo namesto kaviarja, menda je okus enak. Mislim, kar se papirja tiče.

 • plamen100

  Bedaki, zadnji cas da ta gnila Evropa crkne. Pa kaj mislijo ti debeloriti sodniki, da se bo Turcija borila proti dzihadistom s papirji, konvencijami o nekaksnih clovekovih pravicah? Kaksna clovekova pravics pa pripada teroristu ki se je pripravljen raztreliti v cerkvi, med mnozico ljudi, ki ti za salo z enim rezom oddreze glavo??? In na cisto enak nacin kot se sedaj ti debeloriti sodniki spravljajo na Turcijo ces da ne spostujejo clovekovih pravic in jih je potrebno drmokratizirati enako se je Evropa spravila demokratizirati, Irak, Egipt, Tunizijo, Sirijo…in kaj smo dobili??? Plemena ki sestavljajo te drzave se vedno zivijo v 5 stoletju kjer slepo sledijo Koranu in na vsakem koraku izpolnjujejo sveta navodila, da je treba nevernike povsod pobijati. In proti taksnemu razmisljanju se ne mores boriti z evropskim razmisljanjem. Kot da jih primer Merklove ni izucil kam pelje “wilkommen in Deutschland”!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!