Plače gradbenih delavcev se po Trumpovi zaslugi povečujejo

foto:iStock

Ukrepi Donalda Trumpa glede nezakonitih priseljevanj že imajo pozitiven učinek na ameriške delavce, kar se odraža v večjih plačah v gradbeništvu.

Po najnovejših navajanjih Fox Newsa so gradbena podjetja v Teksasu priznala, da je Trumpova zahteva o prisilnih priseljevanjih povzročila povečanje plač ameriškim gradbenim delavcem.

Po besedah Stana Mareka, izvršnega direktorja družbe Marek’s Construction, je polovica gradbenih delavcev v Teksasu nezakonitih. Slišati je, da veliko nezakonito priseljenih delavcev zapušča državo in odhajajo v druge države, ki nimajo tako velikega protimigrantskega zavračanja, mnogi od njih pa se vrnejo v Mehiko. Ted Wilson iz Residential Strategies je dejal: “Videli smo neposredne stroške gradnje, ki so se povečali za več kot 30 odstotkov. Veliko tega je pripisano temu, kar gradbeniki plačujejo svojim podružnicam in denar namenjajo za plače.”

foto: STA

Glede na tako majhno število delavcev so morala podjetja plačati delavcem določen znesek, da so jih sploh pritegnili k delu, kar pa posledično poveča celotne stroške izgradnje. Veliki poslovni lobiji in številni izvršni direktorji so že dolgo kritizirali Trumpovo zatiranje priseljencev, predvsem zato, ker imajo njihova podjetja neposreden interes ohranjanja mreže nizko kvalificiranih delavcev, ki prihajajo v ZDA, z namenom, da bi znižali stroške ameriških plač.

Najnovejša Trumpova podpora se nanaša na senatorja Toma Cottona in Davida Perduejama, ki bi zmanjšala zakonito priseljevanje na polovico in posledično povečala plače delavcem v ZDA. Trumpova podpora senatorjema se je izkazala tudi v obnovljeni zavezi ekonomskim nacionalnim programom, kar je povečalo in hkrati tudi spodbudilo njegovo izvolitev. V skladu z zakonom RAISE naj bi se selitve v prvem letu zakonito zmanjšale za 41 odstotkov, v desetih letih pa na 50 odstotkov. Prednost naj bi imeli zakoniti priseljenci, ki bi znali govoriti angleško in bi imeli primerne fizične sposobnosti, potrebne za trenutno gospodarsko stanje v ZDA.

K. F.

 • šmentanamuha

  Evo, Trum dela in izpolnjuje svoje volilne obljube.

  • Donald J. Trump

   Točno tako, in najbolj pomembne (zid) se že izvajajo.
   Pustimo dejstvo, da je v Washingtonu greznica še večja odkar sem jaz prišel, važno da se dela zid. Ki sicer že stoji. Ampak moj bo večji. In imel bo fotocelice, to se se jaz spomnil. Sam od sebe.

 • Donald J. Trump

  Medtem pa Carrier, podjetje, ki sem ga lastnoročno “rešil”, že seli proizvodnjo in odpušča. Kar je bil, mimogrede, namen že od začetka. Le da sem jaz to zamolčal

 • Donald J. Trump

  “Prednost naj bi imeli zakoniti priseljenci, ki bi znali govoriti
  angleško in bi imeli primerne fizične sposobnosti, potrebne za trenutno
  gospodarsko stanje v ZDA.”
  Po tem zakonu bi morali Fridricha Drumpf-a, Donaldovega dedka, zavrniti že takoj na začetku. Nemški imigrant ni znal niti besedice angleško.

 • Najplemenitejši

  Če so ZDA tako oh in sploh, zakaj imajo potem več kot 40 milijonov brezdomcev, od tega je več kot 1,5 milijona otrok? Najbrž so jim vse nočitvene kapacitete zasedli migranti in komunisti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!