O tem se je molčalo leta: Srbski kriminalec Arkan je v cerkvi v Vukovarju vodil diskoteko

Slika z dne 20. september 1995, ki prikazuje Željka Ražnatovića Arkana med opazovanjem njegove enote, ki je bila napotena v Sanski Most, približno 30 kilometrov zahodno od Banja Luke. Arkana so ZN prepoznale kot vojnega zločinca, ki je kriv za grozote, ki so bile izvedene v Vukovarju in v Bijeljini. Foto: epa

Ivan Gavrilović, ki ga balkanski mediji opisujejo kot glasbeno legendo devetdesetih let v Srbiji, je bil vedno v družbi zloglasnih kriminalcev, kot sta Milorad Luković Legija in Željko Ražnatović Arkan. 

Gavrilović je o balkanskih kriminalcih razkril, da je danes “kriminal drugačen, zdaj je to: obleka, kravata in aktovka. Prej so bili pravi razbojniki, ki so imeli ‘jajca’, vendar zdaj služijo večje vsote denarja”.

Kot srbski pevec je med vojno večkrat nastopal v klubih, ki jih je vodil razvpiti Legija. “Legija je vodil diskoteko Zombi, tam sem večkrat pel. Bil je zelo pošten. A Arkan je vedno pazil na nas, da nas ni kdo ogoljufal pri denarju. Ni nas ščitil le v Jugoslaviji, ampak tudi širše,” je razkril Arkanov vpliv. Slednji se je rodil v Brežicah in je bil spoznan za krivega 24 zločinov proti človeštvu, pa tudi vojnih zločinov in kršitev Ženevske konvencije. Poročen je bil s srbsko pevko Svetlano Ražnatović – Ceco, prav ona pa je bila osumljena, da je sodelovala pri njegovem umoru v beograjskem hotelu Intercontinental.

Zloglasna Arkan in Ceca na poročni dan. (Foto: epa)

Neposredno iz diskoteke, pijani, so odšli na fronto
Tako kot za Legijo je Gavrilović pel tudi za Arkana. “Zanj sem pel v vasi blizu Vukovarja v katoliški cerkvi, ki je bila spremenjena v diskoteko. Poješ celo noč za ljudi, ki se borijo. Tako pijani se ‘poberejo’ ob šestih zjutraj in gredo na fronto, jaz pa domov v Beograd,” je razkril Gavrilović in dodal, da je bilo stanje “noro”. “Legija je šel enkrat v F6, postrojil 100 ljudi in jih prisilil, da so nosili majico z napisom ‘Ratko Mladić je heroj’,” še razkriva hrvaški portal Express.

M. S.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!