Turčija kupila ruske rakete? Nato in zahod sta besna, ker se imata Putin in Erdogan vedno rajši

Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan (Foto: epa)

Turški predsednik Erdogan je v četrtek oznanil, da je Turčija podpisala dogovor o nakupu ruskega raketnega sistema. S tem je pokazala očitno simpatiziranje z Rusijo in se oddaljila od Nata in zahoda. Kljub njunim različnim pogledom na vojno v Siriji dogovor utrjuje novo zavezništvo med Turčijo in Rusijo. Poseben odnos sta posledično skovala tudi oba predsednika, turški odnosi z ZDA in EU pa so se s tem zaostrili. 

V Washingtonu in Bruslju bo zagotovo nemirno. Trudijo se obdržati Turčijo, dolgoletno članico Nata, katere članstvo v EU je čedalje večja neznanka. Ne želijo, da bi vstopila v rusko sfero vpliva. Dogovor se je zgodil v času, ko so odnosi med Rusijo in zahodom zelo slabi. Napetosti se stopnjujejo že od leta 2014, ko se je Rusija priključila Krimu in začela vzpodbujati oborožen upor v vzhodni Ukrajini. Razmerje se je poslabšalo, ko so izvedeli, da Moskva stoji za manipuliranjem volitev leta 2016 v ZDA, prav tako naj bi se skušala vpletati v postopke volitev v drugih državah. Čeprav je javnost za ruski nakup raket izvedela že pred nekaj meseci, je Erdogan prvi potrdil, da je raketni sistem, znan kot S-400, plačala Turčija. S-400 je ruski samovozni protiletalski sistem z dolgotrajnim dosegom, ki se lahko uporablja proti manevrirnim in balističnim raketam.

Podpisali smo dogovor za nakup ruskega S-400,” je po poročanju The New York Timesa dejal Erdogan. “Kolikor vem, je depozit že plačan.” Z nakupom raketnega sistema se ne strinja Nato, kateremu je Turčija pripadala že v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja. Nato sicer ne prepoveduje nakupa vojaške strojne opreme od proizvajalcev zunaj zavezništva, a odvrača svoje člane od nakupa opreme, ki ni združljiva s tistimi, ki jih uporabljajo drugi člani.

Iz sedeža Nata v Bruslju so sporočili, da noben član zavezništva ne uporablja ruskega raketnega sistema in da o podrobnostih turškega nakupa niso bili obveščeni. “Natu je pomembno, da je oprema zaveznikov sposobna delovati skupaj,” je dejal pristojni, ko je govoril o pogojih, ki jih zahteva zavezništvo.  Turčija je sicer že prej načrtovala nakup raket iz Kitajske, a je pod pritiskom ZDA ta dogovor padel v vodo.

Simbolična slika (Foto: iStock)

Zahod zaustavil izvoz orožja v Turčijo, ki se z varnostnimi ukrepi želi zaščititi
Zahodni proizvajalci orožja so po zlomu komunizma močno lobirali na širitev Nata v nekdanje sovjetske satelitske države. Od takrat dalje močno vplivajo na Nato in njegove članice, da te ne bi zaradi nakupov orožja odtavale izven zavezništva. Erdogan je zavrnil kakršnokoli problematiko. Po njegovih besedah “nihče nima pravice razpravljati o načelih neodvisnosti turške republike in o neodvisnih odločitvah njene obrambne industrije,” je poročal časnik Hurriyet. “Odločitve o naši neodvisnosti sprejemamo sami,” je dejal. “Za zaščito naše države moramo sprejeti potrebne varnostne ukrepe.” Erdogan je sporazum z Rusijo oznanil po tem, ko je Nemčija sporočila, da se bodo začasno ustavili vsi večji izvozi orožja v Turčijo, in sicer zaradi poslabšanja razmer na področju človekovih pravic in povečanja napetosti v Turčiji. “Nobenih zahtev, ki nam jih je poslala Turčija, ne izpolnjujemo,” je v ponedeljek dejal nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, poroča Reuters.

Turčija navaja, da ima za nakup raket tehtne razloge. Z Rusijo želi razviti dobre odnose in zgraditi lastno vojaško obrambo, je dejala Asli Aydintasbas, članica Evropskega sveta za zunanje odnose. Res je, da bi kolektivna obramba Nata Turčiji morala zadostovati, a je Erdogan že od lanskega neuspelega državnega udara, ki ga je razumel kot zahodno zasnovo odstranitve Turčije, izgubil zaupanje v zahodne države. Zdaj je državi odločen zagotoviti lastno obrambo.

Stiki med Erdoganom in Putinom vse bolj prijateljski
Ker se je Erdoganu zahod zameril, so se njegovi odnosi z Rusijo otoplili, to pa je vodilo tudi v večje osebne stike med obema predsednikoma. Erdogan je izrazil izjemno osebno občudovanje Putina, kar je vznemirilo številne evropske države, pa tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Dejstvo, da Turčija pripada Natu, katerega enotnost želi Rusija že več let spodkopati, je Putina vzpodbudilo k sodelovanju s Turčijo, kljub razhajanju zaradi konflikta v Siriji. Nakup ruskih raket bo njun odnos ponesel na višjo raven, čeprav je Turčija vojaško opremo iz Rusije kupila že v preteklosti. K Moskvi se je obrnila že leta 1990, ko je kupila vojaške helikopterje in oklepnike.

A. L.

 

 • Božo

  Nato in amerika so itak v zatonu in Turčija to ve. Američani popušijo vsako vojno ki jo povzročijo.

  • Aron

   Ameriki ni v interesu zmaga, vazno da v vsaki vojni v luft vrzejo za miljardo raket in ostalega orozja pa je cilj dosezen. Miljoni mrtvih so le kolateralna skoda.

   • Štalmajster

    Točno to ! Turčijo so hoteli destabilizirati, Erdogana bi pa čakala enaka usoda kot Gadafija,…. !

    • FORT WORTH

     Bi pa…???
     Erdogana se CAKA enaka usoda, kot Gadafija !

  • xtc

   Ne tako hudo kot Rusi v Afganistanu.

  • Borut Stari

   Seveda butec. 2.WW prav tako. Če nebi bilo US Army bi popušila vsa Evropa. Z Rusi vred pa umrli od lakote brez ameriške pomoči:Program za obnovo Evrope oziroma European Recovery Program, krajše ERP, je bil ameriški načrt za pomoč Evropi po zaključku druge svetovne vojne(Marshallov načrt), Le hinavec ugrizne roko, ki ga hrani.

   • Štalmajster

    Stara Sablja ti še kar verjameš v …………. pravljice !
    Najprej porušijo, potem pa…… “pomagajo” ista zgodba …… tolikokrat ponovljena po WW II.

    • Borut Stari

     Za mene to kar sem napisal ni pravljica. To sem osebno doživel in preživel. Tudi pobijanje in prisilno odvzemanje po vojni. Ameri mi niso nasilno nikoli nič vzeli.Komunistična hinavska propaganda pa resnično prodaja floskule o tistih pri katerih si sposoja denar in proizvaja milijardne pufe.

     • Štalmajster

      Tebi še zdaj ni jasno, kdo je sprovociral WWII.
      https://www.youtube.com/watch?v=whiJ7s4IbRI&t=0s

      O pufih pa tole:
      http://www.nationaldebtclocks.org/
      pa si za vsako državo posebej lahko pogledaš, koliko je zapufana !
      Na dnu povezave je še en video, ki razloži smisel pufov in kriz !!

     • Borut Stari

      Lepo zabavo želim še naprej v iskanju hudiča. ki je prepričal ljudi, da ga ni. No brez moje udeležbe.

 • RATATA

  Puti in ata Turk Erdogan se odločata o začetku skupnega življenja v skupnem gispodinjstvi in … o naraščaju. Pestvala bosta(!), če ne celo zibala!

  • Štalmajster

   Tata rata …. ti si najbrž že noseč. Putin in Erdogan ZAGOTOVO nista tvoje EU LGBT sorte !!
   Putin se je znebil Gusinskega, Berezovskega ….. in ostale ž mafije……
   https://www.youtube.com/results?search_query=dr+david+duke+mafia

   • RATATA

    Jaz pa res ne morem bit noseč, če sem pa takoj po sedmem porodu daroval maternico in jajčnike!

    • Štalmajster

     A so ti ……one tudi že prišili. ;-))).
     Erdogan pa Putin bi ti ga ziher odšraufala, če bi ga imel in take klobasal. ;-))

     • RATATA

      Z onetom sem se rodil in ga še imam, da lahko nabijem razne putine, erdogane in komunjaro nanj.

     • Štalmajster

      Ne bi te rad razočaral, ampak imaš mnogo ……………… prekratkega ! ;-))))
      Pa kurja slepota te daje !

     • RATATA

      Seveda imaš prav, me pa oba pustita prmir, tako putin kot erdogan, saj cvikata, ker ne vesta kakšne konice imam pripravljene. Bojita se, da bi lahko konice umakal v jedrske odpadke NE Krško in jima jih poslal hehe

 • Hun

  sam se Orban se jim prdruz pa bodo vesela druscina

  • Borut Stari

   Vsi vi nehvaležni verniki hinavskega komunajzarstva bi s svojim maršalom vred guznili, če nebi bilo ameriške pomoči. Posojila za delovanje ste pa dobili od CCCP? Dobili ste sredinec v rit in tako to.

   • Hun

    najvec koristi od jenkijevskega denarja si imel ti, ker si ekstra voluhar

    • Borut Stari

     Seveda, zato sem imel vedno in imam še danes ekstra kvalitetno življenje. Po lastni zaslugi od lastnega dela. Da ne bo pomote, pri tistih, “grdih” kapitalistih v tako uspešnih zahodnih državah od katerih si socialistični sistemi lahko sposojajo denar.

   • hle

    CCCP je morala denar zaslužiti amiji pa so ga samo natisnili v tem je razlika račun za to pa nezadržno prihaja in tudi mi ga bomo plačevali

    • Borut Stari

     Seveda,za luno kjer ti živiš. CCCP je guznil takoj, ko je zmanjkalo tujega denarja. Lakota ni potrpežljiva in je od Potemkinove vasi ostala le obubožana Rusija. Poglej si resnico. https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_dr%C5%BEav_po_BDP_na_prebivalca

     • hle

      Pocrkali bomo vsi mi zaradi največjega ropa v zgodovini človeštva ki sliši na ima dolar svetovni dolg danes znaša okrog 340 procentov svetovnega bdp kdo misliš da je zaslužil ta denar si se kdaj to vprašal glede na tvoje umotvore mislim da ne

     • Borut Stari

      Vsak živi tako kot zmore in ve. Jaz ta pregovor upoštevam in sem s kvaliteto svojega življenja zadovoljen. Ne obremenjujem se s tistim, kjer je moja malenkost. nična v svetovnem politično ekonomskem merilu. Vedno se vprašam, gdo pa sem, da kaj spremenim. Razen pri samemu sebi.Toliko in nič več.

     • hle

      Z svojim komentarjem zgoraj demantiraš ravno tisto kar si napisal zdaj da kot posameznik ne pomenim nič se zavedam tudi sam vendar pa se problemi lahko rešujejo šele ko se zadostna masa ljudi zave jedra problema ki pa nam ga ves čas prikrivajo največkrat tako da nam vržejo kakšno kost mi se pa zato grizemo med sabo

 • xtc

  Očitno bo moral zahod umakniti Ferdota,preko vojaškega puča kot so islamiste v Egiptu.
  Je pa zelo povedna kombinacija komunist in islamist=IST-i

  • FORT WORTH

   Islamisti uporabljajo komunisticne revolucionarne nasilne metode prevzemanja oblasti.
   Rusi imajo pri tem pomembno vlogo.
   Tam kjer je zlo, tam je ruska politika !

 • Franc Bizjak

  Strah pred demokracijo in sovraštvo do obče človeških vrednot je vedno združevala diktatorje. Tudi naša ljubljena Ljubičice Bjela (Tito) je imel med svojimi najboljšimi prijatelji same diktatorje.

  • Štalmajster

   “Strah pred “demokracijo” in sovraštvo do obče človeških vrednot” ??????
   EU vrednote ??? LGBT, nenadzorovano priseljevanje, No Go cone, terorizem, feminizem,…….

   V Yugi so bile obče človeške vrednote na precej drugi ravni, gledano z današnjega zornega kota !!

 • sprehajalec

  Rusija in Turčija sta zgodovinsko imeli že 12 vojn, Turčija ima pretenzije do Turkmenskih narodov, nekoč del Ruskega imperija in Sovjetske zveze. Tudi Krim so obvladovali turkmeni nekoč, pred agresijo Slovanov iz severa. Poseljevali so cel kavkaz.

  ZDA so s Turčijo imele 1 vojno, vendar le tehnično, kot del zavezništev. Brez medsebojnega streljanja. Poleg tega so bile Turške enote spoštovan Ameriški zaveznik v Korejski vojni v boju proti Komunizmu v 50tih letih.

  Kaj je torej verjetneje, vojna s kom? Če je dosedanja statistika 12 : 1?

  • črnaovca

   Očitno se je nekdo odločil da bo malo popravil ta rezultat

   • sprehajalec

    13 : 1?

 • črnaovca

  Butelni se jezijo, naj uvedejo še kakšne sankcije in Rusi se bodo še bolj obrnili na vzhod, ko se bosta dokončno povezala in spajdašila Rus in Kitajec bomo ostali samo še sužnji

 • Olga

  Gliha skupaj štriha! Oba sta diktatorja! Turčiji je treba dati nogo in jo nagnati iz Nata!

 • Dostmamrecesije

  Prijatelja bosta, dokler mu ne bo spet sklatil kakšen avion.

 • Silvester Alič

  Se bo erdogan pač pridružil osi Rusija, Iran, Turčija ter na koncu Kitajski

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!