Ogorčena sirska kristjana: “Papež Frančišek naju je pustil na Lezbosu, v Rim pa odpeljal muslimane”

Foto: epa

Kristjana Raoula in Malek Abo sta bila dva od 12 izbranih pribežnikov, ki jim je Vatikan ponudil nastanitev v Rimu. Toda življenjska priložnost jima je padla v vodo, ko sta ostala na otoku Lezbos, tri muslimanske družine pa so odpeljali v Rim. “Bila sem tako navdušena, da grem v Italijo. Na krožniku so mi ponudili lepšo prihodnost, ki so mi jo 24 ur kasneje vzeli,” je pretresena Raoula.

Roula in Malek sta brat in sestra, ki sta na Lezbos prispela 1. aprila letos – le deset dni po odločitvi Evropske unije, da bo vračala vse begunce, ki so v Grčijo prispeli iz Turčije. Njuna prošnja za azil je v obravnavi, zato odločitev oblasti, ali ju bodo poslale nazaj v Turčijo, še čakata.

Niti v dobrodelni organizaciji, ki je organizirala potovanje, niti v Vatikanu niso znali pojasniti, na podlagi česa so izbrali migrante. Tiskovni predstavnik organizacije Sant’ Egidio Massimiliano Signifredi je dejal, da incident obžaluje. Problem naj bi bil v tem, da so trije Sirci zamudili rok in prišli, ko sta Turčija in EU že sprejeli sporazum. “Naši prostovoljci so šli na Lezbos in se pogovorili z ljudmi, ki so bili izbrani. Končna odločitev je bila na Vatikanu,” je pojasnil.

Muslimani v Rim, kristjana obtičala na Lezbosu
Raoula in Malek sta tako zgolj nemo opazovala, kako so se tri družine vkrcale na letalo in se podale na pot v novo življenje v Evropi, medtem ko so njo in brata pustili v negotovi prihodnosti na Lezbosu. “Vse je bilo tako skrivnostno. Ko so naju seznanili z odločitvijo, da naju bodo pustili tukaj, so nama dejali, da mora to ostati skrivnost,” je pojasnila Raoula.

Papež Frančišek je pojasnil, da je odločitev za sprejem 12 pribežnikov izraz dobre volje, ta pa bi po njegovem morala predstavljati zgled svetu. “Odločitev papeža, da sprejme samo muslimane, je težko razumeti. Zagotovo mu je bilo težko, saj je kot vodja katoliške cerkve hotel narediti nekaj tudi za kristjane,” je prepričan Signifredi. V Vatikanu odločitve papeža sicer niso želeli komentirati, piše britanski Daily Mail.

N. K.