OPEC spet regulira cene nafte, ki so sedaj najvišje po letu 2015

Foto: epa

Cene nafte so danes poskočile, ker so države proizvajalke konec tedna dosegle dogovor o zmanjšanju proizvodnje,  in tako so dosegle najvišjo raven po juliju 2015. Nafta brent je tik pod 58 dolarji, ameriška nafta pa stane okrog 54 dolarjev za 159-litrski sod.

Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena februarja, se je do popoldneva v Aziji podražila za 6,55 odstotka na 57,89 dolarja. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena januarja, se je zvišala za pet odstotkov na 53,92 dolarja.

Rusija mora proizvodnjo zmanjšati za 300.000 sodov dnevno
Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in številne nečlanice Opeca so se v soboto na Dunaju dogovorile za dodatno zmanjšanje proizvodnje v višini 558.000 sodov dnevno, pri tem bo Rusija proizvodnjo zmanjšala za 300.000 sodov dnevno.

Članice Opeca so že na srečanju konec novembra napovedale zmanjšanje svoje proizvodnje, in sicer v prvi polovici leta 2017 za 1,2 milijona, kar pomeni 32,5 milijona sodov nafte dnevno. Skupaj se je torej več kot 20 držav odločilo, da bodo v prihodnje načrpale manj nafte kot zdaj, s čimer želijo doseči zvišanje cen nafte.

A. R., STA

 • garfi

  bodo pa hitreje dostopni električni avtomobili, motorji, kolesa

  • Olga

   Si srčno želim!

 • Olga

  Skrajni čas, da se obrnemo na obnovljive vire in damo OPEC ad Acta! S to nafto je muslimanom tako zrasel greben, da mislijo, da lahko delajo karkoli, celo financirajo teroriste in terorizem!

 • xtc

  Stvar ne pomeni nič dobrega zvišanje cen bi ob že tako majavi svetovni ekonomiji lahko povzročio;rast cen;povpraševanje pa zmsanjšalo;kar bi lahko privedlo v novo globalno recesijo oz: do vojne:
  In dogodki;ki se generalno pletejo ob zadevah nakazujejo na to:
  sEVEDA PA SE LAHKO ZGODI NEKAJ DRUGEGA;ČE PADE VENEZUELSKI KOMUNIST IN ŠE NEKAJ PROBLEMATIČNIH V nIGERIJI ;LAHKO CENE HITRO ZDRSIJO NAVZDOL ZARADI POVEČANEGA ČRPANJA TAM:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!