Orban bi Evropo odrešil migrantov – zanje ima prostor v Libiji

Foto: EPA

Veliki madžarski voditelj Viktor Orban ima rešitev, ki bi Evropo odrešila migrantov – za njih bi zgradil ogromno mesto v Libiji. Madžarski premier je prišel do odlične rešitve, kako bi migrante zadržali tam, kjer so.

Russia Today poroča, da Orban predlaga, da bi Evropska unija morala financirati gradnjo velikanskega begunskega taborišča v turbulentni Libiji. Vse prosilce za azil bi morali zadržati v Libiji v tem taborišču in jim nikakor ne dovoliti vstopa v Evropsko unijo, je prepričan Orban. Mimogrede, Orban je na Dunaju, kjer je bilo srečanje vrha evropskih in balkanskih držav na temo begunske krize, podvomil o ravnanju Bruslja v zvezi z migrantsko politiko.

Libija nima tako močne vlade, kot jo ima Turčija
Orban je predlagal, da bi morala Libija ponovno prevzeti migrante oziroma bi moral biti njen položaj glede migrantov enak, kot je bil, preden je NATO podprl upor nad odstavljenim libijskim voditeljem Muammarjem Gaddafijem in preden je država tonila v kaos, kjer je ostala vse do danes.

Pod Gaddafijem je bila Libija glavni ponudnik delovnih mest za tuje delavce, ki so si denar služili na naftnih poljih. Zdaj pa je Libija ena od dveh glavnih poti, po katerih tihotapci tihotapijo prosilce za azil v Evropo. In medtem ko se EU pogaja s Turčijo, Libija nima dovolj močne vlade, da bi ponudila Bruslju podobno ureditev. Orban je še dejal, da dvomi, da bi bila Libija lahko še kdaj stabilna država. 

Migranti bi v tem mestu živeli, dokler ne bi dobili odobritve azila v EU
Predlagano mesto za migrante bi lahko v Evropi rešilo marsikateri problem, saj bi bili vsi ljudje, ki iščejo azil v Evropi, preusmerjeni v to taborišče vsaj za čas, ko se njihovi zahtevki obdelujejo, je predlagal Orban. Ker je pridobivanje azila dolgoročen proces, bi migranti lahko živeli v tem mestu tudi več let oziroma dokler ne bi bilo njihovim zahtevam ugodeno. Madžarski premier pa je malo manj pozornosti posvetil varnosti v tem mestu, saj bi se nahajalo v državi, kjer je zelo razširjeno nasilje.

M. S.