Orban: “Bojno polje je sedaj Bruselj, naredili smo vse, kar je bilo moč narediti”

Madžarski premier Viktor Orban Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban amandmaja o naseljevanju Nemadžarov na Madžarskem ne bo več vlagal v parlament, dokler zanj ne bo dobil potrebne dvotretjinske večine. “Tu smo storili vse, kar je bilo mogoče. Bojno polje je sedaj Bruselj,” je dejal Orban.

Posledice za Madžarsko ob zavrnitvi sprememb ustave bo morala nositi madžarska opozicija, ki je kriva, da ni prišlo do potrebnih ukrepov, je povedal premier Viktor Orban za madžarski javni radio.

Premierja pa ni razočaralo le to, da vladajoče stranke v boju “v evropski areni” ne morejo računati na opozicijo, ampak tudi obnašanje skrajno desne stranke Jobbik. “Nekdanja radikalna” stranka naj bi stopila na stran Bruslja, ne pa Madžarske.

Stranka Jobbik, ki načeloma podpira Orbanovo politiko o migrantih, pa je vseeno skeptična, kaj bo z bogatimi tujci, pretežno iz Rusije, Kitajske in z Bližnjega vzhoda, ki prihajajo na Madžarsko in kupujejo dovoljenja za bivanje v državi. Zaradi svojega interesnega stališča so se iz stranke Jobikk skupaj s tistimi iz leve opozicije glasovanja vzdržali.

Orban je izrazil potrebo, da se bo moral boj nadaljevati v Bruslju. Ob mnenju EU do migracij bi se po njegovem lahko odločalo na naslednjem vrhu povezave, ki bo 15. in 16. decembra. Ocenjuje pa še, da je sedanje besedilo ustave, ko gre za migracije, nejasno in odprto za interpretacijo.

Po mnenju madžarskega predsednika vlade pa je nujno tudi, da se spregovori o dogovoru o zajezitvi migrantskega toka med EU in Turčijo. Ocenil je, da bi morala biti Evropa sposobna zaščititi svoje meje ne glede na to, ali se soudeleženka Turčija tega drži.

Dogajanje v Turčiji, ki se je po julijskem spodletelem državnem udaru še bolj zaostrilo, pa je Orban komentiral z besedami: “Turška politična vprašanja so notranja zadeva turškega ljudstva. Oni se lahko odločijo, kot hočejo.”

Izrazil je tudi zadovoljstvo nad zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, saj pričakuje, da bo prišlo do “180-stopinjskega” obrata v medsebojnem sodelovanju. Trenutna administracija ZDA je bila do Madžarske do nedavnega še izredno kritična, a Orban verjame, da se bodo politične, gospodarske in varnostne vezi z ZDA še bolj utrdile.

“Ostaja dobra možnost, da bo svet z novim ameriškim predsednikom postal boljši kraj,” je še ocenil Orban.

K. Ž., STA

 • garfi

  Orban, Trump, Janša
  izgledajo del rešitve

  • hle

   Tisti zadnji je žal del problema in na našo veliko nesrečo našega problema

   • garfi

    argumente prosim
    drugače si ti del problema

    • hle

     Skoraj tri desetletja se že pase pri tem koritu desnica pa vse bolj tone pri večini Slovencev je svojo verodostojnost izgubil zato nam niti če bi želel on ne more več pomagat

     • simplya

      JJ in SDS bosta obstajala ko trenutnih levih multi – kulti kozehebcev nikjer več ne bo…

     • hle

      Saj komunisti tudi obstajajo že od revolucije naprej no z revolucijonarji je opravila narava ne vem pa če imamo čas da narava opravi z tistimi ki menijo da jim zaradi vloge v osamosvojitvi pripada dosmrtna funkcija

     • garfi

      ja si del problema
      samo lapaš

     • McBobo

      Že tri desetletja ga tlačijo v čuzo, nekajkrat je komunajzerjem to celo uspelo, pa še vedno je dokaj hitro ven prišel. In vsakič, ko je ven prišel in komunajzerji niso imeli dokazov, so osmešili same sebe. Če bi bil JJ res tako zelo kriv, bi že zdavnaj čičal pred vsemi ostalimi, tako ga sovražijo.

     • hle

      Kaj pa če paradajzarjem paše da je ves čas z eno nogo v čuzi v bistvu z tem držijo na kratko celo stranko in celo desnico najbolj se bojijo enega desnica bi danes nujno potrebovala enega Trampa da bi jo malo prečistil

 • samsara

  “…pričakuje, da bo prišlo do “180-stopinjskega” obrata…”

  In tako zadnji postanejo prvi. Usedline preteklosti pa v šoku.

  • francelj3

   “180-stopinjski obrat” ni obrat, ampak ravna črta oziroma nespremenjena pot naprej. Tisto, kar so hoteli povedati, je 360-stopinjski obrat. To je pot v nasprotno smer. Ali je kak časnikar slučajno hodil v osemletko, prosim?

   • samsara

    Predlagam, da si pogledaš dobri stari kotomer ;-)

    • francelj3

     Ne bo treba, ga boš ti:)

     • samsara

      Poskusiva takole.
      Predstavljaj si zasuk za 90 °. OK? To je obrat pod pravim kotom kajne. Stran od predhodne smeri.
      Zdaj dodaj tem 90° novih 90° v isti smeri obračanja kot tik pred tem. Dobimo torej iztegnjeni kot oz. 180° kot, le da gledamo zdaj v nasprotno smer kot pred prvim od dveh zasukov.
      Če pa naenkrat narediš en zasuk za 180° je rezultat seveda popolnoma isti, le bolj nazoren sem poskušal biti in razumljiv.
      Če drugače.
      Na urini številčnici gledamo v smeri 12.
      90° odklona pomeni kazalec na 3 in/ali 9. Imamo pravi kot.

      Dodamo še novih 90° in kazalec kaže proti 6 ter tvori z drugim kazalcem iztegnjeni kot 180°.

   • samsara

    Še malo ti bom pomagal ;-)
    180° obrat je obrat v diametralno nasprotno smer od predhodne.
    Če se potem obrneš v isti smeri še enkrat za novih 180°, pa s tem gledaš v isto smer kor pred prvim obratom. 180° x 2 = 306°!
    Ti pa praviš, da če se obrneš za popoln krog, torej 360°, greš v nasprotno smer kot prej. Saj bo držalo, da 360° je popoln(!) obrat okoli svoje osi kajne ;-)

 • mojadezela

  Pričakujemo in si želimo sprememb tudi pri nas.

 • Olga

  Bravo Orban! Jasno in pošteno kot vedno! V EU je treba nagnati zmešanega Junkerja!
  Za vsako teroristično akcijo pa naj osebno odgovarjajo zagovorniki uvoza teroristov! Tudi materialno!

 • xtc

  Orban je doživel hladen tuš in streznitev;pokazalo se je ;kaj ti domoljubi so;koristolovci oz: levaki oz lovci na denar in čakajoči na nagrade tistih ;ki jim služijo_Rusom ipd;bandi;ki bi se ji takoj udinjali za plačilo in položaje_kot slovenski komunistični rusofili_dober dan realnost Orban:

 • Razocarana

  “Ocenil je, da bi morala biti Evropa sposobna zaščititi svoje meje ne glede na to, ali se soudeleženka Turčija tega drži.”

  Dobro povedano in nekaj kar mora biti jasno tudi tistim pajacem v Brusljem, ki na vsak način hočejo za varovanje mej plačevati Turčijo in Afriške države, medtem ko po njihovi direktivi Frontex še vedno na veliko kot zastonj trajektna linija vozi migrante iz Turčije in Libije v Evropo in ko še vedno na veliko sanjajo o EU vojski, s katero verjetno računajo da jo bodo lahko uporabili kot svojo zasebno vojsko da bodo nas bodo na naše stroške zastraševali z njo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!